Het ambtsedig proces-verbaal sporenonderzoek, opgenomen op pagina’s 13 tot en met 16 van voornoemd eindproces-verbaal, inhoudende – zakelijk weergegeven – :
Onderzoek plaats delict
Op zaterdag 21 april 2018, omstreeks 21:45 uur kreeg ik, verbalisant [verbalisant] , van de Forensisch Coördinator van het team Forensische Opsporing, het verzoek een onderzoek in te stellen naar een verkeersongeval met letsel, dat had plaatsgevonden op de Lovense Kanaaldijk te Tilburg, gemeente Tilburg.
Plaats Ongeval
Ik, verbalisant [verbalisant] , stelde vast dat:
- de Lovense Kanaaldijk kort voor de plaats ongeval een recht wegverloop had,
- de Lovense Kanaaldijk ter plaatse bestond uit 1 rijbaan, voor het verkeer in beide richtingen, zonder belijning, met aan de westelijke zijde een smalle grasberm met
daarnaast een kanaal en aan de oostelijke zijde een brede grasberm met daarnaast een
hekwerk naar bedrijventerrein,
- het wegdek van de Lovense Kanaaldijk bestraat was met klinkers, welke droog waren;
- op de plaats van het verkeersongeval straatverlichting aanwezig was, welke bij mijn onderzoek in werking was. Door mij kon niet worden vastgesteld of dat de straatverlichting ten tijde van het ongeval al in werking was;
- de maximum toegestane snelheid op de plaats van het verkeersongeval, 50 kilometer
per uur bedroeg voor de betrokken bedrijfsauto;
Ik, verbalisant [verbalisant] , zag dat de Lovense Kanaaldijk ter plaatse van het ongeval vrij van obstakels en overzichtelijk was.
Ik, verbalisant [verbalisant] , stelde vast dat het tijdens het onderzoek ter plaatse droog weer was en heb geen reden om aan te nemen dat dit ten tijde van het ongeval anders is geweest.
Uit onderzoek, via www.suncalc.org bleek mij dat het op de Lovense Kanaaldijk te
Tilburg, op zaterdag 21-04-2018 de Sunset (schemer) om 20:46:40 uur was begonnen en
de Dusk (zonsondergang) exact om 21:22:49 uur was, zie afbeelding Sunset in fotomap.
Hieruit bleek mij dat het op het moment van de aanrijding schemer en nog geen nacht was,
als bedoeld in art. 1 van het RW 1990.
Tijdens het omgevingsonderzoek werden door mij ten aanzien van de weg, het wegdek, de
ter plaatse geldende verkeersmaatregelen en de wegbeheerder, geen omstandigheden
geconstateerd die de aanrijding veroorzaakt of mede veroorzaakt zouden kunnen hebben.
Toedracht Oorzaak en Gevolg
Uit de door mij aangetroffen situatie, de sporen, de eindpositie van het slachtoffer
en de Mercedes met schade kan de volgende vermoedelijke toedracht, oorzaak en gevolg
worden geconcludeerd:
De bestuurder van de Mercedes heeft gereden over de Lovense Kanaaldijk in noordelijke
richting. Het slachtoffer liep daar volgens verklaring, links naast haar partner (met hond?), op de rechter zijde van de weg, eveneens in noordelijke richting. Uit de ingeschatte botspositie (nummerschild 2 en geel kruis) bleek waar het slachtoffer zich ongeveer moet hebben bevonden toen ze werd aangereden door de bedrijfsauto. De bestuurder van de Mercedes heeft door onverklaarbare reden de voetganger niet gezien en reed deze met de rechtervoorzijde tegen haar achterzijde aan. Hierbij raakte o.a. de koplamp van de Mercedes beschadigd en werd het slachtoffer, vermoedelijk na het eveneens raken van de A-stijl, door de voortgaande beweging van de Mercedes weggeworpen naar haar eindpositie. De voetgangster heeft hierbij dermate lichamelijk letsel opgelopen dat zij de volgende dag in het ziekenhuis is overleden. De betrokken Mercedes raakte hierbij aan de rechter voorzijde beschadigd. Door afwezigheid van rem/blokkeersporen en de onzekerheid of de eindpositie van de Mercedes de daadwerkelijke is/was is het nagenoeg niet mogelijk een gereden snelheid van de Mercedes in te schatten.