4.3.2De bijzondere overwegingen met betrekking tot het bewijs
EncroChats: gebruiker [naam]
Ten aanzien van alle feiten geldt dat de EncroChats een rol spelen.
De verdediging heeft verzocht het bewijs in zijn geheel, dan wel de EncroChat-berichten uit te sluiten van het bewijs op grond van de onder punt 3 aangevoerde motiveringen. Zoals onder punt 3 reeds overwogen, is de rechtbank van oordeel dat er geen sprake is van een vormverzuim. Om die reden ziet zij dan ook geen aanleiding om de EncroChat-berichten (gedeeltelijk) van het bewijs uit te sluiten. De rechtbank verwerpt het verweer.
De rechtbank dient de vraag te beantwoorden of kan worden vastgesteld dat de gebruiker met gebruikersnaam [naam] verdachte betreft.
In het kader van onderzoek Proteus zijn er observaties geweest, telefoongesprekken getapt en OVC-gesprekken opgenomen. De inhoud van de chats zijn naast de observaties, tapgesprekken, OVC-bevindingen en andere bevindingen gelegd.
Op 29 april 2020 wordt gezien dat twee mannen, rijdend in een Fiat Punto met kenteken [Kenteken] bij het bedrijf [Bedrijfsnaam] stoppen. De Fiat Punto staat op naam van [naam] .
Op 1 mei 2020 worden twee mannen gezien in een Mercedes Sprinter met kenteken [Kenteken] . Te zien is dat de twee mannen spreken met [naam] en later, na een telefoontje van [naam] aan [naam] , ook met [naam] . [naam] rijdt in zijn personenauto naar de [Straatnaam] in Tilburg en wordt tot daar gevolgd door de Mercedes Sprinter.
Op 2 mei 2020 vindt een chatgesprek plaats tussen [naam] en [naam] . Van [naam] is later vastgesteld dat hij gebruik maakte van de gebruikersnaam [naam] op EncroChat. In het gesprek spreken [naam] en [naam] af op het [Straatnaam] in Tilburg. [naam] antwoordt op de vraag wie van de twee hij is, dat hij de lasser is die het maakt. En [naam] reageert op de vraag van [naam] welke auto met “jonge can gisteren” wat kan worden geïnterpreteerd als “de jongen van gisteren”.
Op 13 mei 2020 spreken [naam] en [naam] af om iets te komen ophalen, aanvankelijk rond 5 uiterlijk half 6. Dan blijkt dat de chauffeur vertraging heeft en [naam] meldt om 18:46 dat hij er over 10 minuten is. Om 18:52 wordt gezien dat een Mercedes Sprinterbus met kenteken [Kenteken] aankomt bij de [Straatnaam] in Tilburg waar [naam] opendoet. De bestuurder van de Mercedes Sprinter [Kenteken] wordt herkend als [naam] . Deze [naam] is ook herkend als één van de inzittenden van de andere Mercedes Sprinter met [Kenteken] op 1 mei 2020.
[naam] en iemand met de naam “ [naam] ” blijken een connectie van elkaar op Instagram. [naam] , ook wel [naam] , profileert zich op Instagram als personal autoshopper en noemt daar ook de bedrijfsnaam [Bedrijfsnaam] in zijn profiel.
Verdachte heeft blijkens een uittreksel van de Kamer van Koophandel een bedrijf genaamd [Bedrijfsnaam] Het bezoekadres van het bedrijf is [Straatnaam] .
Verdachte is op 13 juni 2020 gecontroleerd in Breda en hij heeft toen verklaard dat hij een transportbedrijf heeft in Hierden. Ook heeft hij verklaard dat hij een vriendin heeft genaamd [naam] en dat hij bij haar en haar ouders aan de [Straatnaam] in Hierden woont. Uit de GBA -gegevens blijkt er op de [Straatnaam] in Hierden iemand te wonen die [naam] heet.
