2.2.Bij testament van 27 mei 2019 heeft vader [verweerder] benoemd tot executeur en afwikkelingsbewindvoerder. [verweerder] heeft de benoemingen aanvaard. In het testament is, voor zover van belang, het volgende opgenomen:
“(…)
EXECUTEUR
(…)
5.Beschikkingsbevoegdheid
De erfgenamen kunnen niet zonder medewerking van de executeur of machtiging van de kantonrechter, over die goederen of hun aandeel daarin beschikken, voordat haar bevoegdheid tot beheer is geëindigd.
6.Te gelde maken goederen
De executeur is bevoegd de door haar beheerde goederen te gelde te maken, niet enkel voor zover dit nodig is voor de tot haar taak behorende voldoening van schulden der nalatenschap. De executeur treedt omtrent de keuze van de te gelde te maken goederen en de wijze van tegeldemaking niet in overleg met de erfgenamen. De executeur behoeft voor de tegeldemaking van een goed niet de toestemming van de erfgenamen.
(…)
AFWIKKELINGSBEWINDVOERDER
Het is de bedoeling dat mijn nalatenschap op soepele wijze kan worden afgewikkeld. Ik stel daartoe een (afwikkelings)bewind in over de erfdelen van de erfgenamen.
(…)
Strekking bewind
4. Het bewind is ingesteld in het belang van mijn erfgenamen, omdat met het bewind een soepele afwikkeling van de nalatenschap kan worden bereikt.
Bevoegdheden en verplichtingen bewindvoerder
9. De bewindvoerder is bevoegd tot alle handelingen met betrekking tot het onder bewind gesteld vermogen, waaronder uitdrukkelijk begrepen het verkopen en leveren van (register) goederen, (…), zonder dat daartoe enig overleg met de erfgenamen, de medewerking of toestemming van de erfgenamen is vereist noch een rechterlijke goedkeuring is vereist. (…) De bewindvoerder dient omtrent de verdeling van mijn nalatenschap zoveel mogelijk in overleg te treden met de erfgenamen. Indien de erfgenamen gezamenlijk niet tot verdeling van een of meer goederen van de nalatenschap kunnen geraken of de erfgenamen niet of bezwaarlijk bereikbaar zijn, dan heeft de bewindvoerder de bevoegdheid de verdeling van die goederen zelf vast te stellen. Het is het uitsluitend oordeel van de bewindvoerder om te bepalen of er sprake is van een situatie dat de erfgenamen niet gezamenlijk tot verdeling kunnen geraken niet of slecht bereikbaar zijn. De bewindvoerder behoeft op geen enkele wijze goedkeuring of toestemming van de rechthebbende voor de uitoefening van haar taak. (…).
Rekening en verantwoording
12. De bewindvoerder legt aan het einde van haar bewind rekening en verantwoording af aan de erfgenamen. (…) De bewindvoerder is gedurende de afwikkeling van de nalatenschap slechts gehouden tot een beperkte informatieverstrekking en wel hooguit tweemaal per jaar. (…).
(…)”