ECLI:NL:RBZWB:2024:1674

Rechtbank Zeeland-West-Brabant

Datum uitspraak
28 februari 2024
Publicatiedatum
13 maart 2024
Zaaknummer
419079
Instantie
Rechtbank Zeeland-West-Brabant
Type
Uitspraak
Procedures
  • Rekestprocedure
Rechters
  • M. van de Merbel
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Rechterlijke machtiging tot opname en verblijf in het kader van de Wet zorg en dwang

Op 28 februari 2024 heeft de Rechtbank Zeeland-West-Brabant, locatie Middelburg, een beschikking gegeven in een rekestprocedure naar aanleiding van een verzoek van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) voor een rechterlijke machtiging tot opname en verblijf van een cliënt, geboren in 1961. De rechtbank heeft de mondelinge behandeling gehouden in de accommodatie St. Emergis, waar de cliënt momenteel verblijft. Tijdens de behandeling zijn verschillende betrokkenen gehoord, waaronder de cliënt zelf, zijn advocaat, een verpleegkundig specialist, een bewindvoerder en een verpleegkundige. De cliënt heeft aangegeven dat hij het moeilijk vindt om bij Emergis te verblijven en dat hij graag naar huis wil, ondanks zijn geheugenproblemen en de diagnose van het syndroom van Korsakov.

De rechtbank heeft vastgesteld dat de cliënt lijdt aan een psychogeriatrische aandoening, veroorzaakt door langdurig alcoholgebruik, wat leidt tot ernstige geheugenstoornissen en desoriëntatie. De rechtbank concludeert dat de opname en het verblijf noodzakelijk zijn om ernstig nadeel te voorkomen, aangezien de cliënt niet in staat is om voor zichzelf te zorgen en er geen minder ingrijpende mogelijkheden zijn om de situatie te verbeteren. De rechterlijke machtiging is verleend voor de duur van zes maanden, met de mogelijkheid tot verlenging indien nodig. De beschikking is mondeling gegeven door rechter M. van de Merbel en schriftelijk uitgewerkt op 13 maart 2024.

Uitspraak

RECHTBANK ZEELAND-WEST-BRABANT

Team Familie- en Jeugdrecht
Locatie Middelburg
Zaaknummer: C/02/419079 / FA RK 24/681
Rechterlijke machtiging tot opname en verblijf
Beschikking van 28 februari 2024van de rechtbank Zeeland-West-Brabant, locatie Middelburg, naar aanleiding van het door het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) ingediende verzoek tot het verlenen van een machtiging voor de duur van zes maanden als bedoeld in artikel 24 e.v. van de Wet zorg en dwang (Wzd), ten aanzien van:
[cliënt] ,
geboren op [geboortedag] 1961 te [geboorteplaats] ( [land] ),
wonende aan [woonplaats] ,
thans verblijvende in de accommodatie St. Emergis te [plaats] ,
hierna te noemen: cliënt,
advocaat: mr. S. Köller te Middelburg.

1.Procesverloop

1.1.
Het procesverloop blijkt uit het verzoekschrift van 13 februari 2024, ingekomen ter griffie op 13 februari 2024.
Bij het verzoekschrift zijn de volgende bijlagen gevoegd:
- een behandelplan van 30 november 2023;
- de machtiging ten behoeve van de voortzetting van de inbewaringstelling van 1 december 2023;
- de medische verklaring van 25 januari 2024;
- de aanvraag van 2 februari 2024;
- het indicatiebesluit van 6 februari 2024.
1.2
De mondelinge behandeling van het verzoek heeft plaatsgevonden op 28 februari 2024, in de hierboven genoemde accommodatie.
1.3
Tijdens de mondelinge behandeling waren aanwezig en heeft de rechtbank de volgende personen gehoord:
- cliënt, bijgestaan door zijn advocaat;
- mw. [naam 1] , verpleegkundig specialist;
- dhr. [naam 2] , bewindvoerder tevens mentor;
- een verpleegkundige van de afdeling waar cliënt verblijft.
Tevens was de volgende persoon aanwezig, deze is echter niet gehoord:
- een stagiaire.

