3.1.Tussen partijen staat het navolgende vast:
Blue-Care is een zorgaanbieder. Zij biedt jongeren vanaf 16 jaar individuele en groepsbegeleiding aan op basis van de Jeugdwet en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015 (Wmo 2015). De zorg wordt verleend op basis van zorgovereenkomsten met de cliënten aan wie een persoonsgebonden budget (pgb) is toegekend (hierna: de budgethouders).
Gemeente Tilburg is op grond van de WMO 2015 en de Jeugdwet onder andere belast met het toezicht op de naleving van de hierin opgenomen wettelijke voorschriften en de daarmee verband houdende regelingen.
Blue-Care factureert de budgethouders achteraf voor de door haar verleende zorg. De budgethouders, danwel hun wettelijk vertegenwoordigers, dienen die facturen ter declaratie in bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De SVB vergoedt de gefactureerde bedragen aan Blue-Care.
In september 2019 heeft Gemeente Tilburg een onderzoek naar de kwaliteit en rechtmatigheid van de door Blue-Care geboden ondersteuning aangekondigd. Door een toezichthouder van Gemeente Tilburg is het rechtmatigheidsonderzoek uitgevoerd en door GGD Hart voor Brabant is in opdracht van Gemeente Tilburg het kwaliteitsonderzoek uitgevoerd.
Deze onderzoeken hebben geleid tot de conclusie dat de doelmatigheid, rechtmatigheid en kwaliteit van de ondersteuning die door Blue-Care wordt geboden onvoldoende zijn.
Op 21 januari 2020 zijn het concept-rapport rechtmatigheidsonderzoek en het concept-rapport kwaliteitsonderzoek aan Blue-Care gestuurd en is Blue-Care in de gelegenheid gesteld uiterlijk 5 februari 2020 haar zienswijze te geven. De rapporten zijn op 13 februari 2020 definitief vastgesteld.
Het college van Burgemeester en Wethouders van Gemeente Tilburg heeft in de vergadering van 18 februari 2020 het besluit genomen dat cliënten per direct, uiterlijk per 1 maart 2020, niet langer hun pgb bij zorgaanbieder Blue-Care mogen verzilveren en dat de ten onrechte verstrekte pgb-gelden in het kader van Wmo 2015 en Jeugdwet gedurende de periode 1 januari 2016 tot 18 februari 2020 worden teruggevorderd.
Gemeente Tilburg heeft bij brief van 20 februari 2020 de definitief vastgestelde rapporten aan Blue-Care toegestuurd en daarbij Blue-Care het volgende meegedeeld:
“Besluit
Gelet op het collegebesluit van 18 februari 2020 delen wij u mede dat de gemeente Tilburg Blue-Care per direct afkeurt. De lopende zorgovereenkomsten met Blue-Care worden per 1 maart 2020 afgekeurd. Dit betekent dat de Sociale Verzekeringsbank vanaf 1 maart 2020 geen betalingen meer verricht aan Blue-Care. Ook nieuwe aanvragen voor het inkopen van zorg bij Blue-Care keuren wij af. De cliënten die volgens onze gegevens zorg inkopen bij Blue-Care zijn hier door ons telefonisch en/of per brief van op de hoogte gesteld. Wij zijn met hen in overleg over een passend alternatief.”
Blue-Care heeft aan tien budgethouders facturen gestuurd voor de door haar in de periode vóór 1 maart 2020 verleende zorg. Deze facturen konden door de budgethouders niet worden geüpload op het digitale platform van de SVB als gevolg van een door Gemeente Tilburg gelegde blokkade. Daardoor kunnen de facturen niet door SVB aan Blue-Care worden uitbetaald.
Blue-Care heeft op 13 maart 2020 bezwaar gemaakt tegen het besluit van Gemeente Tilburg van 18/20 februari 2020. Tevens heeft zij een verzoek om een voorlopige voorziening ingediend bij de bestuursrechter van deze rechtbank. Dit verzoek is bij uitspraak van 23 april 2020 afgewezen wegens het ontbreken van spoedeisend belang. De voorzieningenrechter heeft daartoe onder rechtsoverweging 4.5. overwogen:
“Verzoekster heeft met het indienen van facturen evenmin aannemelijk gemaakt dat sprake is van onverwijlde spoed. De facturen aan cliënten gaan over de periode september 2019 tot en met februari 2020. Ze gaan dus over een periode waarover de kosten nog verzilverd konden worden. Er blijkt bovendien niet van een verband met de besluitvorming door het college. Ook de facturen van twee zorgverleners voor geleverde begeleiding gaan over een periode waarover de kosten nog verzilverd konden worden. Daaruit blijkt evenmin van een verband met de besluitvorming door het college.”
Op 14 mei 2020 is Blue Care (telefonisch) op haar bezwaar gehoord. Gemeente Tilburg heeft op 17 juni 2020 de bezwaren van Blue-Care ongegrond verklaard. Blue Care is daartegen op 2 juli 2020 in beroep gegaan bij deze rechtbank.
Gemeente Tilburg heeft op 8 juli 2020 een brief gestuurd aan Blue-Care waarin zij een bedrag van € 484.154,40 (Stichting Blue-Care) respectievelijk € 142.782,00 (B-C) terugvordert.
Blue-Care heeft bij brief van 10 juli 2020 bezwaar gemaakt tegen deze terugvordering.