ECLI:NL:RBZWB:2023:6659

Rechtbank Zeeland-West-Brabant

Datum uitspraak
20 september 2023
Publicatiedatum
22 september 2023
Zaaknummer
C/02/413898 / FA RK 23-4318
Instantie
Rechtbank Zeeland-West-Brabant
Type
Uitspraak
Procedures
  • Rekestprocedure
Rechters
  • M. de Kroon
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Machtiging tot voortzetting van de inbewaringstelling van een cliënt met psychische problemen

Op 20 september 2023 heeft de Rechtbank Zeeland-West-Brabant, locatie Breda, een beschikking gegeven in een rekestprocedure betreffende de voortzetting van de inbewaringstelling van een cliënt, geboren in 2005. Het verzoek tot voortzetting is ingediend door het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) op 15 september 2023, naar aanleiding van zorgen over de geestelijke gezondheid van de cliënt. Tijdens de mondelinge behandeling waren de cliënt, haar advocaat, een behandelaar, een begeleider en haar moeder aanwezig. De behandelaar gaf aan dat een vrijwillige opname niet voldoende was om het ernstige nadeel voor de cliënt te voorkomen, gezien haar wegloopgedrag en het gebrek aan inzicht in de gevaren die zij loopt. De rechtbank oordeelde dat er sprake was van onmiddellijk dreigend ernstig nadeel, waaronder psychische schade en verwaarlozing, en dat voortzetting van de inbewaringstelling noodzakelijk was. De cliënt verzet zich tegen de voortzetting, maar de rechtbank verleent de machtiging voor zes weken, tot en met 1 november 2023. De beschikking is mondeling gegeven door rechter M. de Kroon en schriftelijk uitgewerkt op 27 september 2023.

Uitspraak

RECHTBANK ZEELAND-WEST-BRABANT

Team Familie- en Jeugdrecht
Locatie Breda
Zaaknummer: C/02/413898 / FA RK 23/4318
Machtiging tot voortzetting van de inbewaringstelling
Beschikking van 20 september 2023van de rechtbank Zeeland-West-Brabant, locatie Breda naar aanleiding van het door het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) ingediende verzoek tot het verlenen van een machtiging tot voortzetting van de inbewaringstelling als bedoeld in artikel 37 van de Wet zorg en dwang (Wzd), ten aanzien van:
[cliënt],
geboren op [geboortedatum01] 2005 te [geboorteplaats01] ,
wonende althans verblijvende bij Amarant aan [adres01] ,
[postcode01] [woonplaats01] ,
hierna te noemen: cliënt,
advocaat: mr. M.C.A. Hollants te Tilburg.

1.Procesverloop

1.1.
Het procesverloop blijkt uit:
- het verzoekschrift, ingekomen ter griffie op 15 september 2023.
Bij het verzoekschrift zijn de volgende bijlagen gevoegd:
- de beschikking van de burgemeester van de gemeente Tilburg van 14 september 2023;
- de medische verklaring van 14 september 2023;
- de (ongedateerde) onderbouwing ten behoeve van de aanvraag;
- het indicatiebesluit op grond van artikel 3.2.3 van de Wet langdurige zorg dan wel een verklaring als bedoeld in artikel 1 lid 1c Wzd van 20 maart 2023;
- de machtiging vertegenwoordiging van 5 juli 2023.
1.2
De mondelinge behandeling van het verzoek heeft plaatsgevonden op 20 september 2023, in de hierboven genoemde accommodatie.
1.3
Tijdens de mondelinge behandeling waren aanwezig en heeft de rechtbank de volgende personen gehoord:
- cliënt, bijgestaan door haar advocaat;
- de heer [naam01] , behandelaar;
- mevrouw [naam02] , begeleider;
- de moeder van cliënt.

