11.Bijlage II
1. Het ambtsedig proces-verbaal van bevindingen, opgenomen als bijlage op pagina 759-760 van het proces-verbaal genummerd 2019062106, van de politie Eenheid Zeeland-West-Brabant, opgemaakt in de wettelijke vorm en inhoudende het relaas van verbalisant [verbalisant 1] :
Vanwege het feit dat in 2018 ongeveer 74.000 kilogram cocaïne bestemd voor Nederland en België werd onderschept, werd vanuit de politie Zeeland-West-Brabant gestart met een project met als doelstelling om de import van cocaïne te verstoren. Uit dit project bleek dat fruitbedrijven, vanwege de bij cocaïne gebruikte deklading, een grote rol spelen in het transport naar Nederland en België. Als één van de mogelijk bij cocaïne-import betrokken fruitbedrijven was het bedrijf [bedrijf 2] Het bedrijf [bedrijf 2] werd via de Belgische Federale Gerechtelijke Politie geprofileerd in de haven van Antwerpen. Dit betekende dat containers besteld door het betreffende bedrijf in de haven gecontroleerd zouden worden op de aanwezigheid van verdovende middelen. Op 15 maart 2019 kreeg ik een bericht via de Belgische politie dat op 14 maart 2019 twee containers uit Zuid-Amerika in Antwerpen aan waren gekomen, bestemd voor het bedrijf [bedrijf 2] . Deze containers zouden beiden gecontroleerd worden op de aanwezigheid van cocaïne. Later ontving ik via de Nederlandse Politie het bericht dat er mogelijk cocaïne was aangetroffen in één van deze containers.
2. Een schriftelijk bescheid, te weten een namens de Federale Overheidsdienst Financiën van België opgesteld proces-verbaal, kenmerknummer 19/D/000288, opgenomen als bijlage op pagina 761-765 van het proces-verbaal genummerd 2019062106, van de politie Eenheid Zeeland-West-Brabant, opgemaakt in de wettelijke vorm en inhoudende het relaas van fiscaal deskundigen: [naam 3] , [naam 4] , [naam 5] en [naam 6] :
Op basis van een risicoanalyse laten wij op 15 maart 2019 containers van de [schip] scannen door de backscatter. Wij krijgen telefoon van het scanteam dat de scanbeelden van containers [kenmerk 1] en [kenmerk 2] niet conform zijn. Op 16 maart 2019 wordt de inhoud van die containers gecontroleerd. Container [kenmerk 2] werd eerst gecontroleerd, dit met negatief resultaat. Daarna controleren wij container [kenmerk 1] . Hierbij worden in verschillende dozen, verdeeld over 2 paletten, een grote hoeveelheid pakken met wit poeder aangetroffen. Een test op het wit poeder met "NARK COCAINE ID SWIPE" was positief voor cocaïne. Na ontmanteling nemen wij de hele partij cocaïne in beslag. De betreffende Bill of Lading nr. [nummer 1] vermeldt onder meer volgende gegevens:
SHIPPER: [bedrijf 3] Colombia
CONSIGNEE: [bedrijf 2] , the Netherlands.
3. Het ambtsedig proces-verbaal van bevindingen, opgenomen als bijlage op pagina 790-792 van het proces-verbaal genummerd 2019062106, van de politie Eenheid Zeeland-West-Brabant, opgemaakt in de wettelijke vorm en inhoudende het relaas van verbalisant [verbalisant 2] :
Op 15 maart 2019 is bij de recherche van de Eenheid Zeeland-West-Brabant de melding binnengekomen van de Belgische Politie. In de haven van Antwerpen waren twee containers gecontroleerd bestemd voor het bedrijf [bedrijf 2] te Breda. Op de scan was te zien dat de lading van één van de containers een inconsistentie toonde. Dit duidt op de mogelijke aanwezigheid van verdovende middelen. Op 16 maart 2019 was ik, samen met een collega inspecteur, aanwezig in de haven van Antwerpen. De twee containers waren door de Belgische douane in een beveiligd deel van de haven gezet. De scan van container [kenmerk 1] toonde inconsistenties in de voorlaatste pallets. Toen er met prikkers in de betreffende dozen werd geprikt was snel duidelijk dat er een andere lading in zat. Ik zag dat aan het uiteinde van de prikker wit poeder zat. Hierna werd door de douane overgegaan tot het openmaken van dozen. In de dozen zaten pakketten. Deze pakketten hadden verschillende kleuren. De pakketten hadden verschillende opdrukken. Een medewerker van de Douane opende een pakket om het te testen op de aanwezigheid van cocaïne. Met gebruik van een
‘Nark Cocaïne ID Swipe’werd deze test uitgevoerd. De test wees uit dat het witte poeder in het pakket inderdaad cocaïne betrof. Er is één pakket van één kilo cocaïne terug in de lading gestopt. Dit met als doel het strafbare feit, invoer van verdovende middelen, aan te kunnen tonen. Later op de dag kreeg ik te horen dat de totale hoeveelheid cocaïne 1468 kilogram betrof.
4. Het ambtsedig proces-verbaal van observatie, opgenomen als bijlage op pagina 793-796 van het proces-verbaal genummerd 2019062106, van de politie Eenheid Zeeland-West-Brabant, opgemaakt in de wettelijke vorm en inhoudende het relaas van verbalisanten [verbalisant 3] , [verbalisant 4] , [verbalisant 5] , [verbalisant 6] , [verbalisant 8] , [verbalisant 9] , [verbalisant 10] en [verbalisant 11] :
Op 18 maart 2019, tussen 5.45 uur en 9.15 uur, werden de volgende waarnemingen gedaan. Ik zag dat bij de haven te Antwerpen een trekker, van het merk Volvo, met oplegger aan kwam gereden. Ik zag dat de trekker voorzien was van het kenteken [kenteken 1] . Ik zag dat de container voorzien van het nummer [kenmerk 1] op de eerder genoemde trekker met oplegger werd gezet. De vrachtwagen met kenteken [kenteken 1] vertrok vanaf de Vosseschijnstraat te Antwerpen. De vrachtwagen ging de A58 op in de richting van Rilland. Vervolgens ging de vrachtwagen de A58 af bij de afrit Rilland. De vrachtwagen reed het viaduct over en ging vervolgens weer de A58 op in de richting van Goes. De vrachtwagen stopte bij een bedrijf gelegen aan de Handelsweg 6 te Kapelle. De vrachtwagen werd achteruit een loods in gereden. De deur van de loods werd gesloten waar eerder de vrachtwagen in was gereden.
