ECLI:NL:RBZWB:2024:3801

Rechtbank Zeeland-West-Brabant

Datum uitspraak
6 juni 2024
Publicatiedatum
6 juni 2024
Zaaknummer
24/4075
Instantie
Rechtbank Zeeland-West-Brabant
Type
Uitspraak
Procedures
  • Eerste aanleg - enkelvoudig
Rechters
  • T. Peters
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Onbevoegdheid van de rechtbank in bestuursrechtelijke zaak betreffende dwangsommen

Op 16 mei 2024 heeft eiser, een inwoner van Duitsland, een beroepschrift ingediend bij de Rechtbank Zeeland-West-Brabant. Hij is het niet eens met dwangsommen die door de Ondernemingskamer aan hem zijn opgelegd en verzoekt de bestuursrechter om de overheid te verplichten bedrijven van hem te kopen voor 1 miljard euro. De rechtbank heeft eiser gevraagd om duidelijkheid over het besluit waartegen hij beroep instelt, maar in de door eiser overgelegde stukken bevindt zich geen besluit in de zin van de Algemene wet bestuursrecht (Awb).

De rechtbank legt uit dat een belanghebbende beroep kan instellen tegen een besluit van een bestuursorgaan, maar dat rechters, zoals de Ondernemingskamer, geen bestuursorganen zijn. Dit betekent dat de rechtbank niet bevoegd is om kennis te nemen van het beroep van eiser. De rechtbank wijst erop dat tegen uitspraken van de Ondernemingskamer cassatie kan worden ingesteld bij de Hoge Raad en dat voor vorderingen op grond van het Burgerlijk Wetboek de civiele rechter moet worden benaderd.

Uiteindelijk verklaart de rechtbank zich onbevoegd en er is geen aanleiding voor een proceskostenveroordeling. De uitspraak is gedaan door mr. T. Peters en openbaar gemaakt op 6 juni 2024. Eiser heeft de mogelijkheid om binnen zes weken een verzetschrift in te dienen als hij het niet eens is met deze uitspraak.

Uitspraak

RECHTBANK ZEELAND-WEST-BRABANT
Bestuursrecht
zaaknummer: BRE 24/4075

uitspraak van de enkelvoudige kamer van 6 juni 2024 in het beroep van

[eiser], uit [plaats] (Duitsland), eiser.

Inleiding

Op 16 mei 2024 heeft eiser een beroepschrift ingediend.

Beoordeling door de rechtbank

1. Omdat de bestuursrechter kennelijk onbevoegd is doet de rechtbank uitspraak zonder zitting. Artikel 8:54 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) maakt dat mogelijk. De rechtbank legt hierna uit waarom de bestuursrechter kennelijk onbevoegd is.
2. Een belanghebbende kan tegen een besluit beroep instellen bij de rechtbank. Dit staat in artikel 8:1 van de Awb. In artikel 1:3, eerste lid, van de Awb staat uitgelegd wat onder een besluit wordt verstaan. Een besluit is een schriftelijke beslissing van een bestuursorgaan, inhoudende een publiekrechtelijke rechtshandeling.
3. Op 16 mei 2024 heeft eiser een beroepschrift ingediend, omdat eiser het niet eens is met dwangsommen die door rechters (de Ondernemingskamer) aan hem zijn opgelegd. Hij verzoekt de bestuursrechter om de overheid op grond van onder andere artikel 6:162 van het Burgerlijk Wetboek te verplichten bedrijven van hem te kopen voor 1 miljard euro. Bij brief van 21 mei 2024 heeft de rechtbank eiser gevraagd tegen welk besluit van een bestuursorgaan hij heeft bedoeld om beroep in te stellen en om een kopie van dat besluit toe te zenden. Op 25 mei 2024 en op 31 mei 2024 heeft eiser – zonder toelichting – per e-mail verschillende stukken ingediend.
4. In de door eiser overgelegde stukken bevindt zich geen besluit in de zin van de Awb. Indien eiser heeft bedoeld om beroep in te stellen tegen een uitspraak van de Ondernemingskamer (onderdeel gerechtshof Amsterdam) merkt de rechtbank op dat dit geen besluit is van een bestuursorgaan. Uit de Awb [1] blijkt namelijk dat rechters geen bestuursorganen zijn. Tegen uitspraken van de Ondernemingskamer kan indien gewenst cassatie worden ingesteld bij de Hoge Raad. Voor een vordering op grond van artikel 6:162 van het Burgerlijk Wetboek dient eiser zich tot de civiele rechter te wenden.
5. De rechtbank stelt vast dat het beroep van eiser dan ook niet is gericht tegen een voor beroep vatbaar besluit in de zin van de Awb. De rechtbank is dan ook kennelijk onbevoegd om kennis te nemen van het beroep. Voor een proceskostenveroordeling bestaat geen aanleiding.

Beslissing

De rechtbank verklaart zich onbevoegd.
Deze uitspraak is gedaan door mr. T Peters , rechter, in aanwezigheid van mr. N. van Asten, op 6 juni 2024 en openbaar gemaakt door middel van geanonimiseerde publicatie op www.rechtspraak.nl.
griffier
rechter
Een afschrift van deze uitspraak is verzonden aan partijen op:

Informatie over verzet

Als partijen het niet eens zijn met deze uitspraak, kunnen zij een verzetschrift sturen naar de rechtbank waarin zij uitleggen waarom zij het niet eens zijn met deze uitspraak. Het verzetschrift moet worden ingediend binnen zes weken na de dag waarop deze uitspraak is verzonden. Als partijen graag een zitting willen om het verzetschrift toe te lichten, moeten zij dit in het verzetschrift vermelden.

Voetnoten

1.Artikel 1:1, tweede lid, van de Awb.