ECLI:NL:RVS:2023:509

Raad van State

Datum uitspraak
8 februari 2023
Publicatiedatum
8 februari 2023
Zaaknummer
202204705/1/V2
Instantie
Raad van State
Type
Uitspraak
Procedures
  • Hoger beroep
Rechters
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Hoger beroep van vreemdelingen tegen afwijzing verblijfsvergunning asiel

Op 8 februari 2023 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State uitspraak gedaan in een hoger beroep van twee vreemdelingen tegen de afwijzing van hun aanvragen voor een verblijfsvergunning asiel door de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid. De aanvragen waren op 15 juni 2021 afgewezen. De vreemdelingen, vertegenwoordigd door mr. A.J. de Boer, advocaat te Sneek, hadden eerder beroep ingesteld bij de rechtbank Den Haag, zittingsplaats Rotterdam, die op 11 juli 2022 de beroepen ongegrond verklaarde. De vreemdelingen stelden in hoger beroep dat de rechtbank ten onrechte had geoordeeld dat hun vorige gemachtigde had verklaard dat een echtheidsonderzoek naar de vredesovereenkomst niet langer zinvol was. De Raad van State oordeelde echter dat de rechtbank dit terecht had betrokken in haar oordeel. De eerste grief van de vreemdelingen faalde om deze reden. Daarnaast oordeelde de Raad dat de tweede grief van de vreemdelingen ook niet leidde tot vernietiging van de uitspraak van de rechtbank, omdat het hogerberoepschrift op dit punt geen vragen bevatte die in het belang van de rechtseenheid, rechtsontwikkeling of rechtsbescherming beantwoord moesten worden. Uiteindelijk werd het hoger beroep ongegrond verklaard en werd de uitspraak van de rechtbank bevestigd. De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid werd niet verplicht om proceskosten te vergoeden.

Uitspraak

202204705/1/V2.
Datum uitspraak: 8 februari 2023
AFDELING
BESTUURSRECHTSPRAAK
Uitspraak met toepassing van artikel 8:54, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht op het hoger beroep van:
[de vreemdeling 1] en [de vreemdeling 2],
appellanten,
tegen de uitspraak van de rechtbank Den Haag, zittingsplaats Rotterdam, van 11 juli 2022 in zaken nrs. NL21.11158 en NL21.11159 in het geding tussen:
de vreemdelingen
en
de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid.
Procesverloop
Bij besluiten van 15 juni 2021 heeft de staatssecretaris aanvragen van de vreemdelingen om hun een verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd te verlenen, afgewezen.
Bij uitspraak van 11 juli 2022 heeft de rechtbank de daartegen door de vreemdelingen ingestelde beroepen ongegrond verklaard.
Tegen deze uitspraak hebben de vreemdelingen, vertegenwoordigd door mr. A.J. de Boer, advocaat te Sneek, hoger beroep ingesteld.
Overwegingen
1.       Anders dan de vreemdelingen in de eerste grief aanvoeren, heeft de rechtbank terecht bij haar oordeel betrokken dat hun vorige gemachtigde ter zitting van de rechtbank heeft verklaard het niet langer zinvol te achten een echtheidsonderzoek te laten verrichten naar de vredesovereenkomst. De vorige gemachtigde heeft verder desgevraagd verklaard dat hij geen gronden richt tegen het niet doen van een echtheidsonderzoek. Dit blijkt uit het verhandelde ter zitting. Al hierom faalt de eerste grief.
2.       Wat de vreemdelingen in de tweede grief naar voren brengen, leidt evenmin tot vernietiging van de uitspraak van de rechtbank. Dit oordeel hoeft niet verder te worden gemotiveerd. De reden daarvoor is dat het hogerberoepschrift op dit punt geen vragen bevat die in het belang van de rechtseenheid, de rechtsontwikkeling of de rechtsbescherming in algemene zin beantwoord moeten worden (artikel 91, tweede lid, van de Vw 2000).
3.       Het hoger beroep is ongegrond. De uitspraak van de rechtbank wordt bevestigd. De staatssecretaris hoeft geen proceskosten te vergoeden.
Beslissing
De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State:
bevestigt de aangevallen uitspraak.
Aldus vastgesteld door mr. B. Meijer, lid van de enkelvoudige kamer, in tegenwoordigheid van mr. E.L. Iedema, griffier.
w.g. Meijer
lid van de enkelvoudige kamer
w.g. Iedema
griffier
Uitgesproken in het openbaar op 8 februari 2023
968