Uitspraak
RECHTBANK Zeeland-West-Brabant
1.[gedaagde 1] BV,
2.
[gedaagde 2] BV,
1.De procedure
- het tussenvonnis van 26 oktober 2022 met de daarin genoemde stukken;
- de brief van mr. Van Hoof met productie 15;
- de akte eisvermindering met productie 16;
- de mondelinge behandeling van 27 maart 2023, waarvan door de griffier aantekeningen zijn gemaakt;
- de spreekaantekeningen van mr. Van Hoof;
- de spreekaantekeningen van mr. Janssen;
- de akte houdende uitlatingen productie van de zijde van [gedaagde 1] .
2.De feiten
[gedaagde 2] heeft een offerte uitgebracht met twee soorten palen, trillings-arm en trillings-vrij. De opdrachtgever heeft gekozen voor de trillings-arme variant en daarmee ook de eventuele optredende schade en / of gevolgschade voor lief genomen.”
In paragraaf A1 gaat [naam 3] nader in op de paalmethode. Een inwendig geheide stalen buispaal is een trillings-arm systeem. Dat betekent dat de trillingshinder vrij beperkt is en dan nog alleen op het moment dat op stuit wordt geheid.
[gedaagde 1] heeft gekozen voor trillings-arm heiwerk. Dit houdt in dat er trillingen voorkomen. Bij het heiwerk is gebruikt gemaakt van grondverdringende, trillingsarme, stalen buispalen, zie productie 3. De dichtsbijzijnde, bij [adres 1] , uitgevoerde Geologische booronderzoeken [nummer 1] en [nummer 2] laten zien dat de vaste bodem op 2 meter onder het maaiveld begint.
In de bouwwereld is het gebruikelijk dat voor aanvang van bijvoorbeeld heiwerken bij de meest nabij gelegen opstallen een 0-meting wordt uitgevoerd. Hierbij wordt de huidige staat van de gebouwen opgenomen, waarbij eventuele aangetroffen gebreken in kaart worden gebracht.
Bij het hier toegepaste funderingssysteem is gekozen voor trillings-arm heien. Dit is een systeem waarbij de impact zich door het systeem grotendeels beperkt tot de voet van de paal. Dat in tegenstelling tot bijvoorbeeld traditioneel heien, waarbij de slagen op de kop van de paal plaatsvinden en bij de paalpunt en op de kop niet worden gereduceerd.
[deskundige 2] stelt dat een 0-meting, regulier en door ons verder een bouwkundige vooropname genoemd, gebruikelijk is bij heiwerk. Bij traditioneel heiwerk met prefab palen is dat tot een te bepalen grens gebruikelijk. Bij de toepassing van trillingsarme, inwendig geheide stalen buispalen, wordt dit door verzekeraars echter vrijwel nooit vereist.”
3.Het geschil
4.De beoordeling
5.De beslissing
woensdag 30 augustus 2023om beide partijen in de gelegenheid te stellen een akte in te dienen waarin zij zich uitlaten over het aangekondigde deskundigenbericht,