* Omstreeks 07.25 uur werd bij Zandvliet de grens tussen België en Nederland overschreden.
5. Het ambtsedig proces-verbaal van bevindingen, opgenomen als bijlage op pagina 797-798 van het proces-verbaal genummerd 2019062106, van de politie Eenheid Zeeland-West-Brabant, opgemaakt in de wettelijke vorm en inhoudende het relaas van verbalisant [verbalisant 2] :
Op 18 maart 2019 werd gezien dat een container met cocaïne werd vervoerd naar een loods aan de [adres loods] in Kapelle. Vervolgens werden in en rond die loods enkele verdachten aangehouden.
In het pand, waar de container in werd geplaatst, werden aangehouden:
- [medeverdachte 2] (geboren [geboortedag] 1971 te [geboorteplaats] );
- [medeverdachte 1] (geboren [geboortedag] 1976 te [geboorteplaats] ;
- [medeverdachte 3] (geboren [geboortedag] 1971 te [geboorteplaats] );
- [medeverdachte 7] (geboren [geboortedag] 1987 te [geboorteplaats] );
- [medeverdachte 4] (geboren [geboortedag] 1970 te [geboorteplaats] );
- [verdachte] (geboren op [geboortedag] 1969 te [geboorteplaats] );
Buiten het pand maar op het terrein van de betreffende loods werden aangehouden:
- [medeverdachte 5] (geboren [geboortedag] 1970 te [geboorteplaats] );
- [medeverdachte 8] (geboren [geboortedag] 1977 te [geboorteplaats] );
Ten slotte werd buiten het terrein aangehouden:
- [medeverdachte 6] (geboren [geboortedag] 1994).
6. Het ambtsedig proces-verbaal van bevindingen, opgenomen als bijlage op pagina 801-802 van het proces-verbaal genummerd 2019062106, van de politie Eenheid Zeeland-West-Brabant, opgemaakt in de wettelijke vorm en inhoudende het relaas van verbalisant [verbalisant 12] :
Op 16 maart 2019 bevond ik mij in Antwerpen op het adres [adres 1] . Ik zag daar een container staan met het nummer [kenmerk 1] . Ik zag dat door de Belgische douane een onderzoek in die container werd ingesteld en dat zij daarbij tussen de bananen een hoeveelheid pakketten aantroffen met daarin vermoedelijk cocaïne. Dat vermoeden werd bevestigd door middel van een indicatieve test van een van die pakketten. Naar later bleek was het gewicht van die cocaïne ongeveer 1468 kilogram. Ik zag dat één pakket van cocaïne opnieuw in de betreffende container werd verborgen. Deze container werd gecontroleerd doorgelaten. Op 18 maart 2019 werd gezien dat deze container werd vervoerd naar een loods aan de [adres loods] in Kapelle. Vervolgens werden in en rond die loods enkele verdachten aangehouden. Tijdens de doorzoeking trof ik in voornoemde container het betreffende pakket aan op dezelfde plaats als waar deze in Antwerpen was verborgen. Ik nam dat pakket in beslag. De inhoud van dat pakket werd indicatief positief getest op cocaïne.
7. Het ambtsedig proces-verbaal van bevindingen, opgenomen als bijlage op pagina 803-804 van het proces-verbaal genummerd 2019062106, van de politie Eenheid Zeeland-West-Brabant, opgemaakt in de wettelijke vorm en inhoudende het relaas van verbalisant [verbalisant 13] :
Het onderzoek vond plaats aan een hoeveelheid verdovende middelen. Deze partij was in beslag genomen. Deze partij betreft een kleine partij van een grote hoeveelheid welke in een container tussen bananen zat verborgen en werd onderschept. De aangeboden partij verdovende middelen bestond uit 1 pakket (blok), gewicht 1112 gram bruto, met witte substantie/poeder inclusief verpakkingsmateriaal. Uit de aangeboden hoeveelheid materiaal werd door mij een representatief monster genomen (SIN: AADK6666NL). Dit monster werd getest, waarbij gebruik werd gemaakt van de MMC NARCOTEST. De test gaf een positieve reactie op Cocaïne.
8. Het ambtsedig proces-verbaal van bevindingen, opgenomen als bijlage op pagina 808-809 van het proces-verbaal genummerd 2019062106, van de politie Eenheid Zeeland-West-Brabant, opgemaakt in de wettelijke vorm en inhoudende het relaas van verbalisanten [verbalisant 14] en [verbalisant 15] :
Wij onderzochten het navolgende monster met vermoedelijk verdovende middelen:
Monster 1
Object: Verdovende middelen (Cocaine)
Spoor identificatienummer: AADK6666NL
Bijzonderheden: Totaalpartij 1112 gram bruto cocaïne.
Bij de kleurreactietest ontstaat een blauwe verkleuring wat een indicatie is voor de aanwezigheid van cocaine.
