Uitspraak
1.De zaak in het kort
2.De procedure
3.Het geschil
Zoals ook door ZNEB vastgesteld is het uitgevoerde werk aan de elektrotechnische installatiedusdanig onprofessioneel uitgevoerddat een NEN 1010 keuring werd geëist. Partij 2 (lees: Nesto) verklaarde dat de installatie is gekeurd en daarbij is goedgekeurd. Desondanks werd een rapportage hiervan ondanks ons verzoek niet met ons gedeeld. Het spreekt voor zich, gezien de staat van de installatie waarbij afdekraampjes ontbreken, draden zelf zijn gekleurd, tape wordt gebruikt, het centraal aardepunt in de badkamer ontbreekt en er lichtpunten niet werkten, erop geen enkele wijze gesproken kan worden over een professioneel aangelegde en goedwerkende elektrotechnische installatie(afbeelding 5 t/m 10). Daarnaast spreken wij hier enkel over de zichtbare gebreken. Door dezemanifestatie van onkundekan er enkel geraden worden naar de niet zichtbare gebreken. Vooralsnog gaan wij ervan uit dat de gehele elektrotechnische installatie voor zover partij 2 deze heeft aangelegd niet conform de NEN 1010 is aangebracht en dan ook geheel vervangen/aangepast moet worden.”
4.De beoordeling
Bij aanvang van de verkoop heeft [dochter ][kantonrechter: [dochter ] ]
mij gemeld dat haar moeder een procedure had aangespannen tegen de aannemer […]. Van deze procedure zijn kopers op de hoogte gebracht en afgesproken is dat de gevolgen in positieve dan wel negatieve zin volledig voor rekening van [dochter ] zouden komen.”De koper heeft daarnaast verklaard
“Het klopt dat wij zijn geïnformeerd en dus op de hoogte waren van de procedure. Het is een kwestie van [dochter ] . Aanspraken gaan niet op ons over.”De aanspraak waarop [eiseres] zich in deze procedure beroept, is de vordering tot betaling van een vervangende schadevergoeding door Nesto.
“Bijgaand doe ik - in aanvulling op de opleverpunten d.d. 19 november 2021 - een lijst met nadere opleverpunten aan u toekomen. In uw e-mail d.d. 24 november 2021 heeft uw cliënte reeds op een gedeelte van de opleverpunten gereageerd. Voordat cliënte op al die punten ingaat, ziet zij graag de reactie van uw cliënte op alle opleverpunten tegemoet. Wel bevinden zich in de huidige lijst met opleverpunten alvast een aantal foto's waar uw cliënte om heeft gevraagd. Daarnaast merkt cliënte alvast het volgende op. […] Voor de goede orde merk ik nogmaals op dat cliënte het werk niet als opgeleverd beschouwt. Cliënte ziet niet in waarom uw cliënte niet mee zou kunnen werken aan een ‘normale' oplevering. Dat het voor uw cliënte onhandig was dat de laatste afspraak verplaatst moest wonden, begrijpt cliënte. Echter, cliënte had hier een goede reden voor. Het doet merkwaardig aan als uw cliënte om die reden niet meer mee zou willen werken aan de oplevering. Voor de redenen waarom de laatste afspraak verplaatst moest worden, verwijs ik u nogmaals naar mijn e-mail d.d. 19 november 2021. Totdat uw cliënte medewerking verleent aan een 'normale’ oplevering, blijft cliënte zich het recht voorbehouden om opleverpunten door te geven, waaraan uw cliënte opvolging zal moeten geven.”
“Ik heb uw bericht doorgeleid aan cliënte. Ik kom hier nog op terug. Wel kan ik u alvast mededelen dat op korte termijn onderzoek zal worden uitgevoerd. Uw cliënte ontvangt hier nog een uitnodiging voor. Verder deel ik hierbij de actuele lijst met geconstateerde gebreken. Onderstaand treft u deze aan. Voor zover uw cliënte ten aanzien van een of meer gebreken nog niet expliciet de mogelijkheid zou zijn geboden om deze te herstellen, verzoekt - en voor zover nodig sommeert - cliënte om dat alsnog binnen zeven (7) dagen na heden te doen. Hiervoor kan zij via ondergetekende een afspraak plannen.. […] Indien uw cliënte de gebreken zelf wenst te inspecteren, kan zij hier ook via ondergetekende een afspraak voor maken.”