Uitspraak
RECHTBANK Zeeland-West-Brabant
DE SINT ELISABETHPAROCHIE,
[gedaagde sub 1],
2.
[gedaagde sub 2],
3.
[gedaagde sub 3],
1.De procedure
- de brief van mr. Boomaars van 6 maart 2023 met producties 12 tot en met 16;
- de door mr. Smal op verzoek van de rechter ex artikel 22 Rv toegezonden koopovereenkomst tussen [gedaagde sub 1] BV en [naam 1] .
2.De feiten
Het overeenkomstig de aangehechte situatieschets tussen het Kerkgebouw en de tuin van het bij deze verkochte/gekochte perceel gelegen onverkocht gebleven deel der tuin, komt in gebruik en onderhoud bij de koper. Het is koper derhalv toegestaan dat perceel te betreden. Verkoper zal ter plaatse geen afrastering of iets dergelijks plaatsen, waardoor het gebruik van koper gestoord zou kunnen worden. Verkoper is bevoegd om in overleg met koper het betreffende tuingedeelte te gebruiken voor de noodzakelijke inspecties en het onderhoud van het Kerkgebouw. Koper zal de ter plaatse aanwezige beplanting in stand houden, c.q. slechts in overleg met het kerkbestuur voornoemd wijzigen. De uitvoering van het in deze bepaling overeengekomene zal nader worden uitgewerkt in een huurovereenkomst tussen partijen, waarbij de huur van de zijde van verkoopster niet kan worden opgezegd zolang koper eigenaar van het verkochte/gekochte is.”
I. Verkoper heeft blijkens een met koper aangegane koopovereenkomst, gedateerd twee december negentienhonderd achtennegentig, aan koper sub 2.a verkocht en levert op grond daarvan in eigendom aan koper sub 2.a, die blijkens voormelde overeenkomst van verkoper heeft gekocht en bij deze in eigendom aanvaardt:
3.Het geschil
4.De beoordeling
NJ1993/178, r.o. 3.2), hetgeen naar objectieve maatstaven beoordeeld moet worden. In een geval als deze gaat aan het bezit van de niet-rechthebbende – die het bezit immers niet overgedragen heeft gekregen – inbezitneming vooraf. Daarover bepaalt artikel 3:113 lid 2 BW dat voor inbezitneming van een goed dat in het bezit van een ander is, enkele op zichzelf staande machtsuitoefeningen ontoereikend zijn. Vereist is dat de machtsuitoefening zodanig is dat naar verkeersopvatting het bezit van de oorspronkelijke bezitter wordt tenietgedaan. (Vgl. HR 24 februari 2017, ECLI:NL:HR:2017:309 (
Gemeente Heusden), r.o. 3.3.2 en HR 18 september 2015, ECLI:NL:HR:2015:2743, r.o. 3.4.2).
- De tuin inclusief de strook is door middel van een ijzeren hekwerk afgesloten. Aan de voor- en achterzijde bevindt zich een poort, waarvan de sleutel enkel in het bezit is en was van [gedaagden] en haar rechtsvoorgangers. De Elisabethparochie heeft geen toegang tot de strook.
- [naam 2] heeft het hekwerk in 1976 geplaatst. Sindsdien hebben de opeenvolgende eigenaren van het woonhuis en de apotheek het exclusieve gebruik van de strook. Zij hebben de strook ook altijd onderhouden. De strook is optisch onderdeel van de tuin. De feitelijke situatie is niet veranderd nadat het gebruiksrecht van [naam 2] door de overdracht van de woning en apotheek aan [naam 1] is komen te vervallen.
- [gedaagden] en haar rechtsvoorgangers hebben ruim voor het jaar 2012 beplanting en tuinverlichting aangebracht op de strook.
- In de periode van 1999 tot 2017 hebben op de strook leidingen gelegen voor automatische beregening. Omstreeks het jaar 2017 is door [gedaagden] op de strook tegen de Kerk sierbestrating aangebracht in de vorm van grindvakken met daarin diverse beplanting. De kosten hiervan zijn volledig gedragen door [gedaagden] heeft deze werkzaamheden laten verrichten zonder de Elisabethparochie daarvoor toestemming te vragen. De Elisabethparochie heeft zich daartegen ook niet verzet.
- Een enkele keer heeft de Elisabethparochie de strook betreden om onderhoud te plegen. De Elisabethparochie heeft toen steeds toestemming gevraagd.
- De Elisabethparochie vond het prima als de strook met een hekwerk zou worden afgesloten, maar verlangde wel onbeperkte toegang tot de strook als zij dat nodig had. De Elisabethparochie heeft de strook ook meerdere malen betreden wanneer zij bijvoorbeeld inspecties wilde verrichten, goten wilde reinigen of anderszins onderhoud wilde plegen. Daarvoor heeft zij wel eens toestemming gevraagd, maar dat was om vriendelijk te zijn tegen de buren.
- Omstreeks 2007-2017 heeft de apotheek en de woning leeggestaan. De poorten waren toen niet afgesloten. Vrijwilligers van de Elisabethparochie hebben toen ook zonder toestemming te vragen de strook betreden om onderhoud te plegen.
- In de strook liggen verschillende leidingen en kabels van de Elisabethparochie. Aan die leidingen en kabels heeft de Elisabethparochie ook onderhoud gepleegd.
- In de kerk zit een deur die uitkomt op de strook. De Elisabethparochie heeft dus altijd toegang gehad tot de strook.
Gemeente Heusden), r.o. 3.7.3).