Uitspraak
COLLEGE VAN BEROEP VOOR HET BEDRIJFSLEVEN
uitspraak van de meervoudige kamer van 6 november 2018 in de zaak tussen
Melkveebedrijf [naam 1] , te [plaats] , appellante
de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, verweerder
Procesverloop
Overwegingen
Wij, [namen toezichthouders NVWA], hebben nader vastgesteld vanuit het Besluit gebruik meststoffen dat er buiten de toegestane periode grasland vernietigd is en gezien de omstandigheden en handelswijze betreffende de percelen 17 en 18, er geen uitzonderingen van toepassing zijn.
(…)
Op vrijdag 18 november 2016 (…) bevonden wij, [namen toezichthouders NVWA], ons op perceel 17. Aldaar zagen wij dat het gras volledig geel verkleurd was. Ook van perceel 18 zagen we dat het gras geel verkleurd was. We zagen dat er gras was doorgezaaid (her inzaai) in sleuven in de grond en dat op enkele plekken nieuw gras uit de sleuven groeide.
Voorheen was het verboden om grasland «om te ploegen». Thans geldt er een verbod ten aanzien van elke vorm van vernietiging van de graszode (artikel 4b, eerste lid). Onder het verbod van het eerste lid van artikel 4b valt nu elke wijze van vernietiging van de graszode teneinde het grasland te vernieuwen of er bouwland van te maken, of dit nu mechanisch gebeurt – door middel van omploegen, eggen of frezen – of chemisch gebeurt, met behulp van een verdelgingsmiddel. Er is voor gekozen het verbod zo breed te trekken, omdat in de praktijk is gebleken dat er in sommige gevallen voor gekozen werd om, in plaats van het grasland om te ploegen, deze te eggen of te frezen om onder het verbod tot omploegen uit te komen. Milieutechnisch is dit onwenselijk, omdat ook bij eggen, frezen en andere vormen van vernietiging van de graszode, de stikstof vrijkomt. Door eggen, frezen en elke andere vorm van vernietiging van de graszode onder het verbod te laten vallen is daarnaast de handhaving van het verbod gemakkelijker geworden.
Het inzaaien van graszaad in een bestaande zode – ook wel doorzaaien genoemd – blijft uiteraard mogelijk, omdat hierbij de bestaande graszode niet wordt vernietigd.