2.Het verzoek

2.1
Het CIZ verzoekt de rechtbank een rechterlijke machtiging tot opname en verblijf voor cliënt te verlenen voor de duur van zes maanden.

3.Standpunten

3.1
Tijdens de mondelinge behandeling heeft cliënt aangevoerd dat het redelijk met hem gaat. Verder geeft hij aan dat hij het een ramp vindt om bij Emergis te verblijven. Cliënt vindt het erg vervelend dat mensen bij Emergis zeggen wat hij moet doen. De reden waarom hij bij Emergis verblijft, weet hij niet meer. Hij erkent dat zijn geheugen in de loop der jaren achteruit is gegaan. Hij vindt dit normaal en geeft aan dat dit bij iedereen het geval is. Bepaalde dingen wil hij ook niet zeggen, dat heeft volgens hem meer met onwil te maken dan met zijn geheugenproblemen. Verder geeft client aan dat hij graag naar huis wil. Client doet zichzelf wat aan als hij niet naar huis mag. Hij wil voornamelijk terug naar huis zodat hij weer aan het werk kan. Cliënt heeft een passie voor bouwwerken, waarbij de focus ligt op metsel- en betonwerken en op het bouwen van woningen.
3.2
Namens cliënt heeft de advocaat verzocht om het verzoek af te wijzen. Cliënt herkent zich niet in het ziektebeeld nu hij geen problemen ondervindt met zijn geheugen. Cliënt heeft aangegeven dat hij momenteel in dienst is van Emergis, hij werkt normaal buiten maar dit is nu niet mogelijk door het slechte weer. Hij wil dan ook het liefst zo snel mogelijk naar huis waar hij buiten aan het werk kan.
3.3
De verpleegkundig specialist licht tijdens de mondelinge behandeling toe dat bij cliënt het syndroom van Korsakov is vastgesteld. Sinds oktober verblijft cliënt bij Emergis, nadat hij in het ziekenhuis terecht is gekomen door overmatig alcoholgebruik, waardoor de ziekte van Wernicke is ontstaan. De verpleegkundig specialist geeft aan dat cliënt gedesoriënteerd is in tijd, plaats en persoon. Zo licht zij toe dat zij met cliënt vaak hetzelfde gesprek heeft maar dat de informatie die wordt besproken iedere keer nieuw voor hem lijkt te zijn. Ook is cliënt van mening dat hij bij Emergis logeert, en op andere dagen denkt hij dat Emergis zijn eigen woning is. Cliënt begrijpt dan niet waarom er andere mensen zijn en kan dan boos worden. De verpleegkundig specialist is van mening dat de zorg die bij Emergis wordt gegeven niet aansluit op de zorgbehoefte van cliënt. Binnen de afdeling is er sprake van een groot aantal wisselingen van cliënten. Dit geeft cliënt onrust. Sinds zijn verblijf bij Emergis boekt cliënt weinig vooruitgang. Het is voor cliënt steeds normaler om bij Emergis te verblijven maar desondanks blijft hij gedesoriënteerd en boos. Daarnaast uit cliënt zich suïcidaal als hij in de toekomst niet meer kan werken. Het is voor cliënt dan ook beter om bij [specialistische zorginstelling] te verblijven aangezien zij de zorg bieden die wel passend voor hem is. Zij hebben ook aangegeven dat er plek is voor cliënt. Bij [specialistische zorginstelling] wordt er toegewerkt naar zoveel mogelijk zelfstandigheid en wordt de dagbesteding aangepast naar de behoeften van cliënt. Tot slot merkt de verpleegkundig specialist nog op dat collega’s van cliënt op bezoek komen en dat zij erg betrokken zijn. Verder is er geen contact meer tussen cliënt en zijn kinderen. Wel is zijn ex-partner betrokken. Zij heeft in het verleden het beheer over zijn financiën gehad.
3.4
De bewindvoerder tevens mentor geeft aan dat er op 10 februari 2024 een bewind en mentorschap is uitgesproken. Hij is van mening dat [specialistische zorginstelling] een geschikte plek is voor cliënt gezien zijn diagnose en de zorg die ze daar kunnen bieden.
3.5
De verpleegkundige vertelt dat hij af en toe met cliënt gaat wandelen. Hoewel zij elke keer hetzelfde rondje wandelen is het voor cliënt telkens een onbekende omgeving. De verpleegkundige sluit zich aan met hetgeen wat er tijdens de mondelinge behandeling door de verpleegkundig specialist is toegelicht.

