Uitspraak
RECHTBANK Zeeland-West-Brabant
1.De procedure
- het tussenvonnis van 8 februari 2023, met de daarin genoemde stukken;
- de door [gedaagde] nagezonden producties 17 t/m 33;
- de door [eiser] nagezonden productie 19;
- de mondelinge behandeling van 12 juni 2023, waarvan de griffier aantekeningen heeft gemaakt. Zowel mr. Kilian als mr. Linssen hebben spreekaantekeningen overgelegd.
2.De feiten
Beoordeling ter plaatse - conclusies:
- (…) coniferen zijn te hoog geplant +/- 20cm ten opzichte van maaiveld;
- verankering van coniferen voldoet niet gezien hoogte en standplaats in wind;
- als gevolg van te hoog planten en onvoldoende verankeren staan bomen instabiel en maken zij onvoldoende contact met bodem i.r.t. wateropname;
- direct gevolg van verkeerde aanplant is de uitval van coniferen, wat resulteert in gehele uitval;
gehele aanplant vervangen voor gelijkwaardige soort, kwaliteit, aanplantmaat inclusief verankering en groeiplaats verbetering”.
- [gedaagde] stuurt: “
- [eiser] stuurt: “
- [gedaagde] stuurt: “
- [eiser] stuurt: “
- [gedaagde] stuurt: “
- [eiser] stuurt: “
- [gedaagde] stuurt: “
- [eiser] stuurt: “
Op het einde van die vrijdag, 25 maart 2022 kwam [eiser] thuis en was niet tevreden over de bestrating. (…) [naam 1] is naar huis gegaan. Thuis kreeg hij een telefoontje van hem (…) en hij zei de volgende woorden: “ik maak je af, jij gaat eraan, ik mak jouw bedrijf kapot”. (…) [naam 1] heeft er slapeloze nachten aan overgehouden, zweet veel en last van hartkloppingen (…). Op woensdag, 18 [rechtbank: mei] 2022 was [naam 1] met zijn bus bezig in de straat waar hij woont en zijn zaak heeft. [eiser] reed langs met zijn auto, stopte naast zijn bus. Deed zijn raam open, (…) Nog 14 dagen had hij de tijd en dan zou het volgens [eiser] “los” gaan. [eiser] reed weer verder. [naam 1] voelde zich weer geïntimideerd. (…)”.
(…) Wij hebben ons bezoek gebracht op 20 mei 2022, dat is bijna twee maanden nadat de werkzaamheden zijn gestaakt. Wij constateerden dat het tegelwerk zeer ongelijk ligt. Tevens zijn voegen niet gelijk, waarbij wij verschillen in voegen meten van meer dan 4 mm verschil. Ook hoogteverschillen tussen tegels onderling van meer dan 5 mm verschil ten opzichte van elkaar (…). De tegels die zijn gelegd liggen eveneens niet waterpas of lopen niet onder dezelfde hellingshoek af. We hebben een van de tegels gelift en daar constateerden wij dat de door de wederpartij gelegde tegels zijn voorzien van tegellijm. Deze methode van verwerken van tegelwerk verbaast ons enorm. Tegellijm gebruikt men om een hechting te verkrijgen tussen twee ondergronden. In dit geval heeft de wederpartij getracht de tegel te verlijmen aan een losliggend, niet gestabiliseerd zandpakket. Er kan dus nooit een goede hechting plaatsvinden tussen tegel en de ondergrond. Enkele zandkorrels zullen hechten aan de lijmlaag. (…) Door ons wordt de geleverde kwaliteit van leggen als niet acceptabel beoordeeld. Als gevolg van alle bovengenoemde bevindingen zit er niets anders op dan het verwijderen van de tegels en het afbikken van de lijmlaag, zodat de tegels opnieuw kunnen worden verwerkt. (…)”.
3.Wat vorderen partijen?
4.Wat vindt de rechtbank?
zo moet het ook bij jullie worden” [4] . Niet is gebleken dat [gedaagde] voor de start van zijn werkzaamheden aan [eiser] kenbaar heeft gemaakt dat de tegels van [eiser] niet zouden voldoen. [gedaagde] erkent dat de tegels na de eerste dag van zijn werkzaamheden niet recht lagen. [gedaagde] stelt dat hij het terras wel wat strakker had gekregen als hij het werk had mogen afmaken, maar niet zo strak als [eiser] had verwacht. Volgens [eiser] leenden de door [gedaagde] aangeleverde tegels zich daar niet voor. [gedaagde] heeft per whatsappbericht aan [eiser] medegedeeld dat hij het terras niet anders kan leggen in verband met de ongelijkheid van de tegels qua dikte en grootte [5] . Die mededeling van [gedaagde] is tegengesteld aan hetgeen hij voorafgaand aan het sluiten van de aanneemovereenkomst aan [eiser] heeft medegedeeld. Omdat [gedaagde] niet het strakke terras heeft kunnen leggen zoals hij met [eiser] was overeengekomen, is [gedaagde] tekortgeschoten in de nakoming van zijn afspraken. Daarnaast ligt het in de risicosfeer van [gedaagde] als professioneel hovenier als hij materiaal dat door een klant wordt aangeleverd kennelijk niet goed heeft onderzocht of op basis van dat materiaal kennelijk een onjuiste offerte heeft uitgebracht. De gevorderde verklaring voor recht dat [gedaagde] is tekortgeschoten in de nakoming van de aanneemovereenkomst kan daarom worden toegewezen.
(…) Ook staan er weer bomen schuin (…)”
.Uit deze gang van zaken volgt dat [gedaagde] direct na het ontstaan van de klachten van [eiser] hiervan op de hoogte is gesteld en op de hoogte is gebleven. Aan het verweer van [gedaagde] dat [eiser] haar klachtplicht heeft geschonden, wordt daarom voorbij gegaan.
5.De beslissing
woensdag 4 oktober 2023om beide partijen in de gelegenheid te stellen een akte in te dienen waarin zij zich uitlaten over het aangekondigde deskundigenbericht;