Uitspraak
RECHTBANK Zeeland-West-Brabant
WOONZORG TILBURG BV,
GEMEENTE TILBURG,
1.De procedure
- het tussenvonnis van 4 oktober 2023 en de daarin genoemde processtukken;
- de akte eisvermeerdering met producties 46 tot en met 69;
- de nadere conclusie van antwoord na akte eisvermeerdering met producties 13 tot en met 23;
- de door Woonzorg Tilburg toegestuurde producties 70 tot en met 73;
- de mondelinge behandeling van 12 september 2024;
- de ter zitting door partijen overgelegde spreekaantekeningen.
2.De feiten
“(…)Artikel 1: Omschrijving en Tarieven van de uit te voeren Diensten
“(…)Onze bevindingenU schiet tekort in de nakoming van de overeenkomst in relatie tot het gestelde in artikel 5 Risicovolle Omstandigheden. Dit hebben wij geconstateerd in het lopende onderzoek naar Woonzorg Tilburg. (…)
- dat u en /of uw personeel onvoldoende aanwezig zijn tijdens de avonduren en weekenden. U en/of uw personeel is op weekdagen maar tot 19.00 uur aanwezig, terwijl vele cliënten dagbesteding hebben in de vorm van werk en/of een opleiding. In de weekenden is er gedurende vier uur één persoon aanwezig voor de drie locaties;
- dat de veiligheid van de cliënten in het geding is, met name op het gebied van drugs en/of alcoholgebruik;
- dat er onvoldoende zorg en/of begeleiding wordt geboden aan de cliënten die momenteel in de drie locaties van uw instantie verblijven.
.In dat rapport staat dat de door Woonzorg Tilburg gedeclareerde ondersteuning onvoldoende rechtmatig is, zij niet (volledig) voldoet aan 21 van de 25 getoetste kwaliteitseisen en er risicovolle omstandigheden zijn geconstateerd. De toezichthouders hebben het college van burgemeester en wethouders onder meer geadviseerd de cliëntenstop te handhaven tot het moment dat risicovolle omstandigheden aantoonbaar zijn opgelost door Woonzorg Tilburg.
“(…)HOOFDSTUK 7: CONCLUSIE EN ADVIES
- Het rechtmatigheidsonderzoek waarop op basis van de uitbetaalde loonkosten van de begeleiders van Woonzorg Tilburg in het kalenderjaar 2021 niet mogelijk is geweest om tenminste de minimale uren van de bandbreedte te leveren aan de cliënten;
- De steekproef die is genomen. Er is voor die vier cliënten 922 uur en 32 minuten geregistreerd, maar uit de dag rapportages blijkt dat er 118 uur en 7 minuten daadwerkelijk is geleverd;
- Het kwaliteitsonderzoek waar 28 kwaliteitseisen zijn getoetst door de toezichthouders kan Woonzorg Tilburg aan zeven eisen voldoen, zeven deels en twaalf vereisten niet voldoen (twee voorwaarden zijn niet beoordeeld).(…)
- Onvoldoende aanwezigheid van begeleiders tijdens de avonduren en weekenden gedurende 2021. Op weekdagen was er begeleiding aanwezig van 9:00 uur in de ochtend tot en met 19:00 uur in de avond. Op weekenden is er één begeleider aanwezig voor een periode van vier uur voor destijds drie locaties van Woonzorg Tilburg;
- Dat de veiligheid van de cliënten in het geding is, met name op het gebied van drugs- en/of alcoholgebruik;
- Dat er onvoldoende zorg en/of begeleiding wordt geboden aan de cliënten die in de destijds drie locaties van Woonzorg Tilburg verblijven.
heeft Woonzorg Tilburg de volgende acties ondernomen:
- Uitbreiding van de diensten gedurende werkdagen van 9:00 tot 23:00 uur;
- Uitbreiding van de weekenddienst van vier naar acht uur per weekenddag;
- Een vierde locatie aan de Jittastraat geopend;
- Een huurovereenkomst aangegaan voor een vijfde locatie, maar die nog niet in gebruik is genomen i.v.m. de gevoerde cliënten stop;
- Verschillende protocollen aangepast, zoals bijvoorbeeld het MIC-meldingsproces.