4.Beoordeling

4.1
Uit de overgelegde stukken en het behandelde tijdens de mondelinge behandeling is gebleken dat cliënt lijdt aan een psychogeriatrische aandoening, te weten het syndroom van Korsakov. Het is de rechtbank gebleken dat cliënt lijdt aan een forse geheugenstoornis wat het gevolg is van langdurig en fors alcoholgebruik. Cliënt is daarbij gedesoriënteerd in tijd, plaats en persoon.
4.2
Deze psychogeriatrische aandoening leidt tot ernstig nadeel. Dit ernstig nadeel bestaat uit ernstige psychische schade, ernstige materiële schade, ernstige financiële schade, ernstige verwaarlozing, maatschappelijke teloorgang, bedreiging van de veiligheid van de cliënt al dan niet doordat hij onder invloed van een ander raakt en de situatie dat cliënt met hinderlijk gedrag agressie van anderen oproept. De rechtbank neemt hierbij onder andere in aanmerking dat er bij cliënt sprake is van zelfverwaarlozing, moeilijk en agressief gedrag en suïcidale uitspraken. Cliënt is niet in staat om voor zichzelf te zorgen.
4.3
De opname en het verblijf zijn noodzakelijk en geschikt om het ernstig nadeel te voorkomen of af te wenden. Cliënt is afhankelijk van 24-uurs zorg en begeleiding. Deze zorg en begeleiding moet cliënt krijgen in een accommodatie die gespecialiseerd is in Korsakov. Middels deze opname wordt er toegewerkt naar zo veel mogelijk zelfstandigheid, met een passende dagbesteding voor cliënt.
4.4
Er zijn geen minder ingrijpende mogelijkheden om het ernstig nadeel te voorkomen of af te wenden nu cliënt zich verzet tegen de behandeling. De gespecialiseerde zorg die cliënt nodig heeft, kan niet in de thuissituatie geboden worden.
4.5
Uit de stukken en uit de mondelinge behandeling blijkt dat er sprake is van verzet. Daarnaast uit cliënt zich suïcidaal als hij nu niet naar huis zou mogen om te werken. Verder is er bij cliënt geen sprake van ziektebesef en -inzicht. Cliënt kan niet de juiste inschatting maken van de zorg die hij nodig heeft.
4.6
Gelet op het voorgaande is voldaan aan de criteria voor verlening van een rechterlijke machtiging tot opname en verblijf als bedoeld in de Wzd. De machtiging zal worden verleend voor de (verzochte) duur van zes maanden.
4.7
Het voorgaande leidt tot de volgende beslissing.

5.Beslissing

De rechtbank:
verleent een machtiging tot opname en verblijf ten aanzien van
[cliënt], geboren op [geboortedag] 1961 te [geboorteplaats] ( [land] );
bepaalt dat deze machtiging geldt tot en met uiterlijk
28 augustus 2024.
Deze beschikking is mondeling gegeven door mr. Van de Merbel, rechter, en in het openbaar uitgesproken op 28 februari 2024 in tegenwoordigheid van mr. Verplanke, griffier, en op 13 maart 2024 schriftelijk uitgewerkt en ondertekend.
Tegen deze beschikking staat het rechtsmiddel van cassatie open.