9. Een afzonderlijk schriftelijk bescheid, te weten het NFI-rapport van 9 augustus 2019, (Forensisch onderzoek naar in beslag genomen materiaal), opgenomen als bijlage op pagina 810 van het proces-verbaal, inhoudende het verslag van ing. [naam 8] :
Kenmerk Omschrijving FO Conclusie
AADK6666NL poeder en brokjes wit bevat cocaïne
10. Het ambtsedig proces-verbaal van bevindingen, opgenomen als bijlage op pagina 955-961 van het proces-verbaal genummerd 2019062106, van de politie Eenheid Zeeland-West-Brabant, opgemaakt in de wettelijke vorm en inhoudende het relaas van verbalisant [verbalisant 12] :
Op 18 maart 2019 was ik bij de doorzoeking aanwezig. Ik zag het volgende. [adres loods] te Kapelle betreft een loods op een afgesloten terrein. In de loods zag ik twee vrachtwagens. Een Volvo met het kenteken [kenteken 1] met daarachter een oplegger waarop de container stond die gecontroleerd van Antwerpen naar Kapelle was vervoerd. Daarnaast stond een Mercedes met het kenteken [kenteken 3] . Achter deze Mercedes was een koeltrailer gekoppeld. In mijn bijzijn werd de container geopend. Daarin werd een lading met bananen aangetroffen met daartussen één pakket met cocaïne. De koeltrailer die achter de Mercedes vrachtwagen was gekoppeld bevatte enkel pallets met bananen. Los van de beide ladingen zag ik dat achter in de loods twee pallets met bananen stonden. De verpakking van de beide ladingen, alsook die van de twee losstaande pallets met bananen, was exact hetzelfde. De in de haven van Antwerpen onderschepte partij cocaïne stond op twee pallets. Van de volledige lading bananen ontbraken daarom twee pallets. Het is niet uitgesloten dat de twee losstaande pallets met bananen waren bedoeld om de lading in de container volledig te maken, nadat de cocaïne was verwijderd. Achter de Volvo stond een zogenaamde “ramp”, te gebruiken om achter een container of oplegger te plaatsen en daarlangs de container te laden of te lossen. Uit niets was op te maken dat in die loods bepaalde zakelijke werkzaamheden werden uitgevoerd. In de loods was geen koelruimte om eventueel bananen in te koelen.
11. Het ambtsedig proces-verbaal van bevindingen, opgenomen als ongenummerde bijlage van het proces-verbaal genummerd 2019062106, van de politie Eenheid Zeeland-West-Brabant, opgemaakt in de wettelijke vorm en inhoudende het relaas van verbalisanten [verbalisant 16] en [verbalisant 15] :
Wij onderzochten de navolgende twaalf monsters met vermoedelijk verdovende middelen:
Monster 1
Object: Verdovende mid (Cocaine)
Spoor identificatienummer: AAMK0146NL
Bijzonderheden: Totaalpartij, monsters uit pakketten met opdruk DG
Monster 2
Object: Verdovende mid (Cocaine)
Spoor identificatienummer: AAMK0145NL
Bijzonderheden: Totaalpartij, monsters uit pakketten met opdruk MD 1
Monster 3
Object: Verdovende mid (Cocaine)
Spoor identificatienummer: AAMK0144NL
Bijzonderheden: Totaalpartij, monsters uit pakketten met opdruk TMT
Monster 4
Object: Verdovende mid (Cocaine)
Spoor identificatienummer: AAMK0143NL
Bijzonderheden: Totaalpartij, monsters uit pakketten met opdruk Roma
Monster 5
Object: Verdovende mid (Cocaine)
Spoor identificatienummer: AAMK0142NL
Bijzonderheden: Totaalpartij, monsters uit pakketten met opdruk 888
Monster 6
Object: Verdovende mid (Cocaine)
Spoor identificatienummer: AAMK0141NL
Bijzonderheden: Totaalpartij, monsters uit pakketten met opdruk Iphone
Monster 7
Object: Verdovende mid (Cocaine)
Spoor identificatienummer: AAMK0140NL
Bijzonderheden: Totaalpartij, monsters uit pakketten met opdruk Irma
Monster 8
Object: Verdovende mid (Cocaine)
Spoor identificatienummer: AAMK0137NL
Bijzonderheden: Totaalpartij, monsters uit pakketten met opdruk 2*
Monster 9
Object: Verdovende mid (Cocaine)
Spoor identificatienummer: AAMK0138NL
Bijzonderheden: Totaalpartij, monsters uit pakketten met opdruk TTI
Monster 10
Object: Verdovende mid (Cocaine)
Spoor identificatienummer: AAMK0136NL
Bijzonderheden: Totaalpartij, monsters uit pakketten met opdruk F
Monster 11
Object: Verdovende mid (Cocaine)
Spoor identificatienummer: AAMK0135NL
Bijzonderheden: Totaalpartij, monsters uit pakketten met opdruk Coca
Monster 12
Object: Verdovende mid (Cocaine)
Spoor identificatienummer: AACB2100NL
Bijzonderheden: Totaalpartij, monsters uit pakketten met opdruk A7
INDICATIEVE KLEURENTEST
Het resultaat met de kleurreactietest bij
- monster l (AAMK0146NL);
- monster 2 (AMK0145NL);
- monster 3 (AAMK0144NL);
- monster 4 (AAMK0143NL);
- monster 5 (AAMK0142NL);
- monster 6 (AAMK0141NL);
- monster 7 (AAMK0140NL);
- monster 8 (AAMK0137NL);
- monster 9 (AAMK 0138NL);
- monster 10 (AAMK0136NL);
- monster 11 (AAMK0135NL);
- monster 12 (AACB2100NL);
is een oranje en blauwe verkleuring dat een indicatie is voor de aanwezigheid van cocaïne.