- de cliëntenstop te handhaven tot het moment dat de risicovolle omstandigheden aantoonbaar zijn opgelost door Woonzorg Tilburg. Woonzorg Tilburg zes weken de tijd te geven om de risicovolle omstandigheden op te lossen. De overeenkomst tussen partijen te ontbinden als blijkt dat Woonzorg Tilburg de risicovolle omstandigheden na zes weken niet heeft opgelost. De toezichthouder zal dit na verloop van zes weken toetsen.
- Woonzorg Tilburg nog een mogelijkheid te geven om verbeteringen door te voeren, die zijn gemeld in dit rapport. Op basis van de in dit rapport genoemde verbeterpunten is een prioritering gemaakt, (...) Woonzorg Tilburg dient zelf een plan van aanpak op te stellen voor het verbeterplan. Het plan van aanpak dient binnen zes weken na het definitief vaststellen van dit rapport in het bezit te zijn van de toezichthouders en de contractmanager. Het plan van aanpak dient in ieder geval inzicht te geven aan de toezichthouders en contractmanager over:
De concrete acties die de aanbieder gaat ondernemen om de verbeterpunten door te voeren;
In welk tijdsbestek de verbeterpunten behaald gaan worden (maximaal binnen vier maanden).
Nader onderzoek te doen naar de geleverde uren zorg en/of begeleiding bij alle cliënten die in zorg zijn geweest bij Woonzorg Tilburg in de periode van 1 januari 2021 tot en met 31 mei 2022. Woonzorg Tilburg B.V. dient binnen zes weken, op vordering van de toezichthouder, na de vaststelling van dit rapport alle rapportages en zorgregels van de cliënten aan te leveren over voornoemde periode;
“Onlangs gaven we telefonisch aan dat we vanuit De Coalitie Hart van Brabant een wat meer structurele samenwerking met uw organisatie wensen. Deze beslissing, over hoe te komen tot een dekkend zorgveld, hebben we afgestemd met de gemeenten en regio Hart van Brabant. Uit onze analyses blijkt dat uw organisatie aan de gestelde kwaliteitseisen voldoet. Daarom bieden wij uw organisatie een nieuwe raamovereenkomst aan die loopt van 1-7-2023 t/m 31-12-2024. We willen graag de komende periode gebruiken om met elkaar te verkennen hoe we aan bestaande en nieuwe cliënten zorg kunnen bieden, binnen de visie en afspraken van Siem. (…)”
“(…) Je zult kunnen begrijpen dat ik enorm geschrokken ben van het telefoontje dat ik vorige week woensdag met jou heb gevoerd. Ik heb natuurlijk direct gebeld met onze directrice, [naam 1]. Zij was verbijsterd. Ik kan bijna niet geloven dat jullie vanuit de gemeente instructie gekregen hebben – die jullie volgens jou moeten volgen – ons hangende de (juridische) procedure met de gemeente enkel een kortdurend contract aan te bieden.
“(…)Dank voor je bericht. Ik wil hierover eerst afstemmen met de gemeente en kom er dan (snel) bij je op terug.(…)”
“(…)Hangende dit onderzoek moeten wij een terughoudende attitude hanteren voor plaatsen van nieuwe cliënten bij Woonzorg Tilburg.Hopende op begrip voor onze houding gedurende dit onderzoek door de gemeente.(…)”
“(…) Vanaf 1 januari 2023 is uw client een tijdelijke overeenkomst aangegaan met de coalitie/Siem. De coalitie zal het jaar 2023 gebruiken om te onderzoeken of zij een langere overeenkomst met uw cliënte willen aangaan. Het is dus aan de coalitie om te beoordelen of zij daar mee verder willen gaan. De gemeente Tilburg is geen contractspartner voor uw cliënte.
