Uitspraak
RECHTBANK ZEELAND-WEST-BRABANT
1.De procedure
- de dagvaarding van 7 augustus 2023 met producties 1 tot en met 7;
- de incidentele conclusie houdende een verzoek tot tussenkomst, subsidiair een verzoek tot voeging van de zijde van [eiseres in het incident] met overlegging productie 1, ter griffie ingekomen op 21 september 2023;
- de conclusie van antwoord tevens akte overleggen producties 1 tot en met 8, ter griffie inkomen op 22 september 2023;
- de aktes overlegging producties 8 tot en met 10 respectievelijk 11, ter griffie ingekomen op 25 september 2023;
- de mondelinge behandeling gehouden op 26 september 2023;
- de pleitnota’s van [eiser in de hoofdzaak] en van [eiseres in het incident] .
2.De feiten
- [eiser in de hoofdzaak] is eigenaar van een perceel grond met opstallen gelegen aan de [adres 1] te [plaats] dat een oppervlakte heeft van circa 465 m2 en bekend staat als ‘de voormalige Turkse Moskee’.
- De Gemeente is eigenaar van de (voormalige) Incom-locatie. Deze locatie ligt aan de J.F. Kennedylaan in Breda.
- Naast de Incom-locatie ligt de locatie van [eiseres in het incident] aan de Boschstraat en de Kringlooplocatie aan de Valkenstraat. De kringlooplocatie is in eigendom bij verschillende natuurlijke personen, kort gezegd, de families [familie 1] en [familie 2] .
- De verdeling van de gronden ziet er als volgt uit:
Scenario 4 leidt tot een bestemmingsplan procedure, een overeenkomt met een ontwikkelende partij en aanvullende overeenkomsten met BHC en Stichting Raffy. (…)”
- In april 2017 heeft [eiser in de hoofdzaak] een initiatiefplan ingediend bij de Gemeente voor de realisatie van een gebouw op de voormalige moskeelocatie, bestaande uit één woning en vier appartementen voor verhuur.
- Bij brief van 5 maart 2020 heeft het college van burgemeester en wethouders aan [eiser in de hoofdzaak] medegedeeld bereid te zijn om (onder voorwaarden) medewerking te verlenen aan woningbouw op die locatie, waaronder de voorwaarde van verplaatsing van het transformatiehuisje van Enexis dat op zijn perceel staat.
- In de eerste helft van 2019 heeft de Gemeente gesprekken gevoerd met de diverse eigenaren in de omgeving van de Incom-locatie. Het ging daarbij om Stichting Pius (eigenaar van Boschstraat 33), de eigenaren van de Kringlooplocatie, [eiser in de hoofdzaak] en de toenmalige eigenaren van [woonzorgcentrum] . Omdat [woonzorgcentrum] op korte termijn verkocht zou worden aan [eiseres in het incident] is de Gemeente ook met [eiseres in het incident] in gesprek gegaan.
- Op 1 april 2020 hebben [eiseres in het incident] en de eigenaren van de Kringlooplocatie een intentieovereenkomst gesloten waarin partijen hun voornemen bevestigen om op hun locaties een nieuwbouwontwikkeling van woningen te realiseren en daartoe en initiatiefplan in te zullen dienen bij de Gemeente.
- Op 21 mei 2020 heeft [eiseres in het incident] het initiatiefplan ingediend bij de Gemeente.
- In de loop van 2020 is [eiseres in het incident] met [eiser in de hoofdzaak] in gesprek gegaan over de mogelijkheid om de voormalige moskeelocatie bij de integrale ontwikkeling te betrekken.
- Op 14 april 2021 hebben de Gemeente en [eiseres in het incident] een intentieovereenkomst gesloten en zijn er afspraken gemaakt over nader onderzoek naar de haalbaarheid van de plannen.
- Na het haalbaarheidsonderzoek heeft het college van burgemeester en wethouders van de Gemeente op 21 december 2022 besloten dat de door [eiseres in het incident] ingediende ontwikkelvisie in beginsel haalbaar is.
- Op 23 februari 2023 hebben de eigenaren van de Kringlooplocatie een koopovereenkomst gesloten met [eiseres in het incident] tot verkoop van de grond aan [eiseres in het incident] .
- In maart 2023 heeft [eiser in de hoofdzaak] telefonisch contact opgenomen met de Gemeente omdat de onderhandelingen met [eiseres in het incident] stuk waren stuk gelopen en hij voor zijn gevoel “uitgeknepen werd” door [eiseres in het incident] .
- Op 30 juni 2023 heeft de Gemeente met [eiseres in het incident] een anterieure overeenkomst gesloten ter zake verkoop van de Incom locatie.
- Bij publicatie d.d. 19 juli 2023 heeft de Gemeente aangegeven dat zij voornemens is om de gronden van de voormalige Incom-locatie, gelegen op de hoek J.F. Kennedylaan/Valkenstraat te Breda, inclusief een deel van een aangrenzend openbaar parkeerterrein en een gedeelte van de aangrenzende openbare ruimte (hierna: de gronden) onderhands uit te geven aan [eiseres in het incident] (die als ‘de Koper wordt aangeduid). De uitgifte bestaat enerzijds uit de verkoop van een deel van de gronden (1142 m2) en anderzijds uit de vestiging van een opstalrecht ten behoeve van de Koper op het resterende deel (763 m2) van de locatie. In de publicatie wordt de volgende motivering gegeven:
De gemeente wil de gronden uitsluitend uitgeven ten behoeve van een integrale ontwikkeling met de naastgelegen locaties, bestaande uit de tuin van [woonzorgcentrum] en de Kringlooplocatie.
De gemeente wil de gronden verkopen aan een partij die bereid en juridisch gezien in staat is om de integrale ontwikkeling van deze locaties uit te voeren;
De gemeente wil de gronden verkopen aan een partij die over de vereiste kennis en ervaring, alsook financiële draagkracht beschikt om de beoogde ontwikkeling uít te voeren;
De gemeente acht het, met in achtneming van haar woningbouwopgave, wenselijk dat de koper tot een spoedige ontwikkeling kan overgaan.
3.Het geschil en de beoordeling in het incident
- zij stelt een eigen vordering in tegen een of meerdere partijen; en
- zij heeft voldoende belang zich met dat doel te mengen in het aanhangige geding in verband met de nadelige gevolgen die zij in de uitspraak in de hoofdzaak kan ondervinden.
4.Het geschil in de hoofdzaak
5.De beoordeling in de hoofdzaak
€ 173,00(plus verhoging zoals vermeld in de beslissing)