2.1Tussen partijen staat het volgende vast:
a. Op 3 april 2021 is tussen partijen een koopovereenkomst tot stand gekomen. [eiser] kocht van [gedaagde] een tweedehands auto, een Mercedes-Benz CLA met [kenteken] (hierna: de auto), voor een koopprijs van € 20.590,-. De auto is op 10 april 2021 door [gedaagde] aan [eiser] geleverd.
De auto is voorzien van een zogenaamd AMG-geluid. Dit geluid kan via de uitlaat en een afstandsbediening worden geregeld met een geïntegreerde cut-out klep. De auto is ook voorzien van het door Mercedez-Benz geleverde AMG-line stylingpakket.
Op 7 juni 2021 ontdekte [eiser] schade aan de auto. [eiser] bracht de auto ter reparatie van die schade naar ABS Haans Autoschades. Daar is tijdens het herstel een oude schade naar voren gekomen. [eiser] heeft de auto daarna ter reparatie van die oude schade naar [gedaagde] gebracht.
In de periode tussen 10 april 2021 en augustus 2021 heeft [eiser] de auto voor meerdere klachten ter reparatie naar [gedaagde] gebracht.
In augustus 2021 ging er een storingslampje branden. [eiser] heeft de auto hiervoor naar [gedaagde] gebracht en aangegeven dat hij ook trillingen voelde tijdens het rijden. [gedaagde] heeft niets aan de auto kunnen vinden en de storing gereset.
Op 12 september 2021 ging hetzelfde storingslampje branden. De auto is door [eiser] ter reparatie naar [gedaagde] gebracht, die niets kon vinden en de storing heeft gereset. Op 26 september 2021 brandde het storingslampje weer. Daarop spraken partijen af dat [eiser] de auto voor het uitlezen van de storing naar een ander autobedrijf zou brengen. Daar werd een foutmelding aan de lamdasonde-verwarming vastgesteld.
In overleg tussen partijen is de auto op 6 oktober 2021 voor het herstellen van een defect aan het zonnescherm naar de Mercedes-Benz dealer gebracht. Op 13 november 2021 is de auto door [eiser] bij [gedaagde] opgehaald.
In november en december 2021 is hetzelfde storingslampje meerdere malen gaan branden en is de auto tweemaal ter reparatie aan [gedaagde] aangeboden.
i. Op 5 februari 2022 merkte [eiser] tijdens het rijden dat het trillen verergerde en hij geen vaart meer kon maken. Door [autobedrijf] is op 7 februari 2022 vastgesteld dat er sprake is van ernstige motorschade. Er is een scheurtje in de cilinder geconstateerd als gevolg waarvan het gehele motorblok vervangen dient te worden.
Door [gedaagde] is voorgesteld de herstelkosten tussen partijen te delen. Hiermee is [eiser] niet akkoord gegaan. Per brief van 24 februari 2022 heeft [eiser] [gedaagde] in gebreke gesteld.
[eiser] heeft een expert van DEKRA Automotive verzocht de auto te onderzoeken. Op vrijdag 1 april 2022 vond de inspectie plaats in aanwezigheid van [eiser] en [gedaagde]. In het expertiserapport van 11 mei 2022 (hierna: het rapport) staat onder andere het volgende:
Tijdens ons onderzoek zagen wij dat er een aanpassing aan de uitlaat was gemaakt, Er was een zogenaamde “cut out” klep tussen de bestaande uitlaatbuis geplaatst en afgelast. Middels deze klep, welke veelal met een afstandsbediening bediend kan worden, wordt de achterdemper van de uitlaat omzeilt en ontstaat een sportiever uitlaatgeluid. (…)’
‘4.3 Motor
(…)
Met behulp van een endoscoop voerden wij een inspectie uit in de cilinderruimtes. In de cilinderwand van de 4e cilinder troffen wij enige streepvorming aan. De kwaliteit van de beelden was echter onvoldoende om een oordeel over deze ruimtes te kunnen geven. Wij konden geen scheuren of andere beschadigingen vaststellen in de cilinderwand of zuigers.
De wederpartij (lees: [gedaagde], toevoeging kantonrechter) gaf aan bij de recente diagnose een lektest uitgevoerd te hebben waarbij een afwijking bij cilinder 4 was vastgesteld. Er was sprake van een grote hoeveelheid luchtlekkage langs de zuiger richting het carter.
Op basis van bovenstaande vermoeden wij dat er sprake is van een beschadigd zuigerhemd waardoor de zuigerveren niet goed meer afdichten. De streepvorming kan hierdoor ook zijn ontstaan. Volledige demontage van de motor is noodzakelijk om hier duidelijkheid over te verkrijgen. Wij bespraken deze optie op 21-04-2022 met [bedrijf 1] namens opdrachtgever, waarbij werd besloten dit voorlopig nog niet uit te voeren.’
Wij demonteerden de PCM van het voertuig en stuurden deze op naar [bedrijf 2] met het verzoek deze te controleren op tuning. Op 08 april ontvingen wij het volgende antwoord:
De software is niet origineel, de auto is “getuned” ook is er iets in de na ontsteking aangepast waardoor de motor knallen geeft uit de uitlaat. In de volksmond wordt dit “pop and bang” genoemd. Door de verlate ontsteking en brandstof inspuiting krijg je een steekvlam met knal als gevolg. Uiteraard erg slecht voor de motor en turbo.
De regeling hoeveel vermogen de motor levert staat uit, de versnellingsbak krijgt verkeerde/geen informatie.
Naar aanleiding van onze bevindingen aan bovenstaand voertuig hebben wij de volgende schade vastgesteld en hieruit als volgt geconcludeerd.
Er is ernstige motorschade ontstaan aan de motor, welke nader onderzocht dient te worden om te bepalen wat er precies defect is. Wij hebben vastgesteld dat er in het verleden aan de uitlaat van het voertuig aanpassingen zijn gemaakt en dat er een bobine en bougie zijn geplaatst.
Wij hebben niet vast kunnen stellen wie deze werkzaamheden heeft uitgevoerd.
Wij hebben van de wederpartij (lees: [gedaagde], toevoeging kantonrechter) geen informatie ontvangen waaruit geconcludeerd kan worden dat deze de gemelde mankementen goed heeft onderzocht en permanent heeft opgelost.
Vanwege de aangetroffen tuning concluderen wij dat het zeer aannemelijk is dat deze de uiteindelijke schade heeft veroorzaakt. Omdat bij de tuning ook de communicatie naar de versnellingsbak werd aangepast is het ook zeer aannemelijk dat de trilling bij het optrekken/na het schakelen hiermee verband houdt.
(…)’
Per brief van 1 juni 2022 heeft [eiser] [gedaagde] laten weten de koopovereenkomst te vernietigen op grond van dwaling.