12. Een afzonderlijk schriftelijk bescheid, te weten het NFI-rapport van 1 mei 2020 (Forensisch onderzoek naar in beslag genomen materiaal), inhoudende het verslag van ing. [naam 9] :
Kenmerk Omschrijving FO Conclusie
AAMK0146NL poeder en brokjes wit bevat cocaïne
AAMK0145NL poeder en brokjes wit bevat cocaïne
AAMK0144NL poeder en brokjes wit bevat cocaïne
AAMK0143NL poeder en brokjes wit bevat cocaïne
AAMK0142NL poeder en brokjes wit bevat cocaïne
AAMK0141NL poeder en brokjes wit bevat cocaïne
AAMK0140NL poeder en brokjes wit bevat cocaïne
AAMK0137NL poeder en brokjes wit bevat cocaïne
AAMK0138NL poeder en brokjes wit bevat cocaïne
AAMK0136NL poeder en brokjes wit bevat cocaïne
AAMK0135NL poeder en brokjes wit bevat cocaïne
AACB2100NL poeder en brokjes wit bevat cocaïne
13. De ambtsedige processen-verbaal van verhoor, opgenomen als bijlagen op pagina 338-367 van het proces-verbaal genummerd 2019062106, van de politie Eenheid Zeeland-West-Brabant, opgemaakt in de wettelijke vorm en inhoudende de verklaring van verdachte [medeverdachte 7] :
V: Wat voor werk doet u?
A: Garagewerk. Waar ik gisteren ben aangehouden was ik pas werkzaam. Ik heb contact met de eigenaar van dat bedrijf, [verdachte] . Ze hadden eerst een bedrijf in Rotterdam maar waren nu verhuisd naar dat adres waar ik gisteren ben aangehouden. Via de zoon, [medeverdachte 6] , hoorde ik dat ik kon werken bij zijn vader. [verdachte] pikte mij op met een zwarte Audi om dan samen naar het bedrijf van [verdachte] te rijden.
V: Wie kende jij nog meer op dat bedrijf?
A: Alleen [verdachte] en zijn zoon.
P: Wat deed [verdachte] dan als jij aan het werk was?
V: In die week kwamen mensen langs bij hem, die zaten dan in het kantoor en daar mocht ik niet bij zijn.
O: Het lijkt me handig om je nu dan een aantal foto’s te tonen.
Getoond wordt [verdachte]
V: Dit is meneer [verdachte] .
O: Getoond wordt [medeverdachte 6]
V: Dit is de zoon, [medeverdachte 6] .
O: Getoond wordt [medeverdachte 8] .
V: Die heb ik die dag gezien, bij de arrestatie.
O: Getoond wordt [medeverdachte 3] .
V: Die dag van de aanhouding was die er ook.
O: Getoond wordt [medeverdachte 1] .
V: Hij was er ook.
O: Getoond wordt [medeverdachte 4] .
V: Die was er die dag ook van de aanhouding.
O: Getoond wordt [medeverdachte 2] .
V: Die was er ook op de dag van de aanhouding.
O: Getoond wordt [medeverdachte 5] .
V: Die was er die dag op de aanhouding.
V: De mensen kwamen één voor één. [verdachte] is toen een kwartier weg geweest met die Audi. Toen kwam hij terug. Deze man was als eerst. Opmerking: [medeverdachte 8] wordt aangewezen. Hij kwam binnen via de grote deur. Die anderen kwamen ook en toen moest ik uit de kantine. De rest kwam tegelijk binnen. Opmerking: Verdachte wijst aan, [medeverdachte 5] , [medeverdachte 2] , [medeverdachte 3] en [medeverdachte 1] .
P: Heb je ze horen praten met elkaar?
V: Nee. Ik was al weggejaagd en de deur ging dicht. Ik moest naar de kantine van [verdachte] .
P: Er was een witte vrachtwagen in de loods. En was er verder nog iets?
V: O ja, toen kwam deze meneer binnen.
Opmerking: [medeverdachte 4] wordt aangewezen.
P: Waar was iedereen toen hij aankwam?
V: Ze waren in de kantine en toen hij aankwam met de vrachtwagen kwam iedereen uit de kantine en moest ik erin. Ik zag dat die man de vrachtwagen achteruit de loods inreed.
14. Het ambtsedig proces-verbaal van getuigenverhoor inclusief aangehechte stukken, opgenomen als bijlage op pagina 836-844 van het proces-verbaal genummerd 2019062106, van de politie Eenheid Zeeland-West-Brabant, opgemaakt in de wettelijke vorm en inhoudende het verhoor van getuige [getuige 1] :
Vandaag werd ik via een kennis geïnformeerd over een inval in de loods aan de [adres loods] te Kapelle. Ik heb de loods vanaf 1 februari 2019 verhuurd aan [verdachte] . Hij had een transportbedrijf en wilde de loods gaan gebruiken voor het wegzetten van vrachtwagens.
15. Het ambtsedig proces-verbaal van getuigenverhoor inclusief de daaraan gehechte stukken, opgenomen als bijlage op pagina 887-925 van het proces-verbaal genummerd 2019062106, van de politie Eenheid Zeeland-West-Brabant, opgemaakt in de wettelijke vorm en inhoudende het verhoor van getuige [getuige 2] :
V: Wat is precies uw functie binnen [bedrijf 4] ?
A: Ik ben operationeel manager binnen de firma. Ik verzorg zee- en wegtransport van goederen voor bedrijven. [bedrijf 4] is een expediteur. In het geval van [bedrijf 2] heeft het bedrijf ons gevraagd douaneformaliteiten af te handelen.
V: Op welke wijze is het contact met [bedrijf 2] tot stand gekomen?
A: Hij, [bedrijf 2] heeft ons in 2019 benaderd om zijn zaken te behartigen. [bedrijf 2] is een importeur van groente en fruit. Met hij bedoel ik [medeverdachte 2] , de eigenaar van het bedrijf [bedrijf 2] .
V: Sinds wanneer voert [bedrijf 4] deze werkzaamheden voor [bedrijf 2] uit?
