De GI legt het navolgende aan het verzoek ten grondslag.
Een verlenging van de ondertoezichtstelling is noodzakelijk, nu [minderjarige01] klem zit tussen haar ouders en zij nog altijd in haar ontwikkeling wordt bedreigd. Door de situatie tussen haar ouders is er geen stabiliteit, veiligheid en rust, terwijl [minderjarige01] gelet op haar leeftijd nog wel volledig afhankelijk is van haar ouders. De ouders zijn, met hulpverlening vanuit [hulpverlener01] , gestart met het Blijvend Ouderschapstraject, binnen welk traject zij psycho-educatie krijgen over de impact van een scheiding voor kinderen en zij leren als collega-ouders met elkaar te communiceren. Desondanks lukt het ouders tot op heden niet om elkaar als opvoeder te accepteren, om voldoende zonder strijd te communiceren en om samen in het belang van [minderjarige01] afspraken te maken. Inmiddels wil de vader niet meer meewerken aan de hulpverlening van [hulpverlener01] , omdat hij hen onbetrouwbaar vindt. Vanmiddag zal een bemiddelingsgesprek plaatsvinden om te proberen dit traject weer vlot te trekken. Hierbij wordt opgemerkt dat het vinden van een nieuwe hulpverlener zo weer maanden in beslag kan nemen en dat de GI ook bij [hulpverlener01] zal benadrukken dat zij de GI goed op de hoogte moeten (blijven) stellen van het verloop van het traject en eventuele afspraken die worden gemaakt. Dat is in het verleden niet altijd goed gebeurd en kan de samenwerking lastig maken. De doelen in dit kader zijn dan ook nog niet behaald.
Voor [minderjarige01] zelf is een Buddy traject gestart, omdat zij wordt belast met genoemde strijd tussen de ouders en zij met een loyaliteitsconflict kampt, waardoor er ook zorgen bestaan over haar identiteitsontwikkeling. [minderjarige01] kan op deze manier met een vertrouwd en onafhankelijk persoon haar emoties en gevoelens delen. Ouders zijn het niet altijd met elkaar eens en maken ruzie of opmerkingen over elkaar in het bijzijn van [minderjarige01] . Daarnaast geeft ze ook vaak aan zich niet lekker te voelen – de GI spreekt over psychosomatische klachten - en school ziet een verandering in haar gedrag. Ze is verdrietiger. De hulpverlening en haar school maken zich enorme zorgen om haar.
De GI geeft aan dat de komende periode nog hard gewerkt moet worden om de gestelde doelen in het kader van de ondertoezichtstelling te behalen en het gesprek met vader aan te gaan, nu hij heeft aangegeven niet meer mee te willen werken aan het hulpverleningstraject van [hulpverlener01] . De hulpverlening moet in het belang van [minderjarige01] doorgang vinden, zodat ouders begrijpen wat hun eigen gedrag voor effect heeft op [minderjarige01] in haar mogelijkheden om van beide ouders te mogen houden en verdere ontwikkelingsproblemen in het uiten van loyaliteit naar beide ouders worden voorkomen. Daarnaast vindt de GI het belangrijk dat er gericht gekeken gaat worden naar het contact tussen [minderjarige01] en haar ouders, hoe de hechting met beide ouders eruit ziet en naar eventuele trauma’s bij [minderjarige01] . Recent is in dit kader contact gezocht met Basic Trust om te kijken of zij zich kunnen richten op eventuele problemen rond hechting en trauma. Ook zijn kort geleden twee afspraken geweest in het kader van speltherapie.
Ten aanzien van de vastgestelde voorlopige zorgregeling, inhoudende dat [minderjarige01] in de even weken van donderdagmiddag uit school tot maandagochtend 08:30 uur bij haar vader is en een deel van de vakanties bij hem verblijft, kan worden benoemd dat ouders conform deze regeling handelen. Wel is tijdens de mondelinge behandeling opgemerkt dat gekeken zal worden naar een eventuele herziening van het ouderschapsplan, niet om de afspraken materieel te veranderen, maar om deze duidelijker te verwoorden. Op deze manier kunnen conflicten, bijvoorbeeld over belafspraken, hopelijk worden geminimaliseerd.
Hulp in het vrijwillig kader is geen optie, nu in het verleden is gezien dat er geen volledige medewerking is vanuit ouders en het risico bestaat dat het ingezette traject stagneert, waardoor [minderjarige01] nog meer klem zou komen te zitten. Het is noodzakelijk dat de GI betrokken is, omdat afspraken nu al lastig worden nagekomen.