3.1.Tussen partijen staat het volgende vast.
[eiseres] is een onderneming in de uitvoering van (beton)bouwkundige- en civieltechnische projecten. [eiseres] heeft expertise in het realiseren van complexe infrastructurele werken.
Idverde (voorheen BTL Bomendienst BV) is een onderneming gespecialiseerd in de groensector.
In 2018 heeft Idverde zich ingeschreven voor de aanbesteding van de Raamovereenkomst Bomen en Groeiplaatsen 2018 – 2021 (hierna: de Raamovereenkomst) door de gemeente Amersfoort.
Als onderdeel van het project moesten er onder andere ook civieltechnische werkzaamheden worden verricht, waaronder het graven en aanbrengen van grond op groeiplaatsen van bomen. Omdat Idverde niet alle expertise voor deze werkzaamheden in huis had, heeft zij in de inschrijffase [eiseres] voor deze werkzaamheden benaderd.
[eiseres] heeft een grote rol gespeeld bij het opstellen van de documenten die nodig waren voor de inschrijving.
De aanbesteding is gegund aan Idverde waarna de RAW-raamovereenkomst tussen Idverde en de gemeente Amersfoort op 16 juli 2018 in werking is getreden.
Op 6 augustus 2018 hebben Idverde als hoofdaannemer en [eiseres] als onderaannemer een verklaring onderaanneming getekend.
In totaal zijn er door de gemeente Amersfoort twee deelopdrachten aan Idverde verstrekt, één in 2018 en één in 2019 en zijn er werkzaamheden uitgevoerd.
Op 4 november 2019 heeft er een bespreking plaatsgevonden tussen Idverde en de gemeente Amersfoort waarbij interpretatieverschillen over bepaalde bestekposten zijn besproken. In het verslag staat onder meer het volgende vermeld.
‘(…)
2. Post 21 – grondwerk t.b.v. groeiplaatsen
a. Minimale hoeveelheid 20 m3 per groeiplaats
Er staat in de posten voor het ontgraven een minimale hoeveelheid per groeiplaats van 20 m3. Deze hoeveelheid is niet indicatief zoals opdrachtgever aangeeft, maar fictief. Het bestek voorziet niet in een mindere hoeveelheid dan deze 20m3. Aangezien een raamovereenkomst gebaseerd is op met name kostenhomogeniteit en het toepassen van staffelingen zou die op het grondwerk van toepassing zijn. Afwijkingen zijn er in de uitvoering, in een raamovereenkomst leidt dat tot bestekwijzigingen die aanleiding zijn om gezamenlijk tot een oplossing te komen. Ter info verwijzen we naar 01.21.06 van de RAW-systematiek. Opdrachtgever (OG) is kritisch op het vooronderzoek dat door BTL dient te worden uitgevoerd om o.a. de grootte van de groeiplaats te bepalen in offertefase. Dat is (deels) terecht, echter feit blijft dat afwijkingen niet gestaffeld kunnen worden verrekend.
Opdrachtgever twijfelt aan de ‘meerkosten’ die kleinere hoeveelheden per groeiplaats opleveren, maar staat ervoor open dat BTL dit inzichtelijk maakt c.q. onderbouwd.
(…)’
[eiseres] heeft Idverde in 2018 en 2019 in totaal zes facturen gestuurd voor de door haar in opdracht van Idverde verrichte werkzaamheden. Deze facturen zijn door Idverde betaald.
Per 1 februari 2020 heeft de gemeente Amersfoort de overeenkomst met Idverde vroegtijdig beëindigd. Vanwege deze beëindiging heeft Idverde de samenwerking met [eiseres] beëindigd.
Bij brief van 30 april 2020 heeft Idverde aan [eiseres] het volgende meegedeeld.
‘(…)
Afgelopen periode hebben wij meermaals contact gehad over het afronden van de samenwerking. Jullie hebben hierbij aangegeven dat jullie een eindafrekening willen ontvangen in verband met de bestekposten horende bij het ontgraven van grond (post 21). Jullie zijn van mening dat een bestekwijziging op zijn plaats is voor de locaties waar minder dan 20 m3 grond ontgraven is. Dat is met de Gemeente Amersfoort besproken en die verwacht voor een eventuele bestekswijziging een degelijke en heldere onderbouwing.
Tot op heden hebben wij slechts afrekenvoorstellen van jullie ontvangen, maar helaas nog geen onderbouwde nieuwe bestekspost(en). Graag ontvangen wij de gevraagde onderbouwing van de bestaande en de nieuwe bestekposten alsnog vóór 8 mei a.s., zodat wij deze door kunnen sturen naar de Gemeente Amersfoort. Hierbij willen wij nog een eenmalige inspanning doen om jullie voorstel geaccordeerd te krijgen door de Gemeente Amersfoort. Een eventuele verrekening met jullie voor post 21 willen wij uitsluitend en alleen in overweging nemen als de door jullie voorgestelde bestekswijziging door de Gemeente Amersfoort wordt geaccordeerd en verrekend.
Indien wij voor 8 mei a.s. geen reactie ontvangen hebben, stellen wij dat de samenwerking voor dit project ten einde is en er geen onderlinge verrekeningen meer plaats zullen vinden.’
[eiseres] heeft aan Idverde een factuur d.d. 5 juni 2020 van € 9.774,68 met als omschrijving
‘Nota inzake de eindafrekening Raamovereenkomst Amersfoort 2018’en een factuur d.d. 5 juni 2020 van € 69.205,47 met als omschrijving ‘
Nota inzake de eindafrekening Raamovereenkomst Amersfoort 2019’ gestuurd.
Idverde heeft de beide facturen onbetaald gelaten.