ECLI:NL:RVS:2015:1938

Raad van State

Datum uitspraak
24 juni 2015
Publicatiedatum
24 juni 2015
Zaaknummer
201408513/1/A4
Instantie
Raad van State
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Bestuursrecht
Procedures
  • Eerste aanleg - enkelvoudig
Rechters
  • Y.E.M.A. Timmerman-Buck
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Bestuursdwang en Afvalstoffenverordening: Overtreding door appellante

In deze zaak heeft het college van burgemeester en wethouders van Den Haag op 9 juli 2014 een besluit genomen om spoedeisende bestuursdwang toe te passen. Dit besluit volgde op de constatering dat op 2 juli 2014 een doos met huishoudelijke afvalstoffen naast een bovengrondse restafvalcontainer was aangetroffen, in strijd met de Afvalstoffenverordening 2010 van de gemeente Den Haag. Het college heeft bepaald dat een deel van de kosten van de bestuursdwang, ter hoogte van € 126,00, voor rekening van de appellante komt. De appellante heeft bezwaar gemaakt tegen dit besluit, maar het college heeft dit bezwaar op 6 oktober 2014 ongegrond verklaard, waarna de appellante beroep heeft ingesteld.

De zaak is behandeld door de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, waarbij de appellante werd bijgestaan door een gemachtigde. Tijdens de zitting op 4 juni 2015 is de kwestie besproken. De Afdeling heeft overwogen dat de appellante als overtreder kan worden aangemerkt, omdat de doos met afvalstoffen aan haar kon worden herleid. De appellante betoogde dat zij de doos in de afvalcontainer had geplaatst en dat een ander deze uit de container had gehaald, maar de Afdeling oordeelde dat zij niet aannemelijk had gemaakt dat zij niet degene was die de overtreding had gepleegd. De Afdeling concludeerde dat de appellante niet kon aantonen dat zij niet verantwoordelijk was voor de overtreding van de Afvalstoffenverordening.

Uiteindelijk heeft de Afdeling het beroep van de appellante ongegrond verklaard en geen aanleiding gezien voor een proceskostenveroordeling. De uitspraak is openbaar gedaan op 24 juni 2015.

