3.De feiten
De kantonrechter gaat uit van de volgende feiten:
- Op 24 januari 2020 heeft De Goede Bouw een offerte gemaakt voor [gedaagden] ten behoeve van de verbouwing van hun woning aan de [adres] in [plaats] ( [postcode] ). Op 8 februari 2020 hebben [gedaagden] de offerte ondertekend teruggestuurd en gevraagd naar de planning.
- Op 17 februari 2020 vragen [gedaagden] nogmaals naar de planning, waarop De Goede Bouw op 19 februari 2020 een reactie stuurt met de tekst:
“Momenteel sta je in de planning voor medio april / mei maar aangezien we werken na elkaar afmaken en de doorlooptijd nog wel eens […] tijd kunnen we zo ver vooruit geen exacte datum geven. Zodra we dichterbij komen wordt de datum ook steeds concreter.”
- Na een ontvangstbevestiging van [gedaagden] stuurt De Goede Bouw op 4 maart 2020 een mail met de tekst:
“Momenteel staat jou […] verbouwing gepland voor start medio mei […] te noemen, er zit nog teveel werk voor wat kan mee vallen of kan tegenvallen.
Zodra we meer een concrete datum hebben melden we dit meteen!”
- Op 25 maart 2020 stuurt [gedaagden] een mail met de tekst:
“[…] aangezien de huidige vervelende situatie dat de coronacrisis over een paar maanden niet voorbij gaat, stel ik voor dat we de verbouwing […] maken een nieuwe afspraak wanneer de situatie duidelijker is. Graag jouw reactie?”
- Op 26 maart 2020 laat De Goede Bouw weten dat zij nog volgens planning werkt en dat zij intern zal overleggen of de verbouwing van [gedaagden] kan worden uitgesteld en wat de consequenties zijn.
- Op 10 april 2020 stuurt [gedaagden] aan De Goede Bouw een mail met de tekst:
“De ontwikkeling van de coronacrisis gaat binnenkort niet beter vrees ik. Om de verbouwing goed te regelen moet ik bouwmarkten, leveranciers […]bezoeken. Dat is niet praktisch tijdens deze lastige periode. Ik vind het jammer dat het project moet worden uitgesteld. Ik begrijp dat er sprake […]Hartelijk bedankt voor de moeite.”
- Op 17 november 2020 laat De Goede Bouw weten dat ze de verbouwing in januari wil gaan opstarten.
- Op 19 november 2020 laten [gedaagden] weten dat zij vanwege veranderde omstandigheden niet van plan zijn om het komende jaar de woning te laten renoveren.
- Op 23 november 2020 stuurt De Goede Bouw een mail met de tekst:
“Je zadelt me nu voor de 2e keer met een probleem om. Je hebt ons opdracht gegeven en we hebben 2x tijd gereserveerd voor deze verbouwing en […]werkzaamheden in hun planning opnemen. Nu moet ik voor de 2e keer alles annuleren. Ik begrijp dat het de 1e keer spannend was met corona maar[…] draait alles gewoon door. Je kan dan ook niet zo maar een werk annuleren waar je opdracht voor gegeven.
Normaal wordt er 10% in rekening gebracht bij annulering van een opdracht, zie artikel 14.5 in de AVA 2013 […]”
- Op 30 november 2020 laten [gedaagden] weten dat er geen sprake is van annuleren en dat de verbouwing zeker doorgaat. Dat zou voor hen mogelijk zijn medio 2022. Zij stellen voor hierover contact op te nemen met elkaar. De Goede Bouw laat daarop weten dat de mail dan verkeerd is begrepen en dat de verbouwing in de planning wordt gezet voor begin 2022. Wel zal de prijs tegen die tijd ge-update moeten worden. [gedaagden] reageren diezelfde dag per mail dat ze niet zeker weten of begin 2022 kan en stellen voor over medio 2022 te denken. De Goede Bouw laat weten dat dat akkoord is.
- Op 25 maart 2022 vragen [gedaagden] per mail aan De Goede Bouw of ze begin september kunnen beginnen. De Goede Bouw maakt in overleg met [gedaagden] een nieuwe offerte voor het renoveren van de woning. Uiteindelijk wordt de offerte van 21 juni 2022 met een “geüpdatet plan op basis van huidig prijspeil” voor een totale prijs van € 135.275,00 inclusief BTW door [gedaagden] op 21 juni 2022 ondertekend retour gezonden.
