Uitspraak
RECHTBANK ZEELAND-WEST-BRABANT
1.De zaak in het kort
2.De procedure
- het tussenvonnis van 26 januari 2022, en de daarin genoemde stukken;
- het proces-verbaal van mondelinge behandeling van 17 oktober 2022 en de daarin genoemde stukken.
3.De feiten
4.Het geschil
5.De beoordeling
- [verzekerde unigarant] wilde rechtdoor rijden richting de Heikantlaan;
- [eiser] wilde links afslaan op de kruising;
- Dit betreffen conflicterende rijrichtingen;
- De stoplichten van conflicterende rijrichtingen kunnen niet gelijktijdig op geel/groen staan, zodat verkeersdeelnemers onder normale rij-omstandigheden de kruising veilig kunnen oprijden/verlaten.
Met betrekking tot het tijdstip waarop het ongeval heeft plaatsgevonden zou ik graag het volgende willen opmerken.
In alle gevallen waarin licht 8 op groen heeft gestaan (licht 8 zou van toepassing kunnen zijn op [verzekerde unigarant] als hij vanuit 8 is vertrokken en rechtdoor is gereden) is er geen situatie te zien waarin een verkeersdeelnemer bij licht 3 geldend voor [eiser] ) een rood licht heeft genegeerd. Oftewel: Het overzicht levert geen basis op voor de uitspraak dat het onderhavige ongeval het gevolg is van een door groen/geel rijdende verkeersdeelnemer bij 8 en een rood licht negerende automobilist bij licht 3. Ook de situatie waarin beiden groen/geel zouden hebben gehad levert binnen het overzicht geen opties op.
Op tijdstip 10:44:58 verlaat een automobilist de detectielus 8.2 terwijl licht 8 (al ongeveer 20 seconden) op rood staat, zie de gele pijl. Dit zou een conflict kunnen hebben opgeleverd met een verkeersdeelnemer die als laatste bij licht 3 (lus 3.1) om ca. 10:44:51 lus 3.1 verlaten heeft terwijl licht 3 op dat moment nog op geel stond, zie de blauwe pijl. […] De situatie in dit punt wordt aangeduid lijkt derhalve niet voor het onderhavige ongeval van toepassing te zijn geweest. Tenzij [eiser] ca. 23 seconden gebruikt zou hebben om ca. 50 meter tot aan de botsplaats af te leggen. […]
Op moment 10:43:25 zie ik een verkeersdeelnemer die bij richting 3.2 (linkerrijstrook voor het linksaf slaande verkeer vanaf de Heikantlaan richting Midden Brabantweg) lus 3.2 verlaten terwijl het bijbehorende licht nr. 3 reeds op rood staat (ongeveer 1 seconde). Ik heb die situatie in het onderstaande beeld aangeduid met een rode pijl.
In het beoordeelde tijdsbestek zie ik diverse voertuigen die (als eerste, vóóraan bij de stopstreep) op normale wijze vanuit de rechterrijstrook (3.1) zijn opgetrokken bij een groen licht 3. Tevens zie ik dat er tegelijkertijd verschillende situaties zijn geweest waarin ook licht 9 op groen heeft gestaan, zie bijvoorbeeld het overzicht op de volgende pagina, waarin ik een situatie heb gemarkeerd met een rode ovaal.
[eiser] is vanuit de rechterrijstrook bij verkeerslicht 3 (linksaf slaand vanuit de Heikantlaan) de kruising opgereden in de richting van de Midden-Brabantweg (rijdend in zuidelijke richting). Deze manoeuvre/rijrichting wordt bevestigd door zijn echtgenote (passagiere in de Toyota). Van welke rijstrook [verzekerde unigarant] gebruik heeft gemaakt en in welke richting hij wilde rijden blijkt niet uit de stukken.
De Vlog bestanden laten (in een bekeken tijdsbestek van ruim 10 minuten) wel 2 situaties zien waarin iemand een rood licht heeft genegeerd (één bij 3.2 en een andere bij 8.2) maar die zijn niet aannemelijk verklaarbaar dan wel passend bij het onderhavige ongeval.
De eindstanden maken aannemelijk dat [eiser] vanuit richting 3.1 (bij groen) is opgetrokken en [verzekerde unigarant] bij een groen geworden licht 9, maar dat laatstgenoemde niet linksaf is geslagen maar rechtdoor (licht 8) is gereden (terwijl licht 8 op rood stond). Deze situatie kan zich volgens de Vlog bestanden ook daadwerkelijk hebben voorgedaan.”
Hoewel [naam expert] niet heeft kunnen constateren dat één van de beide betrokkenen een rood licht heeft genegeerd, betekent dit niet dat onvoldoende onderbouwd gesteld is dat [verzekerde unigarant] een verkeersfout heeft gemaakt. [naam expert] acht namelijk de situatie dat [verzekerde unigarant] door groen is gereden bij licht 9, maar niet linksaf is geslagen maar rechtdoor (licht 8), terwijl dat licht op rood stond, aannemelijk en naar alle waarschijnlijkheid van toepassing op het ongeval. Deze situatie kan zich volgens de vlogbestanden ook daadwerkelijk hebben voorgedaan, aldus [naam expert] . Bij deze conclusie is meegenomen dat de vlogbestanden geen andere conflicten laten zien, hetgeen wel aannemelijk was geweest als sprake was geweest van de situatie dat één van beide automobilisten daadwerkelijk (over de juiste rijstrook) door rood was gereden. Dat sprake is geweest van een verkeersfout bij één van de twee automobilisten mag ook duidelijk zijn, nu het ongeval zich op de kruising op conflicterende rijrichtingen heeft voorgedaan.
1.126,00(2,0 punten × tarief € 563,00)