3.1.Als enerzijds gesteld en anderzijds niet of onvoldoende gemotiveerd weersproken, alsmede op grond van de onbetwiste inhoud van de producties, staat tussen partijen het volgende vast:
- [eiser 1] c.s. woont op het perceel gelegen aan de [adres] [eiser 1] exploiteert op dit adres een [bedrijf] .
- Op 1 september 2017 heeft [gedaagde] het perceel gelegen aan de [adres] geleverd gekregen. [gedaagde] heeft het perceel aangekocht om daarop een nieuwbouwwoning te plaatsen en heeft het bestaande woonhuis reeds gesloopt.
- Het perceel van [eiser 1] c.s. is vanaf de openbare weg uitsluitend te bereiken via een weg die over het erf van het perceel van [gedaagde] loopt.
- Op 4 april 1995 is de erfdienstbaarheid ten behoeve van het perceel van [eiser 1] c.s. (heersende erf) op het perceel van [gedaagde] (dienende erf), vastgelegd in een akte van erfdienstbaarheid. De afspraken uit deze erfdienstbaarheid zijn ook in de leveringsakte d.d. 1 september 2017 van het perceel aan de [adres] opgenomen:
“de erfdienstbaarheid betreft de in- en uitrit om te komen van en te gaan naar de [adres] over het thans bestaande pad gelegen op het lijdend erf en uit te oefenen op de thans bestaande wijze”
en
“dat de percelen gemeente [gemeente] , sectie B nummer 544, 987 en 1760 reeds meer dan vijftig jaar gebruik maken van de uitrit naar de [adres] gelegen op de percelen, kadastraal bekend als gemeente [gemeente] Sectie B nummers 1758 en 1759. Dat zij zijn overeengekomen de huidige toestand te legaliseren en derhalve de navolgende erfdienstbaarheid vestigen.”
- Elberfeld – Bureau voor landschap en stedenbouw heeft, op verzoek van
[eiser 1] c.s., op 5 april 2018 een rapport uitgebracht, waarover omtrent het nieuwe pad o.a. het volgende is vermeld:
“Inmiddels is dus een nieuw pad aangelegd. Dit pad ligt op kleine afstand van het huidige pad en is aangelegd op de plek waar voorheen bos was. Anders dan het huidige pad is dat het nieuwe pad slingerend door het bos gaat. De helderheid en de overzichtelijkheid van het oude pad ontbreekt. Rijdend over het pad is niet te zien of er tegenliggers zijn. (…) Omdat verlichting van het pad niet is toestaan is ’s avonds het pad slecht te zien. Door de bochten zijn de lichtpunten aan het eind van de weg niet meer te zien. (…) Doordat er in het nieuwe pad een aantal haakse bochten zitten en overhangende takken is nummer [cijfer] niet bereikbaar voor voertuigen groter dan personen auto’s. Bezorging van pakketjes, groot onderhoud van huis, [bedrijf] en tuin kunnen over het nieuwe pad niet meer bij nummer [cijfer] komen. Nood- en hulpdiensten als brandweer en ambulance kunnen nummer [cijfer] niet bereiken via het nieuwe pad. De doorrijhoogte van het pad is te laag, bochtstralen zijn te krap waardoor bochten door grotere voertuigen niet te maken zijn. (…)”.
- Bij emailbericht d.d. 12 december 2018 heeft [bedrijfsnaam] bestratingen.nl B.V. het volgende aan [gedaagde] bericht:
“
Hierbij de bonnen. De asdruk van de auto of zwaardere bussen moet het pad makkelijk aan kunnen. Alles is goed verdicht. En wij zijn er al met totaal 40 ton overheen gereden. Zie bonnen.
Dit pad moet goed verdicht zijn zodat er zwaardere vrachtwagens overheen kunnen en dat is gebeurd.. Het pad licht net iets onder afschot zodat het water er goed af kan lopen.
Het materiaal dat we gebruiken komt van en erkend Puinrecycling af. Dit materiaal bestaat uit gebroken baksteen, beton, zand afkomstig uit de sloop of uitbreken van straatwerk. Als dit is gebroken wordt de menggranulaat gekeurd.
Voor het gebruik van personen auto’s houden wij meestal 20cm dik aan dit moet zeker voldoende zijn. 30cm houden wij aan als er zwaarder verkeer over heen gaat. Dus de dikte van het pad moet goed zijn voor het verkeer dat er over gaat rijden.
Ik zou wel zeggen om ieder jaar even het pad een nieuwe laagje puin erover te doen en afte trillen. Zodat dit netjes blijft. Maar dit is ook bij het oude pad nodig en moet je blijven herhalen. En dat het nieuwe pad kwetsbaar is in de bocht dat valt wel mee. Want de bocht is heel flauw aangelegd.
De gebroken puin is gewoon gekeurd. Je hebt altijd kan dat er iets van glas in zit maar dit is bijna niks. (…).”
- Op 29 maart 2019 is [gedaagde] overgegaan tot een fysieke afsluiting van het pad; hij plaatste een container op het pad om doorgang te beletten als mede een kruiwagen en een afzetlint; hierdoor was [eiser 1] c.s. genoodzaakt om voortaan gebruik te maken van de nieuwe weg. Pal vóór de terechtzitting heeft [gedaagde] de belemmeringen weggenomen.
- AGEL Adviseurs heeft op 10 april 2019, op verzoek van [eiser 1] c.s. een verkeersanalyse uitgebracht, waarin o.a. het volgende is vermeld:
“3 VERKEERSBEWEGINGEN(…)3.2 Hulpdiensten(…) Voor zowel de oorspronkelijke als de gerealiseerde situatie geldt dat de ontsluitingsweg voldoet aan de minimale doorgangsbreedte van 3,50m. De gerealiseerde ontsluitingsweg voldoet niet aan de criteria van de minimale binnen- en buitenbochtstralen. (…)
4 MANOEUVREERRUIMTE 4.1. Hulpdiensten(…) Bij de gerealiseerde ontsluitingsweg kan het ontwerpvoertuig niet tussen de huidige bomen manoeuvreren en dient het voertuig gebruik te maken van de (slappe) bermen. Voor een Brandweerwagen (lengte 12,00m) is het moeilijk om het [bedrijf] snel te bereiken. In geval van calamiteiten kan dit voor levensbedreigende situaties zorgen.”