2.Het verzoek

2.1
Het CIZ verzoekt de rechtbank een machtiging tot voortzetting van de inbewaringstelling van cliënt te verlenen.

3.Standpunten

3.1
De cliënt geeft aan dat het goed met haar gaat. Desgevraagd verklaart zij het lastig te vinden om te vertellen wat zij van het verzoek zou moeten vinden.
3.2
De behandelaar verklaart dat een vrijwillige opname van cliënt in een open setting niet afdoende bleek om het ontstane ernstig nadeel bij cliënt te kunnen afwenden. Cliënt liet daar wegloopgedrag zien, waarbij zij onbekende mensen aansprak om haar naar huis te kunnen brengen. De gevaren die cliënt daarbij had kunnen oplopen ziet zij zelf niet in. Een andere zorg is dat cliënt al een tijdje niet meer openstaat voor medicatie. Naar de mening van de behandelaar is dat des te zorgelijker, daar cliënt in toenemende mate psychotische uitspraken doet. Gezien wordt dat cliënt geen op zichzelf staande psychotische waanbeelden laat zien.
Wel is er bij haar een enorm cognitief verval zichtbaar. Zo heeft cliënt moeite met bepaalde algemene dagelijkse levensverrichtingen, zoals het smeren van brood of het uit bed komen. Gevreesd moet worden dat indien cliënt verstoken blijft van medicatie deze zorgen zullen toenemen. Omdat de begeleiding aan cliënt door deze zorgen vastliep, is besloten om een gedwongen opname te gaan verzoeken. De huidige setting waar cliënt momenteel verblijft is gelet op haar problematiek niet de meest ideale. In de komende periode zal gezocht worden naar een meer idealere setting waar cliënt langduriger zal kunnen gaan verblijven.
3.3
De begeleider onderschrijft het standpunt van de visie van de behandelaar. Zij beaamt dat de zorgen over cliënt groot zijn. Zo is cliënt ook nog niet in staat om op de afdeling aan allerlei activiteiten mee te doen.
3.4
De moeder constateert dat haar dochter momenteel weer wat verwarder overkomt dat enige tijd geleden. Zij onderschrijft de zorgen van de behandelaar, zoals over het wegloopgedrag van haar dochter en de gevaren die zij daarbij kan lopen. De moeder hoopt dat voor haar dochter snel een goede plek kan worden gevonden en haar dochter weer naar de dagbesteding zal kunnen gaan. Met het verzoek stemt de moeder in.
3.5
De advocaat refereert zich aan het oordeel van de rechtbank.

4.Beoordeling

4.1
Op 14 september 2023 heeft de burgemeester van de gemeente Tilburg ten behoeve van de cliënt een last tot inbewaringstelling afgegeven.
4.2
Uit de overgelegde stukken en het behandelde tijdens de mondelinge behandeling is gebleken dat er sprake is van onmiddellijk dreigend ernstig nadeel waardoor een rechterlijke machtiging niet kan worden afgewacht. Het ernstig vermoeden bestaat dat het gedrag van de cliënt als gevolg van haar verstandelijke handicap, in combinatie met een psychiatrische stoornis, dit ernstig nadeel veroorzaakt.
4.3
Het onmiddellijk dreigend ernstig nadeel is gelegen in ernstige psychische schade, ernstig lichamelijk letsel, ernstige verwaarlozing, maatschappelijke teloorgang en bedreiging van de veiligheid van de cliënt al dan niet doordat hij onder invloed van een ander raakt. De rechtbank neemt hierbij met name in aanraking dat cliënt wegloopgedrag vertoont, waarbij zij de gevaren die zij daarbij loopt niet inziet. Nadat zij naar huis was weggelopen, gedroeg cliënt zich bovendien agressief toe naar haar vader en zusje. Een andere zorg is dat cliënt duidelijke tekortkomingen laat zien in haar ontwikkeling ten aanzien van de dagelijkse algemene levensverrichtingen. Een zorg daarbij is dat indien cliënt niet adequaat behandeld kan worden voor haar vermoedelijke psychiatrische stoornis, zij in cognitief opzicht nog meer verval zal gaan laten zien.
4.3
Om het onmiddellijk dreigend ernstig nadeel te voorkomen dan wel af te wenden is
voortzetting van de inbewaringstelling noodzakelijk. Dit middel is ook geschikt om het ernstig nadeel te voorkomen dan wel af te wenden en er zijn geen minder bezwarende alternatieven die hetzelfde beoogde effect hebben.
4.4
De cliënt verzet zich tegen een voortzetting van haar verblijf in de accommodatie. Het liefste wil zij naar huis. Dit blijkt ook uit het wegloopgedrag dat cliënt heeft laten zien.
4.5
Gelet op het voorgaande is de rechtbank van oordeel dat is voldaan aan de criteria voor een voortzetting van de inbewaringstelling. De machtiging zal worden verleend voor de (verzochte) duur van zes weken.

5.Beslissing

De rechtbank:
verleent een machtiging tot voortzetting van de inbewaringstelling ten aanzien van
[cliënt], geboren op [geboortedatum01] 2005 te [geboorteplaats01] ,
bepaalt dat deze machtiging geldt tot en met 1 november 2023.
Deze beschikking is mondeling gegeven door mr. De Kroon, rechter en in het openbaar uitgesproken op 20 september 2023 in tegenwoordigheid van Van Dongen als griffier, en op 27 september 2023 schriftelijk uitgewerkt en ondertekend.

Tegen deze beschikking staat het rechtsmiddel van cassatie open.