201104900/1/H1.
Datum uitspraak: 18 januari 2012
AFDELING
BESTUURSRECHTSPRAAK
Uitspraak op het hoger beroep van:
[appellant sub 1a] en [appellant sub 1b] (hierna tezamen en in enkelvoud: [appellant]), wonend te [woonplaats], gemeente Wijdemeren,
appellanten,
tegen de uitspraak van de rechtbank Amsterdam van 17 maart 2011 in zaak nr. 10/354 in het geding tussen:
het college van burgemeester en wethouders van Wijdemeren.
Bij besluit van 12 mei 2009 heeft het college aan [vergunninghouder] vrijstelling en bouwvergunning eerste fase verleend voor het oprichten van een restaurant met bedrijfswoning op het perceel [locatie] te Loosdrecht (hierna: het perceel) en ontheffing verleend voor 36 parkeerplaatsen.
Bij besluit van 8 december 2009 heeft het college, voor zover thans van belang, het door [appellant] daartegen gemaakte bezwaar gegrond verklaard en het besluit van 12 mei 2009, onder aanvulling van de motivering daarvan, in stand gelaten. Voorts heeft het college bij dit besluit ontheffing verleend voor 38 in plaats van 36 parkeerplaatsen en vrijstelling en bouwvergunning verleend voor een gewijzigde luifel.
Bij uitspraak van 17 maart 2011, verzonden op dezelfde dag, heeft de rechtbank het door [appellant] daartegen ingestelde beroep gegrond verklaard, het besluit van 8 december 2009 vernietigd en bepaald dat de rechtsgevolgen van dat besluit in stand blijven. Deze uitspraak is aangehecht.
Tegen deze uitspraak heeft [appellant] bij brief, bij de Raad van State ingekomen op 27 april 2011, hoger beroep ingesteld.
Het college heeft een verweerschrift ingediend.
[vergunninghouder] heeft daartoe in de gelegenheid gesteld, een schriftelijke uiteenzetting gegeven.
De Afdeling heeft de zaak gelijktijdig met het hoger beroep in zaak nr.
201104887/1/H1ter zitting behandeld op 11 oktober 2011, waar [appellant], vertegenwoordigd door mr. S.D. van Reenen, en het college, vertegenwoordigd door Y.A.M. Ekelschot, werkzaam bij de gemeente, zijn verschenen. Voorts is daar [vergunninghouder] als partij gehoord.
2.1. Ingevolge artikel 56a, tweede lid, van de Woningwet, zoals deze luidde ten tijde van belang en voor zover thans van belang, gelezen in verbinding met artikel 44, eerste lid, aanhef en onder b en c, van die wet, mag slechts en moet de bouwvergunning eerste fase worden geweigerd, indien de aanvraag en de daarbij overgelegde gegevens naar het oordeel van burgemeester en wethouders niet aannemelijk maken dat het bouwen waarop de aanvraag betrekking heeft voldoet aan de voorschriften die zijn gegeven bij de bouwverordening, of het bouwen in strijd is met een bestemmingsplan of met de eisen die krachtens zodanig plan zijn gesteld.
Ingevolge artikel 2.5.30, eerste lid, van de Bouwverordening van de gemeente Wijdemeren (hierna: de bouwverordening), voor zover thans van belang, moet, indien de omvang of de bestemming van een gebouw daartoe aanleiding geeft, ten behoeve van het parkeren of stallen van auto’s in voldoende mate ruimte zijn aangebracht in, op of onder het gebouw, dan wel op of onder het onbebouwde terrein dat bij dat gebouw behoort.
Ingevolge het vierde lid, voor zover thans van belang, kunnen burgemeester en wethouders ontheffing verlenen van het bepaalde in het eerste lid, indien:
a. het voldoen aan die bepalingen door bijzondere omstandigheden op overwegende bezwaren stuit; of
b. voor zover op andere wijze in de nodige parkeer- of stallingruimte wordt voorzien.
2.2. Ingevolge het ter plaatse geldende bestemmingsplan "Eerste herziening bestemmingsplan Plassengebied" (hierna: het bestemmingsplan) rust op het perceel de bestemming "Horecabedrijf -Rh-".