Ook zit er een foto in de chat, waaruit blijkt dat [naam] op 25 april 2020 op een andere telefoon een berichtje krijgt van iemand die in de telefoon als [naam] opgeslagen staat, die hem “schat” noemt.
Uit bevindingen, voortkomend uit onderzoek 26Lemont, blijkt het account [naam] door zijn contacten opgeslagen te zijn als onder andere [naam] , [naam] , [naam] , [naam] , [naam] , [naam] en [naam] . Verdachtes voornaam is [Verdachte] , hij is van Marokkaanse afkomst en woont in Zundert.
Ter zitting heeft verdachte verklaard dat hij een bedrijf heeft genaamd [Bedrijfsnaam] . Het is een bedrijf dat onder andere in export van auto’s doet. Verdachte heeft geen antwoord willen geven op de vraag of hij een vriendin heeft genaamd [naam] en evenmin of het Instagram-account [naam] , zijn account betreft.
Dat alles tezamen maakt dat de rechtbank ervan uit gaat dat verdachte de gebruiker is van het account met als gebruikersnaam [naam] .
Feit 1
Op grond van de observaties in combinatie met de taps en OVC-gesprekken stelt de rechtbank vast dat verdachte de man is die op 29 april 2020 met [naam] en op 1 mei 2020 met [naam] bij het bedrijf [Bedrijfsnaam] is geweest en daar heeft geregeld dat er drie ketels werden gemaakt door [naam] . De ketels werden op 13 mei 2020 opgehaald aan de [Straatnaam] door [naam] -aangestuurd door verdachte- en vervolgens gebracht naar de garageboxen in de [Straatnaam] in Zundert. In de garagebox, die wordt gehuurd door [naam] , een oom van verdachte, wordt op 20 mei 2020 een productieopstellling aangetroffen met hardware en 150 liter methanol. Volgens het LFO betrof het een niet in werking zijnd laboratorium.
Op 20 mei 2020 worden ketels herkend door [naam] en [naam] als er een nieuwsbericht met foto’s komt van de ontdekte spullen in de garagebox. Op 27 juni 2020 bespreekt verdachte de ontdekking van zijn garagebox met [naam] op diens kantoor van [Bedrijfsnaam] . Verdachte zegt dat hij net de spullen van [naam] maat had toen de politie de box ontdekte en dat hij voor veel geld spullen in de garagebox had staan.
De rechtbank acht gelet op deze omstandigheden wettig en overtuigend bewezen dat verdachte deze productieopstelling en chemicaliën ten behoeve van de productie van synthetische drugs voorhanden heeft gehad.
Feit 2
Op 15 juni 2020 is in een schuur aan de [Straatnaam] te Zundert een inwerking zijnd laboratorium aangetroffen. De aangetroffen materialen zijn bemonsterd. Het NFI heeft gerapporteerd dat er onder andere metamfetamine, BMK, methanol en caustic soda in de monsters zijn gevonden. In totaal bleek er onder andere 13,05 kilo witte kristallen metamfetamine te staan in verschillende bakken en 70 liter metamfetamineolie in verschillende jerrycans.
Medeverdachten [naam] en [naam] , die woonachtig waren aan de [Straatnaam] te Zundert, hebben verklaard dat ene [naam] , die ze al 30 jaar kennen, hen heeft benaderd om de schuur te verhuren aan zijn neef. [naam] achternaam weten [naam] en [naam] niet en de naam van de neef ook niet, maar ze weten wel dat [naam] circa 50 jaar oud is, in wijk De Berk woont en in een witte Kia rijdt. Van de neef weten ze geen naam, maar wel dat deze circa 26 jaar oud is en in Zundert woont.
Uit onderzoek is gebleken dat met [naam] , [naam] wordt bedoeld. [naam] rijdt in een witte Kia. Hij heeft ontkend iets met de verhuur van de schuur te maken te hebben gehad, maar heeft wel verklaard dat de persoon die is aangehouden, verdachte, zijn neef is. Verdachte was begin 2020, toen [naam] en [naam] de schuur verhuurden, 27 jaar oud.
