3.1Tussen partijen staat het volgende vast:
- Op 14 december 2020 heeft de gemeente Tilburg aan [gedaagde] een beschikking op basis van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (hierna: WMO) toegekend. Uit deze beschikking volgt dat [gedaagde] van 12 november 2020 tot 30 november 2022 in aanmerking komt om zorg in natura te ontvangen voor gemiddeld vier uur in de week.
- Op 20 oktober 2020 is tussen Traverse en [gedaagde] een ‘(woon-)overeenkomst tijdelijke huisvesting’ (hierna: de overeenkomst) tot stand gekomen voor het [woonadres] . [gedaagde] is een maandelijkse woonvergoeding van € 355,02 verschuldigd. Met deze overeenkomst verbindt Traverse zich ook om de vanuit de WMO toegekende zorg in natura aan [gedaagde] te leveren. Het doel is [gedaagde] te begeleiden naar zelfstandigheid, zodat zij een zelfstandige huurder kan worden van een andere woonruimte.
- In artikel 1 van de overeenkomst staat:
‘Artikel 1. Bijzondere omstandigheden overeenkomst
De navolgende omstandigheden zijn van belang bij deze overeenkomst.
Betrokkene heeft dringende behoefte aan tijdelijke huisvesting en woonbegeleiding.
Traverse is bereid om aan betrokkene voor een periode van 1 jaar gestoffeerde woonruimte te verhuren. Deze woonovereenkomst is onlosmakelijk verbonden aan de door Traverse aan betrokkene te verlenen begeleiding, zodat daarop de wettelijke bepalingen van huurbescherming niet van toepassing zijn.
Indien Traverse het noodzakelijk acht deze woonovereenkomst te verlengen dan kan zij hiertoe overgaan. De verlengtermijn is maximaal 2 x 3 maanden. De verlenging zal schriftelijk worden vastgesteld. De bepalingen van deze overeenkomst blijven gedurende de verlening van kracht.
Betrokkene verklaart zich akkoord met hetgeen hiervoor is weergegeven. De voorwaarden die door Traverse worden gesteld voor de tijdelijke bewoning en begeleiding zijn voor de betrokkene geheel duidelijk en acceptabel. Traverse heeft deze voorwaarden besproken met betrokkene en betrokkene heeft zich daarmee akkoord verklaard.’
- Op 13 april 2021 heeft [gedaagde] een beschikking van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (hierna: IND) ontvangen. In deze beschikking is vastgesteld dat [gedaagde] geen rechtmatig verblijf als gemeenschapsonderdaan heeft gehad. In de beschikking staat onder andere:
‘U hebt geen stukken opgestuurd waaruit blijkt dat u in Nederland hebt gewerkt. Verder heb ik Suwinet geraadpleegd. Suwinet is een beveiligd netwerk van de overheid dat door overheidsinstanties wordt gebruikt om inkomensgegevens van burgers uit te wisselen. Uit Suwinet blijkt ook niet dat u hebt gewerkt. Daarnaast is niet gebleken dat u arbeid als zelfstandige hebt verricht. U hebt geschreven dat u in Nederland zwart heeft gewerkt. Hierover wordt overwogen dat de arbeid die u mogelijk hebt verricht, geen legale arbeid was. U hebt over deze arbeid geen premies en belastingen afgedragen. Op basis van deze gestelde werkzaamheden kunt u daarom geen verblijfsrecht als werknemer als bedoeld in artikel 8.12 Vb opbouwen. Vastgesteld wordt dat u geen rechtmatig verblijf hebt gehad als werknemer of zelfstandige op grond van artikel 8.12, eerste lid, onder a Vb.’
‘Alle belangen tegen elkaar afgewogen, wordt overwogen dat het belang van de Nederlandse staat om u te verwijderen uit Nederland, zwaarder weegt dan uw belang om Nederland niet te hoeven verlaten.
Wat betekent dit besluit voor u
U hebt geen verblijfsrecht als gemeenschapsonderdaan. U mag niet in Nederland zijn.’
- Vanwege de beschikking van de IND, heeft de gemeente Tilburg besloten dat [gedaagde] per 1 januari 2022 het recht op bijstand verliest.
