202402585/2/R2
Datum uitspraak: 8 juli 2024
AFDELING
BESTUURSRECHTSPRAAK
Uitspraak van de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op een verzoek om het treffen van een voorlopige voorziening (artikel 8:81 van de Algemene wet bestuursrecht (hierna: de Awb)) in het geding tussen:
Stichting wijkraad Noordhoek en anderen, gevestigd in Tilburg,
verzoekers,
en
de raad van de gemeente Tilburg,
verweerder.
Procesverloop
Bij besluit van 11 maart 2024 heeft de raad het bestemmingsplan "Noordhoek 2010, 1e herziening (Elzenhof 139)" vastgesteld.
Tegen dit besluit hebben Stichting wijkraad Noordhoek en anderen beroep ingesteld. Zij hebben de voorzieningenrechter ook verzocht een voorlopige voorziening te treffen.
Stichting wijkraad Noordhoek en anderen, de raad en Xpect013 hebben nadere stukken ingediend.
De voorzieningenrechter heeft het verzoek ter zitting behandeld op 17 juni 2024, waar Stichting wijkraad Noordhoek en anderen, vertegenwoordigd door [gemachtigde A], en de raad, vertegenwoordigd door A.A.A. Peeters en T.A.J. Berben, zijn verschenen. Voorts is ter zitting Xpect013, vertegenwoordigd door mr. C. Zandbergen en [gemachtigde B], vergezeld door [gemachtigde C], als partij gehoord.
Overwegingen
Overgangsrecht inwerkingtreding Omgevingswet
1. Op 1 januari 2024 zijn de Omgevingswet en de Invoeringswet Omgevingswet in werking getreden. Op grond van artikel 4.6, derde lid, van de Invoeringswet Omgevingswet blijft op een beroep tegen een besluit tot vaststelling van een bestemmingsplan waarvan het ontwerp vóór het tijdstip van inwerkingtreding van de Omgevingswet ter inzage is gelegd het recht zoals dat gold onmiddellijk vóór dat tijdstip van toepassing tot het bestemmingsplan onherroepelijk is.
Het ontwerpplan is op 13 maart 2023 ter inzage gelegd. Dat betekent dat op deze beroepsprocedure het recht, waaronder de Wet ruimtelijke ordening, zoals dat gold vóór 1 januari 2024 van toepassing blijft.
Inleiding
2. Het oordeel van de voorzieningenrechter heeft een voorlopig karakter en is niet bindend in de bodemprocedure.
3. Het plan maakt een functieverandering van de voormalige Ursulinenkapel en kapeltuin mogelijk, waarbij de woonbestemming wordt omgezet naar de bestemming "Maatschappelijk". Het is de bedoeling dat er samen met de bestaande basisschool "De Elzen" een Integraal Kindcentrum mogelijk wordt gemaakt, waarbij de kapel zal worden gebruikt als buitenschoolse opvangruimte en voor onderwijsondersteunende ruimten, en de bij de kapel behorende afgesloten tuin zal worden gebruikt door de kinderen van de kinderdagopvang in de leeftijdscategorie van nul tot vier jaar. Het plangebied bevindt zich aan de Elzenstraat in de wijk Noordhoek in het centrum van Tilburg en wordt omsloten door de Elzenstraat, de Noordhoekring, de Boomstraat en de Dionysiusstraat.
Verzoekers vrezen met name voor verkeersoverlast als gevolg van de uitbreiding van de kinderopvang en voor geluidsoverlast vanuit de kapeltuin.
Spoedeisend belang
4. Xpect013 en de raad hebben op de zitting toegelicht dat inmiddels een omgevingsvergunning is aangevraagd en dat op korte termijn op deze aanvraag kan worden beslist. Xpect013 heeft verder toegelicht dat zij daarna zo spoedig mogelijk wil beginnen met de werkzaamheden aan de kapel. De voorzieningenrechter is daarom van oordeel dat sprake is van spoedeisend belang bij de gevraagde voorziening.
Beoordeling van het verzoek
Ontvankelijkheid
5. Uit het verzoekschrift volgt dat het verzoek om voorlopige voorziening is ingesteld door Stichting wijkraad Noordhoek, de bewonerscommissie Résidence de Noordhoek en Elzenhof, en drie omwonenden uit de Dionysiusstraat. Het verzoek om voorlopige voorziening is ondertekend door [gemachtigde A] als bestuurslid van de Stichting wijkraad Noordhoek, door [persoon A] als lid van de wijkraad Noordhoek, door [persoon B] als bestuurslid van de bewonerscommissie en door de drie omwonenden. Desgevraagd heeft [gemachtigde A] machtigingen overgelegd van Stichting wijkraad Noordhoek, ouderenvereniging Résidence de Noordhoek en Elzenhof en de drie omwonenden, waarin zij [gemachtigde A] machtigen om namens hen op de zitting van de voorzieningenrechter het woord te voeren.
5.1. Xpect013 voert aan dat de machtigingen die door [gemachtigde A] zijn ingediend onvoldoende zijn, omdat [gemachtigde A] alleen wordt gemachtigd om namens de in de machtigingen genoemde personen het woord te voeren, en niet om namens die (rechts)personen beroep in te stellen of een voorlopige voorziening te vragen.