Ingevolge artikel 13.1, aanhef en onder a, van de planvoorschriften zijn de op de kaart voor "Horecabedrijf -Rh-" aangewezen gronden bestemd voor de bedrijfsvoering van een horecabedrijf, met uitzondering van een hotel.
Ingevolge artikel 13.3, aanhef en onder a en c, mogen op deze gronden gebouwen worden gebouwd, met dien verstande dat uitsluitend binnen het op de plankaart aangegeven bouwvlak mag worden gebouwd en de goothoogte en de nokhoogte respectievelijk maximaal 5,50 m en 8,50 m mogen bedragen.
Ingevolge artikel 13.4 mag op deze gronden voorts ten hoogste één bedrijfswoning worden gebouwd, met dien verstande dat:
a. de noodzaak van voortdurende aanwezigheid van één arbeidskracht uit een oogpunt van doelmatige bedrijfsvoering wordt aangetoond;
b. ter zake het advies wordt ingewonnen van het bedrijfsschap
c. de inhoud maximaal 600 m³ mag bedragen;
d. de goothoogte en de nokhoogte respectievelijk maximaal 4,50 m en
Ingevolge artikel 13.5, aanhef en onder c, mogen op deze gronden bouwwerken, geen gebouw zijnde worden gebouwd, met dien verstande dat de hoogte maximaal 3 m mag bedragen.
2.3. Vaststaat dat het bouwplan in strijd is met het bestemmingsplan, alsmede dat niet wordt voldaan aan artikel 2.5.30, eerste lid, van de bouwverordening. Teneinde het bouwplan mogelijk te maken, heeft het college met toepassing van artikel 19, tweede lid, van de Wet op de Ruimtelijke Ordening vrijstelling verleend van het bestemmingsplan, en met toepassing van artikel 2.5.30, vierde lid, van de bouwverordening ontheffing verleend van het bepaalde in het eerste lid van dat artikel.
2.4. [appellant] betoogt dat de rechtbank ten onrechte heeft geoordeeld dat het college in redelijkheid ontheffing heeft kunnen verlenen van artikel 2.5.30, eerste lid, van de bouwverordening. Volgens [appellant] heeft de rechtbank miskend dat het onderzoek van Goudappel Coffeng van 26 november 2009, dat aan het besluit van 8 december 2009 ten grondslag is gelegd, niet aantoont dat voldoende parkeerplaatsen in de omgeving beschikbaar zijn. Hij voert daartoe aan dat dit onderzoek in het laagseizoen is uitgevoerd en daarin ten onrechte geen rekening is gehouden met de omstandigheid dat de in de omgeving beschikbare parkeergelegenheid reeds is bedoeld om de parkeerbehoefte van twee andere horecagelegenheden en een watersportbedrijf op te vangen. [appellant] stelt verder dat de rechtbank heeft miskend dat het college ten onrechte aan de bouwvergunning niet de voorwaarde heeft verbonden dat moet worden voorzien in valetparkeren.
2.4.1. De rechtbank heeft terecht geoordeeld dat het college aan het besluit om ontheffing van artikel 2.5.30, eerste lid, van de bouwverordening te verlenen, het onderzoek van Goudappel Coffeng van 26 november 2009 ten grondslag heeft mogen leggen.
In dit onderzoek is, met toepassing van de parkeerkencijfers van het Centrum voor Regelgeving en Onderzoek in de Grond-, Water- en Wegenbouw en de Verkeerstechniek (hierna: het CROW), vastgesteld dat binnen een afstand van 150 m van het bouwplan onvoldoende, maar binnen een afstand van 300 m voldoende parkeergelegenheid ten behoeve van het bouwplan aanwezig is, mits valetparkeren wordt toegepast.
Het college heeft ter zitting toegelicht dat het de voorwaarde van valetparkeren niet aan de bouwvergunning wenst te verbinden. Het acht dit niet nodig, omdat volgens het college voldoende parkeergelegenheid aanwezig is en de parkeerkencijfers van het CROW niet op de plaatselijke situatie van toepassing zijn. Omdat het bouwplan is gelegen aan een langgerekte dijk en er niet kan worden uitgeweken naar omliggende woonwijken om te parkeren, is daaraan inherent dat op grotere afstand moet worden geparkeerd, aldus het college.