A: Sinds januari 2019.
V: Wat betekent dit voor de werkzaamheden die [bedrijf 4] voor [bedrijf 2] uitvoert?
A: [medeverdachte 2] heeft verteld dat hij wekelijks één of twee containers met bananen c.q. ander soortig groente en/of fruit zou gaan ontvangen in de haven van Antwerpen. Omdat de lading onder pre-paid shipment word verzonden door de exporteur zou onze bemoeienis starten wanneer de container in de haven van Antwerpen is aangekomen. Het komt er op neer dat we slechts de documenten verzorgen die nodig zijn om een container van de ene naar de andere douanelocatie te vervoeren. Ik overhandig u de T1 documenten van de twee containers waar het in uw geval om gaat. Dat zijn de containers [kenmerk 3] en [kenmerk 1] . In de laatste container werd de cocaïne aangetroffen. Deze T1 formulieren of MRN-documenten worden door ons per e-mail verzonden aan degene die het transport van de containers verzorgd. In dit geval [bedrijf 5] . [bedrijf 6] is een bedrijf wat de bananen weegt, keurt, vervoert en/of opslaat. Zij zijn gevestigd in Barendrecht. Geïmporteerde bananen van [bedrijf 2] gaan altijd naar [bedrijf 6] .
V: Wat betekent dit dan voor het transport in Nederland, regelt u dat ook?
A: Nee, [medeverdachte 2] / [bedrijf 2] heeft aangegeven gebruik te willen maken van een transporteur van zijn voorkeur. In dit geval is dat [bedrijf 5] . Ik overhandig u een e-mailbericht, gedateerd op 10 januari 2019, afkomstig van [medeverdachte 2] . In deze mail geeft [medeverdachte 2] [bedrijf 4] de gegevens van zijn transporteur: [bedrijf 5] . Onder deze adresgegevens staat de naam [verdachte] vermeld en de contactgegevens. [medeverdachte 2] heeft aangegeven dat hij altijd al met deze transporteur samenwerkt.
V: Was [verdachte] degene die u telefonisch sprak?
A: Ik heb het meest met hem getelefoneerd.
V: Zijn bij de eerder geïmporteerde containers altijd dezelfde partijen betrokken geweest?
A: Ja. [medeverdachte 2] stuurde altijd een email welke containers er verwacht werden in Antwerpen. Wij gaven een transportorder uit aan de transporteur. In dit geval altijd [bedrijf 5] .
V: Wat kunt u ons verklaren met betrekking tot de container voorzien van het nummer [kenmerk 1] ?
A: Door [medeverdachte 2] wordt op 12 maart 2019 een e-mail aan ons verstuurd met de Arrival Notice van de containers met de nummers [kenmerk 3] en [kenmerk 1] . Op 14 maart 2019 wordt door [medeverdachte 2] een e-mail aan ons verstuurd met betrekking tot vrijstelling van deze twee containers. De keuring van beide containers wordt door mij gepland bij [bedrijf 6] in Barendrecht op 18 maart 2019. Door mij werd transporteur [bedrijf 5] per e-mail kennisgegeven.
V: Welke telefoonnummers heeft u eigenlijk van [bedrijf 5] ?
A: Volgens mij heeft die [verdachte] 14 maart of 15 maart 2019 nog wel gebeld naar ons met de vraag of voornoemde containers ingepland konden worden.
V: Had u de indruk dat [bedrijf 5] een éénmansbedrijf betrof?
A: Ik heb ook wel eens een andere man gesproken die slecht Nederlands sprak. Ik heb de naam van deze man wel ergens opgeschreven. Ik zoek dat voor u op en laat u die naam weten.
V: De contacten die u telefonisch hebt gehad met de [bedrijf 5] waren die altijd met iemand die slecht Nederlands sprak?
A: Nee ik had voornamelijk contact met [verdachte] .
V: Wie heb je op vrijdag 15 maart gesproken en waarover?
A: Voor zover ik mij kan herinneren heeft [verdachte] een aantal malen met [bedrijf 4] gebeld met de vraag of de containers opgehaald konden worden, met andere woorden, [verdachte] wilde weten of de containers door de douane geïnspecteerd waren en vrijgegeven waren. Achteraf gezien was dit ongebruikelijk. Het kwam pusherig over maar dat is inmiddels te verklaren.
V: Heeft u altijd contact rechtstreeks contact met (de chauffeur van) [bedrijf 5] ?
A: Nee. Het contact vindt in zijn algemeenheid plaats met [verdachte] . Per uitzondering is er contact geweest met een slecht Nederlands en gebrekkig Duits sprekende chauffeur.
16. Het ambtsedig proces-verbaal van bevindingen inclusief aangehechte stukken, opgenomen als bijlage op pagina 926-954 van het proces-verbaal genummerd 2019062106, van de politie Eenheid Zeeland-West-Brabant, opgemaakt in de wettelijke vorm en inhoudende het relaas van verbalisant [verbalisant 17] :
[getuige 2] , medewerker van [bedrijf 4] , werd verhoord als getuige. Naar aanleiding van zijn verklaring zouden gegevens nader worden uitgezocht/aangeleverd.
- vraag 2:e-mailverkeer van [bedrijf 5] ?
- vraag 6:e-mail van de slecht Nederlands en gebrekkig Duits sprekende man?
Op 15 oktober 2019 werden van [getuige 2] per e-mail de volgende antwoorden ontvangen;
- vraag 2:Er is weleens gemaild onder het algemene e-mail adres met de naam [medeverdachte 4] ;
- vraag 6:Zie punt 2.
17. Het ambtsedig proces-verbaal van bevindingen, opgenomen als bijlage op pagina 963-964 van het proces-verbaal genummerd 2019062106, van de politie Eenheid Zeeland-West-Brabant, opgemaakt in de wettelijke vorm en inhoudende het relaas van verbalisant [verbalisant 1] :
Op 18 maart 2019 werd een doorzoeking uitgevoerd op de [adres loods] te Kapelle. Op deze locatie werden door mij documenten aangetroffen.
