Uitspraak
RECHTBANK ZEELAND-WEST-BRABANT
1.De procedure
- de dagvaarding met producties;
- de conclusie van antwoord, met producties, waaronder 2 usb-sticks;
- de brieven van mr. Maliepaard van 29 en 30 augustus 2017 met producties, waaronder een usb-stick;
- de mondelinge behandeling;
- de pleitnota van Divine.
2.Het geschil
3.De beoordeling
- De gemeente Zundert heeft zich op grond van artikel 13b Woningwet een bevoegdheid verleend om Fort Oranje in bezit te nemen. De handelwijze van de gemeente heeft echter niets van doen met een verplicht beheer zoals de wetgever met artikel 13b Woningwet voor ogen stond. Er is geen sprake van in beheer
- Binnen enkele dagen nadat de gemeente Zundert het beheer is gaan voeren over de camping, is deze in een chaos is veranderd. Door derden wordt er op grote schaal afval gedumpt, waaronder asbest, waardoor het terrein ernstig is verontreinigd. Voorts vinden er vernielingen en inbraken plaats aan en in stacaravans die eigendom zijn van Fort Oranje, zijn brandblussers en openbare verlichting op grote schaal gestolen en ontbreekt een deugdelijke toegangscontrole, waardoor personen die door Fort Oranje van de camping waren verwijderd er weer woonachtig zijn.
- Er is er geen sprake van een tijdelijke sluiting om de omstandigheden te verbeteren en in overeenstemming te brengen met de wet- en regelgeving, meer in bijzonder het herstellen van gebreken ex artikel 1a en 1b Woningwet. De gemeente Zundert heeft daartoe ook nooit het oogmerk gehad. Zij heeft aangegeven dat het de bedoeling is de camping totaal te sluiten en zij heeft met de ontmanteling ook vrijwel meteen nadat zij de camping in beheer heeft genomen, een aanvang gemaakt, hoewel ingevolge artikel 13b Woningwet het vervreemden van de beheerde eigendommen verboden is. Onduidelijk is hoe de leefbaarheid van de camping hersteld zal zijn als deze na afloop van de beheeractiviteiten het aanzien zal hebben van een braakliggend terrein. Het ontmantelen van de camping heeft niets met beheer van doen. Uit de inspectierapporten van de inspecteurs van bouw- en woningtoezicht blijkt dat 225 van de 268 (ofwel 85%) van de bewoonde stacaravans volledig voldeden aan de eisen van artikel 1a en 1b van de Woningwet. De geconstateerde overtredingen hebben hoofdzakelijk betrekking op de leegstaande caravans. Er is geen noodzaak om caravans te vernietigen of te verplaatsen. De gemeente Zundert laat evenwel massaal stacaravans afvoeren die geen enkel gebrek vertonen. Tijdens het wegruimen worden de caravans beschadigd doordat deze met een grote hijskraan worden weggetakeld terwijl de caravans vast zitten aan de fundering. Bovendien leidt het verplaatsen van de caravans tot waardedaling, aangezien de waarde van de caravans grotendeels wordt bepaald door de locatie waar deze is geplaatst. De caravans worden nu op een sloopterrein geplaatst. Tevens worden er op grote schaal caravans vernietigd, die nog wel bruikbaar materiaal hebben en dus een bepaalde waarde vertegenwoordigen. Daarnaast wordt ook aan de infrastructuur opzettelijk schade toegebracht doordat wegen met zwaar materieel kapot worden gereden, bomen worden omgehakt en greppels dichtgegooid worden. Als gevolg van de handelwijze van de gemeente Zundert wordt er opzettelijk schade toegebracht aan eigendommen van Fort Oranje en lijdt deze schade.
- Aangezien de wettelijke grondslag voor de handelwijze van de gemeente Zundert ontbreekt, is er voorts sprake van schending van het in artikel 1 Eerste Protocol bij het EVRM en artikel 17 van het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie.
allehandelingen te verrichten met betrekking tot het terrein, welke de eigenaar heeft uit hoofde van zijn eigendomsrecht. Het doel van de beheerovername is om via de verrichte handelingen te bewerkstelligen dat alle overtredingen op het terrein worden beëindigd en dat het terrein gezond, veilig en leefbaar wordt. De handelingen die thans door het college als beheerder worden verricht, vallen binnen dit beoogde doel. De gemeente Zundert voert daartoe samengevat het navolgende aan:
816,00