1.6Melspring heeft ter uitvoering van deze lasten de verkoop van Easyflow gestaakt en haar afnemers en distributeurs geïnformeerd dat Easyflow niet meer mag worden toegepast of afgezet. Met het bestreden besluit heeft de minister daarom last 2 geherformuleerd en de lasten 1a en 1b met ingang van dat besluit herroepen. De minister heeft last 1c opgeschort totdat is beslist op het beroep van Melspring.
2 Melspring voert in beroep aan dat de minister Easyflow ten onrechte heeft aangemerkt als biocide. Daarnaast doet Melspring een beroep op het vertrouwensbeginsel. Het College zal hierna beide beroepsgronden beoordelen.
3 Melspring betwist dat Easyflow een biocide is. Het is een dispergeermiddel (een middel met oplossend vermogen) dat in de voorgeschreven toepassing geen biocidale werking heeft. Het is bestemd voor en wordt gebruikt in watergeefsystemen in de (glas)tuinbouw. De concentratie waterstofperoxide bij de voorgeschreven verdunning van Easyflow is 0,0028%. Pas bij een concentratie van minimaal 0,5 tot 1% heeft waterstofperoxide een desinfecterende werking. Een rapport van TNO van 18 februari 2010 bevestigt dat. Melspring verwijst verder naar een brief van de aan PAKS-LSC B.V. verbonden bioloog [naam 4] van 19 januari 2023. [naam 4] heeft op verzoek van Melspring op 25 oktober 2024 ook vier in september 2023 uitgevoerde werkzaamheidsstudies toegelicht. Die studies zijn uitgevoerd door [naam 8] + Partner GmbH, Institut für Hygiene und Mikrobiologie, in Hamburg (Brill). Die studies tonen ook aan dat Intra Hydropure, dat in een nog lagere concentratie waterstofperoxide wordt toegepast, evenmin een desinfecterende werking heeft en dus door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) ten onrechte is aangemerkt als biocide. Overigens bevat Intra Hydropure ook een stof (zilververbinding) die wél desinfecterende werking kan hebben. Bovendien is dat middel toegelaten voor de toepassing in drinkwater. Melspring betwist dat Easyflow bestemd is voor desinfectie en bestrijding van biofilm. Melspring heeft wel het etiket aangepast, omdat Easyflow wordt gebruikt in irrigatiewater mét meststoffen en het water daarom nooit schoon is. Tot slot merkt Melspring op dat ook als de Leidraad voor de bepaling van de grens tussen reinigingsmiddelen en desinfecteringsmiddelen (biociden) van de ILT wordt gehanteerd, de conclusie moet zijn dat Easyflow geen biocide is.
4 Volgens de minister is Easyflow bij de toepassing in water een biocide. Volgens de verkoopinformatie biedt Melspring Easyflow voor alle soorten water aan, inclusief osmosewater en het bestrijden van biofilm. Bij toepassing in zuiver water staat de biocidale werking van het middel vast, maar ook de toepassing voor bron- en regenwater is een biocidale toepassing. Het middel is namelijk goed werkzaam in water met weinig vuil en minder goed in sterk vervuild water. Easyflow is vergelijkbaar met Intra Hydropure. Het enige verschil is dat Intra Hydropure naast waterstofperoxide ook zilver bevat. Het middel bevat echter slechts een lage concentratie zilver, waardoor het als hulpstof wordt gezien. De toelating van Intra Hydropure als biocide was volgens het Ctgb uitsluitend vereist vanwege het aanwezige waterstofperoxide. Deze informatie heeft ertoe geleid dat de ILT moest terugkomen van de eerdere conclusie dat Easyflow geen biocide zou zijn.
5 [naam 1] stelt dat de bestemming van het middel medebepalend is. Easyflow wordt op de markt gezet als een biocide: Easyflow zou hét totaalproduct zijn om een systeem schoon te houden van (an)organische vervuiling. Daarnaast bevat Easyflow waterstofperoxide met een concentratie tussen 25% en 45%. Verder wijst Intracare op het arrest [naam 9] van Justitie van de Europese Unie (Hof van Justitie) van 19 december 2019 (ECLI:EU:C:2019:1140), waaruit volgt dat niet alleen directe, maar ook preventieve gevolgen van een middel kunnen worden geplaatst onder het begrip biocide. Easyflow is bedoeld om een systeem schoon te houden van organische vervuiling, wat betekent dat het mede kan worden aangemerkt als een ‘preventief product’ en dus ook als een biocide. Daarnaast verwijdert het middel biofilm uit het druppelsysteem. Als Easyflow al niet een directe invloed heeft op het bestrijden van schadelijke organismen, dan staat vast dat Easyflow van invloed is op het ontstaan of het in stand houden van de leefomgeving van die organismen. Tot slot merkt [naam 1] op dat het louter zuiver houden van een oppervlakte nog niet betekent dat geen sprake is van een biocide, zoals ook volgt uit de uitspraak van het College van 17 november 2020 (ECLI:NL:CBB:2020:837). 6 In reactie op het verweer en de zienswijze van [naam 1] merkt Melspring op dat de beoordeling van zilver als actieve stof in een biocide nog loopt en dat van zilver bekend is dat het biocidale eigenschappen heeft. De minister stelt dat Easyflow en Intra Hydropure bijna identiek zijn, maar dit wordt niet onderbouwd. Daarbij komt dat [naam 1] op haar website schrijft dat zilver in Intra Hydropure de biocidale werkzaamheid optimaliseert.
7 In reactie op de aanvullende gronden van Melspring merkt de minister op dat waterstofperoxide in reinigingsmiddelen maar één reinigende toepassing kan hebben gelet op de definities in Verordening (EG) Nr. 648/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 31 maart 2004 betreffende detergentia: dat is de inzet als bleekmiddel. Maar leidingen in kassen moeten niet aan de binnenzijde worden gebleekt. In leidingen ontstaat altijd ook biofilm en waterstofperoxide is werkzaam tegen deze biofilm. Verder verzoekt de minister het College het rapport van het deskundigenbureau Brill buiten beschouwing te laten, omdat het niet betrouwbaar is. In dat rapport wordt namelijk geconcludeerd dat Intra Hydropure geen biocidale werking heeft, terwijl dit middel deskundig is beoordeeld door het Ctgb op werkzaamheid als biocide.