Zoals de Afdeling eerder heeft overwogen (uitspraak van 1 december 2010 in zaak nr.
201005029/1), is het college voor de vaststelling van de parkeernormen niet verplicht om de parkeerkencijfers van het CROW over te nemen. Het heeft de vrijheid om in afwijking van deze cijfers eigen, op de plaatselijke situatie afgestemde, parkeernormen vast te stellen. Er bestaat geen grond voor het oordeel dat het college zich niet in redelijkheid op het standpunt heeft kunnen stellen dat in deze situatie een afstand van 300 m kan worden gehanteerd en dat binnen die afstand in voldoende parkeergelegenheid is voorzien.
Bij de beoordeling van de vraag of wordt voorzien in voldoende parkeergelegenheid, dient alleen te worden gelet op de toename van de behoefte als gevolg van het bouwplan. Aangezien ook in de bestaande situatie sprake is van een horecabestemming op het perceel, zal het bouwplan leiden tot een relatief geringe toename van het benodigd aantal parkeerplaatsen. Mede gelet daarop, kan uit de omstandigheid dat ten tijde van de meting is gebleken dat van de binnen een afstand van 300 m beschikbare 65 parkeerplaatsen maximaal 31% bezet was, worden afgeleid dat ook indien de parkeerdruk in het hoogseizoen hoger is, voldoende parkeergelegenheid ten behoeve van het bouwplan aanwezig is.
Gelet op het tijdstip waarop het onderzoek van Goudappel Coffeng is uitgevoerd, te weten zaterdag 14 november 2009 van 18.00 uur tot 20.00 uur, kan de door [appellant] gestelde parkeerbehoefte van twee andere horecagelegenheden en een watersportbedrijf in de omgeving geacht worden daarin te zijn verdisconteerd.
Onder deze omstandigheden heeft de rechtbank terecht geoordeeld dat het college in redelijkheid ontheffing van artikel 2.5.30, eerste lid, van de bouwverordening heeft kunnen verlenen.
2.5. [appellant] betoogt verder dat de rechtbank heeft miskend dat het college zich ten onrechte op het standpunt heeft gesteld dat van strijd van het bouwplan met artikel 13.4, onder a, van de planvoorschriften geen sprake is. Volgens [appellant] blijkt uit het ter zake door het college ingewonnen advies van Van Spronsen en Partners Horeca Advies (hierna: Van Spronsen) van 2 november 2009 niet van een noodzaak voor de bedrijfswoning en is een bedrijfswoning bij een horeca-inrichting ook niet gebruikelijk.
2.5.1. De rechtbank heeft, onder verwijzing naar de uitspraak van de Afdeling van 1 oktober 2008 in zaak nr.
200708648/1, met juistheid overwogen dat voor de vraag naar de noodzaak van een bedrijfswoning van belang is of de bedrijfsprocessen ter plaatse zoveel tijd en aandacht van de aanvrager opeisen, dat op grond daarvan een redelijk belang om op het perceel te wonen, aanwezig moet worden geacht. De rechtbank heeft terecht geoordeeld dat uit het rapport van Van Spronsen volgt dat het college een dergelijk belang voor [vergunninghouder] heeft mogen aannemen, zodat het zich terecht op het standpunt heeft gesteld dat van strijd met artikel 13.4, onder a, van de planvoorschriften geen sprake is.
2.6. Het hoger beroep is ongegrond. De aangevallen uitspraak dient te worden bevestigd.
2.7. Voor een proceskostenveroordeling bestaat geen aanleiding.
De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State
Recht doende in naam der Koningin:
bevestigt de aangevallen uitspraak.
Aldus vastgesteld door mr. H. Troostwijk, voorzitter, en mr. A.B.M. Hent en mr. N. Verheij, leden, in tegenwoordigheid van mr. M.A. Graaff-Haasnoot, ambtenaar van staat.
w.g. Troostwijk w.g. Graaff-Haasnoot
voorzitter ambtenaar van staat
Uitgesproken in het openbaar op 18 januari 2012