Uit de onderschepte EncroChat-berichten en de verklaringen van medeverdachten [naam] en [naam] concludeert de rechtbank dat verdachte sinds begin januari 2020 de beschikking had over de schuur van [naam] en [naam] . Hoewel de rechtbank uit de EncroChat-berichten niet kan opmaken dat verdachte zelf de drugs heeft geproduceerd, kan wel worden vastgesteld dat hij de initiator was, dat hij de locatie heeft geregeld, de koks regelde, de betalingen verrichtte, in de gaten hield dat er werd opgeruimd, de elektricien regelde en uiteindelijk ook kon beschikken over het eindproduct (“binnenkort heb ik weer ICE”). De rechtbank acht de nauwe en bewuste samenwerking met andere, onbekend gebleven personen, bewezen. Personen die door [naam] onder andere worden omschreven als de blonde jongen met de krullen, een andere blonde jongen en de man met het Limburgse accent en de knie-brace. Door [naam] werd gesproken over zes mannen, twee ouderen en de rest van rond de 30 jaar, die zich in en om de loods bevonden.
Feit 3
Ook ten aanzien van de ten laste gelegde voorbereidingshandelingen stelt de rechtbank op basis van de EncroChat-berichten vast dat verdachte de schuur aan de [Straatnaam] in Zundert heeft aangeboden aan verschillende potentiële gebruikers en dat hij met de aanwezige productieopstelling en aanwezige chemicaliën, waaronder BMK (een precursor voor (met)amfetamine) voorbereidingshandelingen heeft verricht.
Feit 4
Uit de EncroChat-berichten blijkt naar het oordeel van de rechtbank dat verdachte (‘ [naam] ’) met ‘ [naam] ’ regelt dat de elektricien het huis aan de [Straatnaam] in Zundert in kan. Hij geeft aan dat hij liever eerder had geweten dat de elektricien in huis moest zijn, dan had hij de bewoners de avond ervoor kunnen inlichten. [naam] heeft verklaard dat hij toestemming heeft gegeven om de elektriciteit te laten aanpassen door een elektricien van de mannen die de schuur van hem huurden en dat er omstreeks begin mei een elektricien is langsgekomen. Dat er daadwerkelijk stroom is afgenomen, blijkt naar het oordeel van de rechtbank voldoende uit de aangifte van [Bedrijfsnaam] .
De rechtbank leidt hieruit af dat op 11 mei 2020 de meterkast in het pand aan de [Straatnaam] zodanig is aangepast dat er elektriciteit buiten de meter om is afgenomen. Uit de EncroChat-berichten blijkt dat het verdachte was die ervoor zorgde dat de elektricien de werkzaamheden kon verrichten; hij heeft ervoor gezorgd dat deze in de woning kon door contact te (laten) leggen met de eigenaar, hij hield contact over de aankomst van de elektricien en uiteindelijk heeft hij ook de elektricien binnen gelaten op de locatie. Verdachte was, zo blijkt uit de EncroChat-berichten, degene die het reilen en zeilen op de locatie beheerde en kan derhalve ook verantwoordelijk worden gehouden voor de diefstal van de elektriciteit. De rechtbank ziet in deze handelingen de nauwe en bewuste samenwerking tussen verdachte en de onbekend gebleven andere personen, zodat het medeplegen van de diefstal bewezen kan worden.
Eendaadse samenloop
Wat betreft het medeplegen van het produceren van metamfetamine (feit 2) en de voorbereidingshandelingen (feit 3) is sprake van eendaadse samenloop, omdat het om dezelfde handelingen gaat en beide strafbepalingen dezelfde rechtsbelangen beschermen. Hiermee zal rekening worden gehouden bij de strafoplegging.