“(…)5.4 Naar het oordeel van de voorzieningenrechter laat de inhoud van de veroordeling geen andere uitleg toe dan dat de gemeente enkel verplicht was om Woonzorg Tilburg schriftelijk mededeling te doen van opheffing van de cliëntenstop. Meer staat er niet. Woonzorg Tilburg heeft ten onrechte in de veroordeling gelezen dat er ook materieel gezien sprake moet zijn van opheffing van de cliëntenstop. Met de verzending van haar brief van 21 december 2022 aan Woonzorg Tilburg heeft de gemeente aan de veroordeling voldaan. De gemeente heeft dan ook geen dwangsommen verbeurd waarvoor Woonzorg Tilburg beslag kon leggen. De vordering tot opheffing van het beslag wordt toegewezen.”
“(…)Hoofdstuk 6 Conclusies en Advies
- Geringe personele beschikbaarheid.(…)
- Structurele onjuistheden m.b.t. het registreren van het leveren van begeleiding en ondersteuning aan cliënten. (…)
- Structureel leveren van onvoldoende begeleiding en ondersteuning aan cliënten. (…)
- Structureel niet voldoen om cliënten in voldoende mate te voorzien van voeding en persoonlijke verzorging. (…)
- Niet leveren van de dagbestedingsmodule.(…)
Te overwegen om tot terugvordering over te gaan van de schade die de gemeente Tilburg heeft geleden doordat de zorgaanbieder ernstig tekort is geschoten in de nakoming van de overeenkomst. (…)”
“(…)Hoofdstuk 6 Conclusies(…)
“(…)Ik heb de rapporten naar SIEM gestuurd, omdat zij ons om een advies hebben gevraagd m.b.t. onze ervaringen met Woonzorg Tilburg B.V. SIEM is geen externe partij, maar voor zowel u als voor ons een contractspartij. De gemeente Tilburg heeft ervoor gekozen om geen advies te geven maar de onderzoeken toe te sturen, zodat SIEM een oordeel kan vormen of zij u als onderaannemer willen contracteren. (…) SIEM heeft nu de rapporten vanuit ons maar ook eigen ervaringen waardoor zij in staat zijn om een keuze te maken om u wel of niet te contracteren. (…)”
“(…) Het onderzoeksobject is cliënte en helemaal niemand anders. En dat betekent dat ook niemand anders dan het onderzoeksobject en de gemeente kennis horen te krijgen van de bevindingen van toezichthouder. (…)”
3.Het geschil
Primair, de Gemeente wordt veroordeeld om maandelijks voor het verstrijken van de laatste dag van de maand, een lijst te verstrekken voorzien van geanonimiseerde NAW gegevens, telefoonnummers(s) en emailadres van alle cliënten die in het kader van de Wmo in zorg kunnen worden genomen met betrekking tot woon- en thuisopleiding van jongvolwassenen (18+) en volwassenen met een lichtverstandelijke handicap dan wel een ggz-indicatie op straffe van een dwangsom,
Subsidiair, de Gemeente wordt veroordeeld Siem schriftelijk de opdracht te geven tot verstrekking van de gegevens zoals hiervoor primair genoemd, op straffe van een dwangsom,
Primair, de Gemeente wordt veroordeeld om Siem schriftelijk opdracht te geven c.q. schriftelijk te bevestigen dat Woonzorg Tilburg deel uit dient te maken van de definitieve selectie van aanbieders waarmee Siem in het kader van het ‘inkoopspoor beschermd wonen” zal contracteren voor de toekomst, op straffe van een dwangsom,
Subsidiair, de Gemeente wordt veroordeeld om Siem schriftelijk te berichten dat er zijdens de Gemeente geen bezwaren tegen Woonzorg Tilburg bestaan die aan het voornemen van Siem om met Woonzorg Tilburg een langdurige samenwerkingsrelatie aan te gaan in het kader van het ‘inkoopspoor beschermd wonen’ te contracteren voor de toekomst, op straffe van een dwangsom;
4.De beoordeling
Formeel verweer
Vorderingen I en II
ookde mogelijkheid heeft willen geven om toezicht te houden op bij overeenkomst afgesproken verplichtingen door middel van de toezichtbevoegdheden van de Awb.
Vordering VII en VIII