• In het kantoor bevonden zich voornamelijk documenten op naam van [verdachte] .
• Ik zag dat er twee transportorders lagen op naam van [bedrijf 4] gericht aan [bedrijf 5] . Ik zag dat het hierbij ging om containers die opgehaald moesten worden in de haven van Antwerpen en gelost bij de bedrijven in Barendrecht en Poeldijk.
• Ik zag dat er een phytosanitary certifcate aanwezig was gericht aan het bedrijf
[bedrijf 2] .
• Ik zag een factuur gericht aan [bedrijf 2] .
18. Het ambtsedig proces-verbaal van bevindingen, opgenomen als bijlage op pagina 1057-1060 van het proces-verbaal genummerd 2019062106, van de politie Eenheid Zeeland-West-Brabant, opgemaakt in de wettelijke vorm en inhoudende het relaas van verbalisanten [verbalisant 18] en [verbalisant 19] :
Op 18 maart 2019 werd een doorzoeking verricht in een personenauto, een zwarte Audi A7, voorzien van het kenteken [kenteken 4] . Genoemd voertuig stond op het moment van de doorzoeking geparkeerd op het terrein van de [adres loods] te Kapelle. Het kenteken [kenteken 4] staat op naam van [verdachte] geboren [geboortedag] 1969.
In de armsteun van de middenconsole lag een transportorder met daarop de tekst:
“To: [bedrijf 5] , Date: 14-03-2019, Losadres 1: [bedrijf 6] delivery date 18-03-2019 11.00 uur. Losadres 2: [bedrijf 7] delivery date 18-03-2019 aansluitend. Pick-up: [bedrijf 10] [adres 2] . Cargo details: Container [kenmerk 3] en Container [kenmerk 1] ”.
19. Het ambtsedig proces-verbaal van bevindingen inclusief aangehechte stukken, opgenomen als bijlage op pagina 1118-1200 van het proces-verbaal genummerd 2019062106, van de politie Eenheid Zeeland-West-Brabant, opgemaakt in de wettelijke vorm en inhoudende het relaas van verbalisant [verbalisant 17] :
Er vond een doorzoeking plaats op de volgende locaties;
- Locatie: [adres bedrijf 2] te Breda.
- Locatie: [adres loods] te Kapelle. Op deze locatie werden, onder andere, ook voertuigen doorzocht (te weten de Audi A7 voorzien van kenteken [kenteken 4] op naam van [verdachte] en Volvo vrachtwagen voorzien van kenteken [kenteken 1] ).
Tijdens dit onderzoek werd door mij geconstateerd dat er (verschillende) documenten echter behorende bij één en hetzelfde containernummer werden aangetroffen op/in verschillende locaties/voertuigen.
Met betrekking tot containernummer [kenmerk 1]
Locatie:[adres bedrijf 2] te Breda.Document:1)[schip] Line NON-Negotiable Waybill;
Shipper: [bedrijf 3] , Colombia
Consignee (geadresseerde); [bedrijf 2]
Vessel (schip): [schip]
Containernummer: [kenmerk 1]
Weegplaats: Bogota
Shipped on board: 2019-02-27
Date issue of Waybill: 2019-02-28
2)[schip] Line Import factuurvoorzien van nummer [nummer 2] , factuurdatum 10 maart 2019 met betrekking tot de container met nummer [kenmerk 1]
3)[schip] Line Arrival Noticed.d. 2019-03-12 met betrekking tot de container met nummer [kenmerk 1]
Locatie:[adres loods] te Kapelle, de Audi.Document:1)Transportorderafkomstig van [bedrijf 4] aan [bedrijf 5] gedateerd op 14-03-2019 om in Antwerpen 2 containers voorzien van containernummers [kenmerk 3] en [kenmerk 1] (afkomstig van het schip [schip] ) op te halen en te vervoeren naar de losadressen. ETA (Expected Time of Arrival) op: 15-03-2019
Locatie:[adres loods] te Kapelle, de Volvo.Document:1)Ogenschijnlijk
dezelfde transportorderzoals deze in de Audi werd aangetroffen, met dat verschil dat op deze transportorder met een blauwkleurige balpen het containernummer [kenmerk 1] is onderstreept.
2)Een
MRN-documentmet betrekking tot containernummer [kenmerk 1] .
3)Een
CMRmet betrekking tot containernummer [kenmerk 1] , gedateerd op 18-03-2019, vervoer door [bedrijf 5] met een vrachtwagen voorzien van het kenteken [kenteken 1] .
20. Het ambtsedig proces-verbaal van bevindingen, opgenomen als bijlage op pagina 1040-1044 van het proces-verbaal genummerd 2019062106, van de politie Eenheid Zeeland-West-Brabant, opgemaakt in de wettelijke vorm en inhoudende het relaas van verbalisant [verbalisant 18] en [verbalisant 19] :
Door ons werd op 18 maart 2019 een doorzoeking verricht in een bestelauto, een witte Mercedes Sprinter, voorzien van het kenteken [kenteken 5] . Het voertuig stond geparkeerd op het terrein van de [adres loods] te Kapelle, te weten links naast de loods.
Op de vloer voor de bestuurdersstoel werd een zwart lederen tas aangetroffen. Uit deze tas werden de navolgende goederen inbeslaggenomen:
- een mobiele telefoon (Blackberry);
- een Nederlands rijbewijs op naam van [medeverdachte 3] ;
- een uittreksel Kamer van Koophandel, [bedrijf 8] , met als één van de bestuurders [medeverdachte 3]
Op de vloer, voor de passagiersstoelen, lag een doos met daarin een grote nieuwe plakbandhouder. Tevens lag er eenzelfde grote plakbandhouder op het dasboard. Naast deze gebruikte plakbandhouder lagen een aantal nieuwe oranje afbreekmessen. Op de passagiersstoel lagen een blauw/zwartkleurige kniptang en een gele zak met daarin rollen vuilniszakken.
