ECLI:NL:RVS:2023:3795

Raad van State

Datum uitspraak
2 oktober 2023
Publicatiedatum
13 oktober 2023
Zaaknummer
202103114/1/R2
Instantie
Raad van State
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Bestuursrecht
Procedures
  • Mondelinge uitspraak
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Beroep tegen besluit bestemmingsplan 'Partiële Herziening 2 Kom Geffen - 2016'

In deze zaak gaat het om een beroep tegen het besluit van de raad van de gemeente Oss van 11 maart 2021, waarbij het bestemmingsplan 'Partiële Herziening 2 Kom Geffen - 2016' is vastgesteld. Dit bestemmingsplan voorziet in de bouw van vier vrijstaande woningen aan de Groenstraat te Geffen, gemeente Oss. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft op 2 oktober 2023 uitspraak gedaan in deze zaak.

De appellanten, allen wonend te Geffen, hebben bezwaar gemaakt tegen de vaststelling van het bestemmingsplan. Zij stellen dat er geen overeenkomst is gesloten tussen hen en de gemeente die de raad bij de vaststelling van het bestemmingsplan had moeten betrekken. De Afdeling oordeelt dat de raadsinformatiebrief waar de appellanten naar verwijzen, betrekking heeft op een ander bestemmingsplan, namelijk het bestemmingsplan 'Verlengde Run' dat in 2007 is vastgesteld. De Afdeling stelt vast dat de raad op basis van gewijzigde planologische inzichten en na afweging van alle betrokken belangen andere bestemmingen en regels voor de gronden heeft kunnen vaststellen.

Daarnaast oordeelt de Afdeling dat er geen sprake is van schending van het vertrouwensbeginsel. De appellanten hebben niet aannemelijk gemaakt dat er toezeggingen of uitlatingen zijn gedaan door de overheid die hen deden geloven dat het bestemmingsplan niet kon worden vastgesteld. De Afdeling concludeert dat de raad zich redelijkerwijs op het standpunt heeft kunnen stellen dat de woonomgeving van de appellanten niet onaanvaardbaar verandert door de uitvoering van het plan. De afstand tussen de nieuwe woningen en de woning van de appellanten is 37 meter, wat de impact op uitzicht en privacy beperkt. De toename van verkeersbewegingen door de nieuwe woningen is ook relatief beperkt.

Uiteindelijk verklaart de Afdeling het beroep ongegrond en oordeelt dat de raad het bestemmingsplan 'Partiële herziening 2 Kom Geffen - 2016' redelijkerwijs heeft mogen vaststellen. De raad is niet verplicht om de proceskosten te vergoeden.

