Uitspraak
Stichting WonenBreburg,
Organisatie voor Bewindvoering & Insolventie Nederland B.V.,
h.o.d.n. OBIN, in de hoedanigheid van bewindvoerder over de goederen van
mevrouw [gedaagde],
1.Het verdere verloop van de procedure
2.De feiten
(hierna: het gehuurde). De huurprijs inclusief servicekosten bedraagt op dit moment € 505,41 per maand.
“Huurder zal het gehuurde gedurende de huurtijd zelf als woonruimte gebruiken, voor hem en leden van zijn huishouden, en er zijn hoofdverblijf hebben. Hij zal het gehuurde, waaronder begrepen alle aanhorigheden en de eventuele gemeenschappelijke ruimten, overeenkomstig de bestemming gebruiken en deze bestemming niet wijzigen. (…) Een gebruik van het gehuurde of de eventuele gemeenschappelijke ruimten, of een deel daarvan, voor bedrijfsmatige activiteiten wordt aangemerkt als een schending van voornoemd gebod.”
“(…) Tot dat moment(opmerking kantonrechter: de inwerkingtreding van het Wetsvoorstel regulering prostitutie en bestrijding misstanden seksbranche)
blijft het beleid in Tilburg dat geen vergunning nodig is als er sprake is van een alleenwerkende sekswerker in de eigen woning. Daarbij moet worden voldaan aan de volgende voorwaarden:
Indien aan een of meer van deze eisen niet wordt voldaan, dan valt de thuiswerker onder de omschrijving van een seksinrichting en daarmee onder de gestelde vestigings- en andere eisen. Bij overtreding van deze voorwaarden kan de gemeente bestuursrechtelijk optreden door middel van het opleggen van een dwangsom.”
Naar aanleiding van een overlastmelding die op een anonieme manier is gedaan via het meldingssysteem fixi, zijn wij gewezen op de [website] In de melding stond een exacte omschrijving van een profiel van een vrouw in een rolstoel die zichzelf aanbood voor seks tegen betaling. (…) Omstreeks 13:34 uur startte ik, (…), Toezichthouder van de gemeente Tilburg het gesprek met mevrouw. (…) Vervolgens moest ik mijn telefoonnummer geven en gaf mevrouw ook haar telefoonnummer. Telefonisch hebben we de afspraak gemaakt voor 14:30 uur. Omstreeks 14:31 uur belde ik om te zeggen dat ik in de buurt was. Zij gaf aan dat ik naar de [adres] moest komen en mijn auto moest parkeren en dat ik dan nog een keer moest bellen voor het huisnummer. Omstreeks 14:37 uur parkeerde ik mijn auto en belde ik nog een keer mevrouw. Zij gaf aan dat ik naar [huisnummer] mocht komen en dat de deur op een kier zou staan omdat zij in een rolstoel zit en dus de deur niet kan openen als zij er met de rolstoel achterstaat.”
“Op 2 februari 2022 heeft een toezichthouder (…) in samenwerking met agenten van de Politie Tilburg Centrum een controle uitgevoerd aan de [adres] . Het doel van de controle is om vast te stellen of de overtredingen, zoals genoemd in het besluit last onder dwangsom van 22 november 2021, aan dit adres beëindigd zijn.”Vervolgens is geconstateerd dat in het gehuurde nog steeds, of opnieuw prostitutieactiviteiten plaatsvonden.
3.De vordering en het verweer
Het is te vergelijken met iemand die af en toe spullen via Marktplaats verkoopt. Overigens is [gedaagde] gestopt met de prostitutieactiviteiten. [gedaagde] woont in het gehuurde en heeft het als haar hoofdverblijf. Het gehuurde is ingericht als normale woning. Ook betwist [gedaagde] dat zij overlast veroorzaakt. De gestelde overlastmeldingen zijn niet nader onderbouwd en een overlastdossier ontbreekt. [gedaagde] handelt niet in strijd met de Beleidsnota prostitutie en seksbranche Gemeente Tilburg 2019. Het betreft thuiswerk in de eigen woning en er was sprake van online werving, daarnaast is geen sprake van door [gedaagde] veroorzaakte overlast.
4.De beoordeling
12 oktober 2021 legt in dit verband evenmin voldoende gewicht in de schaal. Weliswaar blijkt hieruit dat de gemeente naar aanleiding van een anonieme overlastmelding is gaan controleren, maar dat die overlast ook vaker zou plaatsvinden, is daarmee nog niet aannemelijk gemaakt. Verder is in deze procedure evenmin duidelijk geworden wat die overlast dan zou inhouden, laat staan dat [gedaagde] deze bij voortduring veroorzaakt, zoals WonenBreburg heeft gesteld (randnummer 23 van de dagvaarding).
2 februari 2022 door haar is gebruikt ten behoeve van prostitutie. Dat enkele feit rechtvaardigt naar het oordeel van de kantonrechter echter nog niet een ontbinding van de huurovereenkomst met al haar ingrijpende gevolgen. Het woonrecht is een vitaal recht en om dat door middel van een ontbinding van de huurovereenkomst kwijt te raken moet het wel gaan om een ernstige tekortkoming. Dat geldt temeer in dit geval waar [gedaagde] al sinds lange tijd huurder is van de woning en zij een bijzonder belang heeft bij de woning nu zij gebonden is aan een rolstoel en het gehuurde zich op de begane grond bevindt en drempelloos is.
4.6 Wat partijen verder nog naar voren hebben gebracht, leidt de kantonrechter niet tot een ander oordeel en behoeft dus geen verdere bespreking.
x € 187,-) voor de gemachtigde van [gedaagde] .