5.2. Daargelaten de vraag of [gemachtigde A] met de overlegde machtigingen bevoegd is om namens Stichting wijkraad Noordhoek, de bewonerscommissie en de drie omwonenden een verzoek om voorlopige voorziening in te dienen en beroep in te stellen, hetgeen in de bodemprocedure aan de orde zal komen, overweegt de voorzieningenrechter dat het beroep en het verzoek om een voorlopige voorziening in ieder geval ook zijn ingediend door de drie omwonenden. Zij hebben het beroepschrift en het verzoek zelf ondertekend en [gemachtigde A] daarnaast gemachtigd om namens hen op de zitting van de voorzieningenrechter het woord te voeren. Deze omwonenden kunnen daarom in ieder geval in hun verzoek om voorlopige voorziening worden ontvangen, zodat de voorzieningenrechter toekomt aan de inhoudelijke behandeling van dat verzoek. Hetgeen door Xpect013 over de ontvankelijkheid van Stichting wijkraad Noordhoek en bewonerscommissie Résidence de Noordhoek en Elzenhof is gesteld, kan en zal de voorzieningenrechter nu buiten bespreking laten.
Belangenafweging
6. Stichting wijkraad Noordhoek en anderen voeren onder andere aan dat de basisschool en de buitenschoolse opvang in de loop der tijd te groot zijn geworden, en dat met de ontwikkeling die het onderhavige bestemmingsplan mogelijk maakt geen sprake meer is van een goede ruimtelijke ordening. Zij voeren aan dat de akoestische onderzoeken die aan het plan ten grondslag liggen gebreken bevatten en dat ten onrechte geen aandacht is besteed aan verkeersproblemen.
6.1. Gelet op de stukken en het verhandelde op de zitting is de voorzieningenrechter van oordeel dat deze procedure zich niet leent voor een behandeling van de onder 6 opgeworpen rechtsvragen. Het gaat dan met name om de ter zitting aan de orde gekomen vragen of in het akoestisch onderzoek terecht van een maximaal bronvermogen per kind van 95 dB(A) is uitgegaan, of de verkeersaantrekkende werking in dat onderzoek terecht buiten beschouwing is gelaten en op welke wijze de verkeersgeneratie als gevolg van het plan is berekend. Beantwoording daarvan dient in de bodemprocedure te gebeuren. De voorzieningenrechter zal de vraag of aanleiding bestaat tot het treffen van de gevraagde voorlopige voorziening dan ook beantwoorden aan de hand van een belangenafweging.
6.2. In dat verband stelt de voorzieningenrechter vast dat het belang van Stichting wijkraad Noordhoek en anderen bij het geschorst blijven van het plan hangende de bodemprocedure er in is gelegen dat daarmee mogelijk nadelige gevolgen voor het woon- en leefklimaat van omwonenden worden voorkomen. Daar staan tegenover de belangen van de raad en Xpect013 bij het uitvoeren van werkzaamheden aan de kapel, zodat deze op korte termijn in gebruik kan worden genomen en kan worden begonnen met de kinderdagopvang en de uitbreiding van buitenschoolse opvang. De voorzieningenrechter is van oordeel dat de belangen van de raad en Xpect013 bij het voorkomen van vertraging in dit geval zwaarder wegen dat de belangen van Stichting wijkraad Noordhoek en anderen bij schorsing van het besluit van 11 maart 2024. In het bijzonder acht de voorzieningenrechter van belang dat op de zitting naar voren is gekomen dat er een grote behoefte bestaat aan kinderopvang in het centrum van Tilburg en dat de wachtlijsten lang zijn. Verder acht de voorzieningenrechter van belang dat het wenselijk is dat de bouwwerkzaamheden in de kapel in de zomervakantie kunnen plaatsvinden, als er geen onderwijs wordt gegeven op de basisschool.
6.3. Hoewel de voorzieningenrechter op voorhand niet uitsluit dat het beroep van Stichting wijkraad Noordhoek en anderen mogelijk enige kans van slagen heeft, is hij er op voorhand niet van overtuigd dat eventuele gebreken in de besluitvorming rond het bestemmingsplan fataal zullen zijn voor de uiteindelijke realisering van het initiatief van Xpect013 en dat het initiatief in het geheel geen doorgang zal vinden. Dit leidt ertoe dat de belangenafweging ook om die reden in het nadeel van Stichting wijkraad Noordhoek en anderen uitvalt. Dat betekent dat de voorzieningenrechter bij afweging van de betrokken belangen geen aanleiding ziet een voorlopige voorziening te treffen.
Conclusie
7. Gelet hierop bestaat aanleiding het verzoek om het treffen van een voorlopige voorziening af te wijzen.
8. De raad hoeft geen proceskosten te vergoeden.
Beslissing
De voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State:
wijst het verzoek af.
Aldus vastgesteld door mr. E.A. Minderhoud, voorzieningenrechter, in tegenwoordigheid van mr. M.C. van Engelen, griffier.
w.g. Minderhoud
voorzieningenrechter
w.g. Van Engelen
griffier
Uitgesproken in het openbaar op 8 juli 2024
842