Het standpunt van de verzoeker
De GI brengt naar voren dat op 4 september bekend is geworden dat [minderjarige01] de overgang van een besloten groep, [groep 1] , naar een open groep, [groep 2] , bij [jeugdhulp01] zou kunnen maken. De aangekondigde schriftelijke update van het trajectbehandelplan van [jeugdhulp01] is niet meer ontvangen.
De daadwerkelijke overplaatsing heeft vrijdag 15 september jl. al plaatsgevonden.
Uit het evaluatiegesprek bij [jeugdhulp01] is naar voren gekomen dat hij zijn doelen voor de besloten plaatsing behaald heeft. In het bijzonder heeft [minderjarige01] zijn aandacht gevestigd op het doel: “maak gezonde keuzes in moeilijke situaties”, met positief resultaat. Hij heeft geen tijdelijk aangepast programma (TAP) meer nodig gehad en zegt geleerd te hebben zich niet meer bezig te houden met ruzietjes van anderen. Ook heeft zij zijn vrijheden opgebouwd, heeft hij meer adviezen aan zijn mentoren gevraag en is hij betrouwbaar geweest in het nakomen van afspraken met betrekking tot zijn verlof bij de moeder in [plaats04] .
Afgelopen week heeft nog wel een incident plaatsgevonden, waarbij is gevochten en waarin ook [minderjarige01] een aandeel had. [minderjarige01] moet blijven focussen op zijn eigen proces en zichzelf, om zo niet in de problemen te komen. Hieraan kan ook (verder) gewerkt worden binnen de setting van de open behandelgroep; een gesloten plaatsing is op dit moment niet meer noodzakelijk.
Op de vraag van de kinderrechter wat het verschil is tussen het binnen de gesloten setting gestelde doel “maak gezonde keuzes in moeilijke situaties” en het voor de open behandelgroep geformuleerde doel “leer mij keuzes maken op momenten dat ik een grens over ga”, moet de GI het antwoord schuldig blijven. Wel kan de GI op dit punt opmerken dat wellicht het doel niet zo zeer veranderd is, maar wel de context. [minderjarige01] neemt nu meer verantwoordelijkheid voor zijn gedrag en hij is hier beter op aan te spreken; het blijft een leerproces. Hij is (nog) niet gemotiveerd om bijvoorbeeld een trauma behandeling aan te gaan, maar werkt wel aan zijn doelen binnen de behandelsetting waarin hij zich bevindt.
[minderjarige01] had ook zelf aangegeven de overstap naar een open behandelgroep te willen maken bij [jeugdhulp01] in [plaats03] , omdat hij het daar kent en hij daar gewend is. De komende tijd zal hij 400 uur stage gaan volgen, waarna hij hoopt zijn MBO niveau 1 diploma te halen en volgend jaar vervolgonderwijs te starten in [plaats04] . Het is op dit moment niet geheel in te schatten hoe lang de uithuisplaatsing noodzakelijk is; wel is het op dit moment de bedoeling dat [minderjarige01] hierna weer bij zijn moeder kan gaan wonen.
De GI verzoekt de machtiging uithuisplaatsing tot aan het einde van de periode van ondertoezichtstelling uit te spreken, om zo – als vervolg op de gesloten machtiging – voortgang te kunnen geven aan het behandeltraject van [minderjarige01]