- In een emailbericht met onderwerp ‘ [gedaagde] ’ van 31 januari 2022 schrijft een medewerker van de gemeente Tilburg het volgende aan een medewerker van Traverse:
‘Hoi [naam 1] ,
Mij is gevraagd om even met jou contact te leggen rondom mogelijke begeleiding van deze mevrouw. Maar ik zie ook geen mogelijkheden deze mevrouw vanuit de WMO te begeleiden op het moment dat zij ook niet in aanmerking komt voor maatschappelijke opvang. Ik zal dit voor de zekerheid nog eens checken bij [naam 2] , maar volgens mij zijn de spelregels hetzelfde. Antwoord is dus nee, WMO begeleiding is niet mogelijk, maar check het voor de zekerheid even bij [naam 2] .
Hartelijke groet [naam 3] ’
- Per brief van 19 januari 2022 wordt door Traverse aan [gedaagde] een eerste officiële waarschuwing gegeven. Hierin staat onder andere:
‘De gemeente heeft aangegeven dat je per 1 januari 2022 geen recht meer hebt op een uitkering. De IND heeft namelijk beslist dat je vanaf 13 april 2021 niet meer rechtmatig in Nederland verblijft (code 41). Dit maakt dat je geen recht meer hebt op sociale voorzieningen.
(…)
Jouw advocaat gaf in dat gesprek aan dat wanneer je 16 uur per week zou gaan werken je weer verblijfsrecht hebt. Ons advies was om daarom werk te gaan zoeken, zodat je je verblijf kan voortzetten. Hiervoor heeft Traverse ook ondersteuning geboden.
Helaas is het tot op heden niet gelukt werk te vinden. Gezien de beslissing van het IND, willen wij je tot 31 januari 2022 de mogelijkheid geven om werk te vinden voor minimaal 16 uur per week. Als je hiervan een contract kunt overleggen, kunnen we bespreken of we je verblijf en begeleiding bij Traverse kunnen voortzetten. (…)
‘Als blijkt dat je op 31 januari 2022 geen werk hebt gevonden, zijn wij helaas genoodzaakt je verblijf en begeleiding bij Traverse te beëindigen. Je hebt een maand opzegtermijn voor de huidige woning. Wat zou betekenen dat je verblijf en begeleiding op 28 februari 2022 stopt.’
- Per brief van 21 februari 2022 beëindigt Traverse de overeenkomst met [gedaagde] met een opzegtermijn van één maand. [gedaagde] kan tot 21 maart 2022 gebruik maken van de woning en begeleiding van Traverse. In de brief schrijft Traverse onder andere:
‘Helaas hebben wij op 17 februari 2022 van het uitzendbureau Olympia vernomen dat je niet verschenen bent op je eerste werkdag. (…) Dat betekend dat je op dit moment geen werk hebt.
De consequentie is daarmee dat Traverse genoodzaakt is je traject en verblijf bij Traverse te beëindigen. (…)’
- Op de datum van de mondelinge behandeling, 11 november 2022, woont [gedaagde] nog in de woning van Traverse op het [woonadres] .
- Op 12 september 2022 schrijft de gemeente Tilburg [gedaagde] een brief. Hierin wordt aangegeven dat [gedaagde] momenteel een maatwerkvoorziening vanuit de WMO heeft voor individuele begeleiding bij Traverse. De gemeente laat weten dat [gedaagde] na afloop van de huidige maatwerkvoorziening op grond van de WMO (30-11-2022), niet in aanmerking komt voor een vervolg maatwerkvoorziening zolang er geen sprake is van een rechtmatig verblijf in Nederland.
- In een (zorg)melding van de Politie aan Traverse over een incident dat plaats heeft gevonden op 12 oktober 2022 staat het volgende opgenomen:
‘Melding: melder is bij buurvrouw. Alles ligt daar in de gang, glas, bloempotten.
Buurvrouw zegt dat ze vannacht bij haar zijn geweest om te schieten, lijkt alsof er een bom is ontploft.
Betrokkene in de flatwoning aangetroffen. Was erg onrustig en had een blikje bier in haar hand. Was geen normaal gesprek mee te voeren. Naast het bed in de studiowoning stond een bord met witte poederresten.
Op de vraag of dat coke was zei betrokkene ‘speed’.
Gezien haar gedrag de ambulance ter plaatse laten komen welke haar hebben meegenomen naar het EZ.
Woningbouw in kennisgebied i.v.m. kat in de woning. Deze heeft eten en water.’