Uitspraak

202103114/1/R2.
Datum uitspraak: 2 oktober 2023
AFDELING
BESTUURSRECHTSPRAAK
PROCES-VERBAAL van de mondelinge uitspraak (artikel 8:67 van de Algemene wet bestuursrecht) in het geding tussen:
[appellant] en anderen (hierna tezamen en in enkelvoud: [appellant]), allen wonend te Geffen, gemeente Oss,
appellanten,
en
de raad van de gemeente Oss,
verweerder.
Openbare zitting gehouden op 2 oktober 2023 om 12:00 uur.
Tegenwoordig:
Staatsraad mr. H.J.M. Baldinger, voorzitter
griffier: mr. A.J. Kuipers
jurist: mr. T.T. Schipper
Verschenen:
[appellant], in de persoon van [appellant], [appellant A] en [appellant B];
Raad van de gemeente Oss, vertegenwoordigd door ing. H.A. van Creij;
[partij].
Het beroep richt zich tegen het besluit van de raad van 11 maart 2021, waarbij het bestemmingsplan "Partiële Herziening 2 Kom Geffen - 2016" is vastgesteld. Het bestemmingsplan voorziet onder meer in de bouw van vier vrijstaande woningen aan de Groenstraat te Geffen, gemeente Oss.
De Afdeling verklaart het beroep ongegrond.
Redenen voor dit oordeel:
•        Ten eerste is de Afdeling van oordeel dat er geen overeenkomst is gesloten tussen [appellant] en de gemeente die de raad bij de vaststelling van het bestemmingsplan waar het nu om gaat, "Partiële herziening 2 Kom Geffen - 2016", in zijn overwegingen moest betrekken. De raadsinformatiebrief waar [appellant] op heeft gewezen, is een brief van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente aan de raad over een ander bestemmingsplan, namelijk het bestemmingsplan "Verlengde Run" dat op 20 juni 2007 is vastgesteld. Aan dit eerder vastgestelde bestemmingsplan kunnen geen blijvende rechten worden ontleend. De raad kan op grond van gewijzigde planologische inzichten en na afweging van alle betrokken belangen andere bestemmingen en regels voor gronden vaststellen. Dat is hier gebeurd. De raad heeft toegelicht dat bij de vaststelling van dit plan andere ruimtelijke keuzes zijn gemaakt over de invulling van het plangebied dan bij de vaststelling van het bestemmingsplan "Verlengde Run" in 2007. Die andere keuzes zijn onder meer gemaakt omdat vanuit het provinciaal beleid de grens van het stedelijk gebied na 2007 is opgeschoven tot aan de Groenstraat. Dat heeft geleid tot wijziging van het ruimtelijk beleid waardoor woningbouw aan de Groenstraat mogelijk en gewenst werd. Deze keuzes heeft de raad naar het oordeel van de Afdeling redelijkerwijs kunnen maken.
•        Ten tweede is de Afdeling van oordeel dat geen sprake is van schending van het vertrouwensbeginsel. [appellant] heeft niet aannemelijk gemaakt dat van de kant van de overheid toezeggingen, uitlatingen of gedragingen zijn verricht waaruit hij in de gegeven omstandigheden redelijkerwijs kon en mocht afleiden dat de raad dit bestemmingsplan niet kon vaststellen. De stukken waar [appellant] zich op heeft beroepen gaan over het bestemmingsplan "Verlengde Run" dat op 20 juni 2007 is vastgesteld en niet over het nu voorliggende bestemmingsplan. Ook uit de toekenning van planschade als gevolg van het bestemmingsplan "Verlengde Run" kan niet het recht worden ontleend dat niet een nieuw bestemmingsplan zou kunnen worden vastgesteld, dat eventueel weer tot planschade kan leiden.
•        Tenslotte is het waar dat de woonomgeving van [appellant] door uitvoering van dit plan zal veranderen, maar naar het oordeel van de Afdeling heeft de raad zich redelijkerwijs op het standpunt kunnen stellen dat de woonomgeving niet onaanvaardbaar verandert. De Afdeling komt tot dit oordeel op grond van de combinatie van de volgende twee omstandigheden. De kortste afstand tussen de nieuwe woningen en de woning van [appellant] is 37 meter. Door die ruime afstand blijft de impact van de nieuwe woningen aan de Groenstraat op het uitzicht en de privacy van [appellant] tamelijk beperkt. Ook de verkeerstoename als gevolg van dit plan is tamelijk beperkt, omdat de vier nieuwe woningen aan de Groenstraat zullen zorgen voor een toename van 32 extra verkeersbewegingen per etmaal, terwijl ook het bestaande aantal bewegingen beperkt is. Naar het oordeel van de Afdeling heeft de raad zich redelijkerwijs op het standpunt kunnen stellen dat dit niet leidt tot onaanvaardbare geluidhinder.
•        Het beroep geeft geen aanleiding voor het oordeel dat de raad het bestemmingsplan "Partiële herziening 2 Kom Geffen - 2016" redelijkerwijs niet zo heeft mogen vaststellen, zodat het beroep daartegen ongegrond is.
•        De raad hoeft geen proceskosten te vergoeden.
w.g. Baldinger
lid van de enkelvoudige kamer
w.g. Kuipers
griffier
271-1075