Uitspraak

201408513/1/A4.
Datum uitspraak: 24 juni 2015
AFDELING
BESTUURSRECHTSPRAAK
Uitspraak in het geding tussen:
[appellante], wonend te Den Haag,
en
het college van burgemeester en wethouders van Den Haag,
verweerder.
Procesverloop
Bij besluit van 9 juli 2014 heeft het college zijn beslissing om op 2 juli 2014 spoedeisende bestuursdwang toe te passen wegens het in strijd met de Afvalstoffenverordening 2010 van de gemeente Den Haag (hierna: de Afvalstoffenverordening) aanbieden van huishoudelijke afvalstoffen, op schrift gesteld. Daarbij heeft het college vermeld dat een gedeelte van de kosten van de toepassing van bestuursdwang (€ 126,00) voor rekening van [appellante] komt.
Bij besluit van 6 oktober 2014 heeft het college het door [appellante] hiertegen gemaakte bezwaar ongegrond verklaard.
Tegen dit besluit heeft [appellante] beroep ingesteld.
De zaak is door een meervoudige kamer van de Afdeling verwezen naar een enkelvoudige.
De Afdeling heeft de zaak ter zitting behandeld op 4 juni 2015, waar [appellante], bijgestaan door [gemachtigde], en het college, vertegenwoordigd door mr. W.G.C. Wijsman, werkzaam bij de gemeente, zijn verschenen.
Overwegingen
1. Ingevolge artikel 4, tweede lid, van de Afvalstoffenverordening kan het college aanwijzen via welk al dan niet van gemeentewege verstrekt inzamelmiddel of via welke inzamelvoorziening de inzameling van een bepaalde categorie huishoudelijke afvalstoffen ten behoeve van de gebruiker van een perceel plaatsvindt.
Ingevolge artikel 9, eerste lid, is het de gebruiker van een perceel, voor wie een inzamelmiddel of inzamelvoorziening is aangewezen, verboden de huishoudelijke afvalstoffen anders aan te bieden dan via het betreffende inzamelmiddel of de betreffende inzamelvoorziening of het betreffende brengdepot.
2. De toepassing van spoedeisende bestuursdwang heeft bestaan uit het verwijderen van een doos die op 2 juli 2014 naast een bovengrondse restafvalcontainer in de Kritzingerstraat ter hoogte van nummer 82 (hierna: de afvalcontainer) is aangetroffen. Het college stelt zich op het standpunt dat deze doos van [appellante] afkomstig is, nu daarin een wikkel met daarop haar naam- en adresgegevens is aangetroffen, en dat zij degene is die de doos, door deze naast de afvalcontainer te plaatsen, in strijd met artikel 9, eerste lid, van de Afvalstoffenverordening ter inzameling heeft aangeboden.
3. [appellante] betoogt dat het college haar ten onrechte als overtreder heeft aangemerkt. Daartoe voert zij aan dat zij de doos in de afvalcontainer heeft geplaatst, en dat de doos door een ander uit de afvalcontainer is gehaald en ernaast is geplaatst. [appellante] voert verder aan dat de afvalcontainer regelmatig vol is.
3.1. Ingevolge artikel 5:1, tweede lid, van de Algemene wet bestuursrecht wordt onder overtreder verstaan: degene die de overtreding pleegt of medepleegt. Volgens vaste rechtspraak van de Afdeling (onder meer de uitspraak van 18 februari 2015 in zaak nr. 201406669/1/A4) zal in de regel mogen worden aangenomen dat de persoon tot wie de aangetroffen afvalstoffen kunnen worden herleid, ook de overtreder is. Dit geldt echter niet indien diegene aannemelijk maakt dat hij niet degene is geweest die het te handhaven voorschrift heeft geschonden.
3.2. Vaststaat dat op 2 juli 2014 naast de afvalcontainer een doos is aangetroffen en dat deze doos in strijd met artikel 9 van de Afvalstoffenverordening ter inzameling was aangeboden. De doos kan tot [appellante] worden herleid, nu daarin een wikkel is aangetroffen met haar naam- en adresgegevens. Met de enkele stelling dat zij de doos in de afvalcontainer heeft geplaatst en dat een ander de doos uit de afvalcontainer heeft gehaald en daarnaast heeft geplaatst, heeft [appellante] niet aannemelijk gemaakt dat zij niet degene is geweest die de doos verkeerd ter inzameling heeft aangeboden (vergelijk de hiervoor genoemde uitspraak van 18 februari 2015 in zaak nr. 201406669/1/A4). Voor zover de afvalcontainer regelmatig vol is, zoals [appellante] stelt, betekent dat niet dat afval in die gevallen daarnaast mag worden geplaatst. Hetgeen [appellante] heeft aangevoerd geeft dan ook geen aanleiding voor het oordeel dat het college haar ten onrechte als overtreder heeft aangemerkt.
4. Voor zover [appellante] heeft aangevoerd dat de afvalcontainer vaker geleegd zou moeten worden en dat ter plaatse ondergrondse afvalcontainers met een pasjessysteem geplaatst zouden moeten worden, overweegt de Afdeling dat dit in deze procedure niet ter beoordeling staat.
5. Het beroep is ongegrond.
6. Voor een proceskostenveroordeling bestaat geen aanleiding.
Beslissing
De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State:
verklaart het beroep ongegrond.
Aldus vastgesteld door mr. Y.E.M.A. Timmerman-Buck, lid van de enkelvoudige kamer, in tegenwoordigheid van mr. M.P.J.M. van Grinsven, griffier.
w.g. Timmerman-Buck w.g. Van Grinsven
lid van de enkelvoudige kamer griffier
Uitgesproken in het openbaar op 24 juni 2015
462-727.