- Op de overeenkomst wordt voor een overzicht van de werkzaamheden en kosten verwezen naar een bijgevoegde calculatie. Daarin staat onder meer:
05.02.10 Projectbegeleiding (planning, overleg opdrachtgever, afstemmen 10,00 week
onderaannemers etc
90.10.45 Genoemde doorlooptijd is een geschatte doorlooptijd zonder droogtijden,
inhuur onderaannemers etc
- Op de overeenkomst zijn de Algemene Voorwaarden voor Aanneming van werk 2013 (AVA 2013) van toepassing. In artikel 14.5 AVA 2013 staat:
5. De opdrachtgever is te allen tijde bevoegd de overeenkomst geheel of gedeeltelijk op te zeggen. De aannemer heeft in dat geval recht op de aannemingssom, vermeerderd met de
kosten die hij als gevolg van de niet voltooiing heeft moeten maken en verminderd met de hem door de beëindiging bespaarde kosten. De aannemer is gerechtigd om in plaats
van voorgaande aanspraak 10% van de waarde van het niet uitgevoerde deel van het merk in rekening te brengen. De aannemer zendt de opdrachtgever een gespecificeerde
eindafrekening van hetgeen de opdrachtgever ingevolge de opzegging verschuldigd is.
- Onderaan de overeenkomst, boven de handtekening van partijen, staat vermeld:
“Na ontvangst van de getekende opdracht zal er met u een datum overeengekomen
worden waarop de werkzaamheden uitgevoerd zullen worden.”
- Op 19 oktober 2022 laat De Goede Bouw per mail weten dat het nog enige tijd duurt voordat ze gaat starten met de verbouwing. In verband met het steeds moeilijker te verkrijgen van metselstenen heeft zij opdracht gegeven de bestaande metselstenen te gaan bemonsteren.
- Op 1 november 2022 informeren [gedaagden] per mail naar de planning. Op 2 november 2022 reageert De Goede Bouw per mail:
“
als we gaan starten geven we dit vooraf aan”
- Op 5 december 2022 informeren [gedaagden] nogmaals per mail. De Goede Bouw reageert daar niet op.
- Op 10 februari 2023 verzoeken [gedaagden] per mail om een update, omdat zij nog steeds geen planning hebben ontvangen. Zij verzoeken zo snel mogelijk een actuele planning te sturen, inclusief verwachte opleverdatum.
- Op 13 februari 2023 reageert De Goede Bouw per mail dat het project van [gedaagden] gepland staat om te starten rond de zomer. Zodra er een concretere datum is, zal De Goede Bouw dat laten weten. De Goede Bouw merkt daarbij op dat alle projecten uitlopen. Dezelfde dag laten [gedaagden] per mail weten dat ze erg ontevreden zijn over de voortdurende vertraging van de planning. Ze zijn niet bereid om een latere einddatum dan eind mei te accepteren en verzoeken om het project uiterlijk 31 mei (2023) af te ronden, anders zien zij geen andere keuze dan het project te annuleren. De Goede Bouw laat in reactie hierop weten:
“U heeft destijds zelf het project on hold gezet. Na 2 jaar gaf u aan een nieuwe nieuwe /
aangepaste calculatie te wensen en na akkoord op deze calculatie bent u opnieuw in de
wachtrij gezet voor uitvoering (waar iedereen in komt). Zodra wij de werken die ervoor
staan hebben afgerond beginnen we bij u. […]Zoals u wellicht zelf ook in het nieuws meekrijgt is het overal enorm druk in de bouw en staan leveringen, prijzen en onderaannemers enorm onder druk. (…) Ik vind het heel vervelend dat u lang moet wachten maar dat is de wereld waarin we nu leven. (…)
Mocht u besluiten de opdracht te annuleren dan bent u conform de voorwaarden 10% van de aanneemsom verschuldigd aan ons.”
- Op 14 februari 2023 sturen [gedaagden] een mail aan De Goede Bouw met onder meer de volgende tekst:
“Een offerte zonder een duidelijke planning is geen geldige overeenkomst.
Ondanks deze vertragingen ben ik nog steeds bereid om een latere einddatum, namelijk eind mei, te accepteren. Het ball is nu in uw speelveld en ik verwacht dat u onmiddellijk actie onderneemt om deze situatie op te lossen en te waarborgen dat het project uiterlijk op 31 mei opgeleverd wordt.
Eindeloos wachten heeft geen zin en ik wil niet verder gaan met het project zonder
verdere verbeteringen. Dit is niet mijn verantwoordelijkheid en ik ben niet verschuldigd
voor enig bedrag onder deze omstandigheden.
Ik verzoek u dringend om deze situatie op te lossen en ik sta open voor verdere
communicatie om tot een oplossing te komen.”
Op 24 februari 2023 laten [gedaagden] weten dat zij geen enkele reactie hebben ontvangen van De Goede Bouw en dat zij na zorgvuldige overweging hebben besloten om niet verder te gaan met De Goede Bouw.
- Op 27 februari 2023 brengt De Goede Bouw vanwege de beëindiging 10% van het offertebedrag in rekening conform de AVA 2013. Dezelfde dag laten [gedaagden] weten dat zij het niet eens zijn met de factuur met herhaling van de eerder gegeven motivatie. [gedaagden] betalen de factuur niet.
- Op 20 maart 2023 stuurt De Goede Bouw een betalingsherinnering. [gedaagden] reageren hierop met een verwijzing naar hun eerdere standpunt.