De gehele binnenzijde tot de laadruimte was afgedicht met houten platen. In de laadruimte lagen onder andere de navolgende goederen:
- een groot aantal uit elkaar gevouwen dozen, waarbij de naden op de bodem waren dichtgeplakt met bruin plakband;
- een aantal nog in elkaar gevouwen dozen;
- een doos volledig gevuld met nieuwe rollen bruin gekleurd plakband;
- drie nieuw uitziende grijze sporttassen, met in één sporttas een aantal nieuwe grote
bigshoppers van de [naam 10] ;
- een zwarte rugzak met wielen;
- een grote kniptang, zwart van kleur met oranje handvaten.
21. Het ambtsedig proces-verbaal van bevindingen, opgenomen als bijlage op pagina 1045 van het proces-verbaal genummerd 2019062106, van de politie Eenheid Zeeland-West-Brabant, opgemaakt in de wettelijke vorm en inhoudende het relaas van verbalisant [verbalisant 20] :
Op het terrein van de [adres loods] in Kapelle stond aan de zijkant van het pand een Mercedes Sprinter met kenteken [kenteken 5] geparkeerd. Bij navraag bij het RDW bleek dat deze Sprinter op naam stond van een verhuurbedrijf genaamd [bedrijf 9] . Van het verhuurbedrijf ontving ik het huurcontract. Hierop stond dat deze Sprinter op 13-3-2019 verhuurd was aan [medeverdachte 3] .
22. Het ambtsedig proces-verbaal van bevindingen, opgenomen als bijlage op pagina 1047-1048 van het proces-verbaal genummerd 2019062106, van de politie Eenheid Zeeland-West-Brabant, opgemaakt in de wettelijke vorm en inhoudende het relaas van verbalisant [verbalisant 21] :
Op 18 maart 2019 werd een doorzoeking verricht in een bestelauto, een witte Mercedes Sprinter, voorzien van het kenteken [kenteken 5] . In de laadruimte lag een grote kniptang. De grote kniptang herken ik verbalisant als een zogenaamde betonschaar of boutentang. Het is mij ambtshalve bekend dat een dergelijke tang word gebruikt om de verzegeling van (zee)containers te verbreken/door te knippen.
23. Het ambtsedig proces-verbaal van bevindingen, opgenomen als bijlage op pagina 1253-1259 van het proces-verbaal genummerd 2019062106, van de politie Eenheid Zeeland-West-Brabant, opgemaakt in de wettelijke vorm en inhoudende het relaas van verbalisant [verbalisant 22] :
Op 27 maart 2019 werd op de parkeerplaats aan de achterzijde van Hotel [hotel] te Berkel-Enschot aangetroffen, een grijze Volkswagen Polo voorzien van het kenteken [kenteken 6] . De kentekenhouder bleek te zijn: [medeverdachte 1] . Ik zag dat de beelden van 18 maart 2019 aan mij werden getoond. Er bleek dat omstreeks 05.37.30 uur een grijze personenauto werd geparkeerd op de parkeerplaats. Ik zag dat het voertuig op de beelden overeenkwam met het model en de vorm van de inbeslaggenomen Volkswagen Polo. Er is te zien dat om 05.37.17 uur een lang model bestelbus, wit van kleur, in beeld komt. Direct daarachter volgde een klein model auto die tevens de parkeerplaats opreed. De bestuurder heeft het voertuig niet verlaten. Tevens werd duidelijk zichtbaar dat het voertuig blauw danwel paars van kleur was. De bestuurder van het op een Volkswagen Polo gelijkend voertuig, verder man 1 genoemd, parkeerde het voertuig achteruit in een parkeervak. De bestuurder van de witte bestelbus, verder man 2 genoemd, zette de bestelbus stil. Op dat moment stapte man 2 uit en liep naar de bestuurderszijde van het voertuig gelijkend op een Volkswagen Polo. Man 1 opende zijn deur. Nadat man 2 ongeveer 10 seconden in de deuropening stond, stapte man 1 uit. Ik zag dat man 2 vermoedelijk met zijn hand in de richting van het kleine model auto wees, waarna hij terug keerde naar de bestelbus en dat man 1 doorliep in de richting van het kleine model auto. Ik zag dat man 1 instapte als bijrijder in het klein model auto. Ik zag dat man 2 aan de bestuurderszijde van de bus instapte. Ik zag in de bestelbus een bijrijder zitten maar ik kon geen uiterlijke kenmerken waarnemen. Daarna reed eerst de bestelbus de parkeerplaats af, direct gevolgd door de kleine auto.
Ik zag dat het op een Volkswagen Polo gelijkend voertuig gelijkenissen vertoonde met de in beslag genomen Volkswagen Polo voorzien van het kenteken [kenteken 6] . Ik zag dat de witte bestelbus gezien op de beelden veel uiterlijk gelijkende kenmerken had met een in het onderzoek inbeslaggenomen Mercedes Sprinter, wit van kleur, voorzien van het kenteken [kenteken 5] . Ik zag dat er in het onderzoek een Peugeot 208, paars/blauw van kleur, in beslag genomen werd, ter plaatse aan de [adres loods] te Kapelle. In dit voertuig werd aangehouden als verdachte [medeverdachte 5] (geboren: [geboortedag] -1970). Hij zat op de stoel aan de bestuurderszijde. Ik zag dat het voertuig zoals beschreven op de beelden als
“klein model auto”, gelijkenissen vertoonde met de inbeslaggenomen Peugeot 208. Ik zag dat de kleur van deze Peugeot, de vorm van de achterlichten en het model van het voertuig, gelijkenissen vertoonden. Later in het onderzoek is gebleken dat verdachte [medeverdachte 3] de huurder was van de in beslaggenomen witte Mercedes Sprinter.
24. Het ambtsedig proces-verbaal van bevindingen, opgenomen als bijlage op pagina 1290-1298 van het proces-verbaal genummerd 2019062106, van de politie Eenheid Zeeland-West-Brabant, opgemaakt in de wettelijke vorm en inhoudende het relaas van verbalisant [verbalisant 23] :
In het onderzoek werd een vrachtauto met het kenteken [kenteken 1] doorzocht. In een vak van het dashboard van het voertuig werd navigatieapparatuur aangetroffen van het merk TOMTOM. Nadat het toestel door mij werd ingeschakeld zag ik dat het menu werd weergegeven in de Bulgaarse taal.
25. Het ambtsedig proces-verbaal van bevindingen, opgenomen als bijlage op pagina 1341-1352 van het proces-verbaal genummerd 2019062106, van de politie Eenheid Zeeland-West- Brabant, opgemaakt in de wettelijke vorm en inhoudende het relaas van verbalisant [verbalisant 23] :
Bij de aanhoudingsfouillering van verdachte [medeverdachte 2] , geboren te [medeverdachte 2] op [geboortedag] 1971, werd een mobiele telefoon aangetroffen van het merk en type Samsung S6.
Gebruiker:[medeverdachte 2]
Internetgeschiedenis:15 maart 2019 tussen 16.17 uur en 16.40 uur in totaal 55 zoekopdrachten waarbij
“ [schip] ”en
“track&trace”en containernummer
“ [kenmerk 1] ”worden gebruikt. Uit de tijdlijn blijkt dat in de periode van 8 juli 2012 tot 17 maart 2019 alleen op de datum 15 maart 2019 gezocht wordt op “ [schip] ” in combinatie met “track&trace”.
26. Het ambtsedig proces-verbaal van bevindingen, opgenomen als bijlage op pagina 1326-1330 van het proces-verbaal genummerd 2019062106, van de politie Eenheid Zeeland-West-Brabant, opgemaakt in de wettelijke vorm en inhoudende het relaas van verbalisant [verbalisant 17] :
Van de in beslag genomen gsm’s werd gezien dat het zeven crypto-gsm’s betroffen. Met crypto-gsm’s worden gsm’s bedoeld waarbij maatregelen zijn getroffen om communicatie af te schermen. Deze telefoons werden bij [medeverdachte 2] , [verdachte] en [medeverdachte 5] (2x) tijdens de fouillering in de kleding aangetroffen. Er is één telefoon aangetroffen in een tas bij de bestuurdersstoel van de Mercedes Sprinter ( [kenteken 5] ). Dit voertuig werd gehuurd door [medeverdachte 3] .
27. De afzonderlijk schriftelijke bescheiden, te weten de Encrochat-gegevens, in de periode van 26 maart 2020 tot en met 2 juni 2020:
Time: Sender-id: Message:
2020-04-23 [naam 1] @ [mailadres] BV was al heet, maar er is ook getipt.
2020-05-09 [naam 1] @ [mailadres] Fruit is niet interessant.
2020-05-09 [naam 1] @ [mailadres] Teveel verlies per container.
2020-05-09 [naam 1] @ [mailadres] Ik zit vast voor 1500 in bananen.
2020-05-09 [naam 1] @ [mailadres] Bananenbedrijf in Ned was van mij en me mensen.
2020-05-09 [naam 1] @ [mailadres] 1 keer 2500 goed.
2020-05-09 [naam 1] @ [mailadres] 1500 fout.
2020-04-18 [naam 2] @ [mailadres] [alias 4] en ik spreken elkaar dagelijks.
2020-04-18 [naam 7] @ [mailadres] Dat is toch normaal, jullie zijn partners.
2020-04-26 [naam 7] @ [mailadres] We hebben een keer iets goed gehad, we hebben een keer hoofdpijn, nu tijd om weer te lachen.
2020-04-26 [naam 2] @ [mailadres] Ja, we moeten verder hoe dan ook.
De Encrochat-gebruiker ‘ [naam 1] ’ is geïdentificeerd als: [medeverdachte 5] ( [geboortedag] -1970).
De Encrochat-gebruiker ‘ [naam 2] ’ is geïdentificeerd als: [medeverdachte 3] ( [geboortedag] 1971).
Het account ' [naam 2] ' wordt bij de gebruikers van Encrochat-accounts waarmee contact wordt onderhouden, opgeslagen onder de volgende aliassen: ' [alias 6] ' en ' [alias 7] '.
Het account ' [naam 1] ' wordt bij de gebruikers van de Encrochat-accounts waarmee contact wordt onderhouden, opgeslagen onder de volgende aliassen: " [naam 1] " en " [alias 1] " en " [alias 2] " en " [alias 3] " en " [alias 4] " en " [alias 5] " en " [alias 8] " en " [alias 9] " en " [alias 10] ".
28.Het ambtsedig proces-verbaal van bevindingen, opgenomen als bijlage op pagina 1495-1496 van het proces-verbaal genummerd 2019062106, van de politie Eenheid Zeeland-West-Brabant, opgemaakt in de wettelijke vorm en inhoudende het relaas van verbalisant [verbalisant 24] :
Om inzicht te krijgen in de financiële positie en geldstromen van [verdachte] werd verzocht om alle beschikbare gegevens bij ICOV (infobox Crimineel en Onverklaarbaar Vermogen) van de verdachte. Het vermogensverschil van inkomsten en uitgaven van het bedrijf betrof in 2014: € 23.107,- en in 2017: € 8.761,-. In 2015, 2016 en 2018 was dit nihil