Uitspraak
GERECHTSHOF AMSTERDAM
1.Het geding in hoger beroep
2.Feiten
3.Beoordeling
Ondergetekende(n) verkla(a)r(t)en:
niet] volledig aan uw mededelingsplicht heeft voldaan, kan zulks ertoe leiden dat het recht op uitkering wordt beperkt of zelfs vervalt. (...)
“(...)Anamnese: cardiaal bezien gaat het met de patiënt goed. Er zijn geen aanwijzingen voor recidief angina pectoris dan wel tekenen van ritmestoornissen en decompensatio cordis (…) zijn bloeddruk is meestal fraai met een waarde van 110/70 mmHg(…)conclusie: goede cardiale status na onderwandinfarct.(…)
huidige medicatie: Metoprolol 2 dd 50, Ascal 1 dd 100, Lipitor 1 dd 40 (mogelijk op Coversyl hoestklachten). Verdere controle (-afspraak,leest het hof
) werd niet gemaakt. ”
“(…) In zijn algemeenheid: de meeste patiënten na een myocardinfarct krijgen een combinatie van medicamenten waaronder een betablokker (metoprolol), een ace-remmer (coversyl), een statine (lipitor) en aspirine (..). Dit is een zeer gebruikelijke combinatie.(..).” Desgevraagd heeft hij op 28 december 2012 verduidelijkt “ (…)
deze medicatie heeft geen relatie met de gezondheidstoestand van de patiënt. De medicatie is met name bedoeld ter preventie van toekomstige cardiale accidenten.(…)”
voor 25 augustus 2009 was patiënt als ingeschreven in mijn huisartsenpraktijk. Medicatie destijds (…) amlodipine(..)”, maar dezelfde huisarts heeft, toen hem concreet daarnaar werd gevraagd, in 2013 schriftelijk aan de advocaat van [appellante] gemeld dat bedoeld middel pas op 30 maart 2011 is voorgeschreven. Het hof beschouwt dit als een correctie van de huisarts op de eerdere opgave. Jubilee heeft daar ook niets anders tegenover gesteld. Dat betekent, dat thans vast staat dat [echtgenoot] slechts de door [appellante] genoemde medicatie gebruikte.
momenteel geen aandoeningen te hebben die medische behandeling vereisen”. Daargelaten of dat polisblad als vragenlijst in de zin van de wet valt te beschouwen, uit die tekst moest [echtgenoot] in redelijkheid begrijpen dat voor het sluiten van de overlijdensrisicoverzekering voor Jubilee van belang was of [echtgenoot] wel of geen aandoeningen had die medische behandeling vereisten. Dit volgt ook uit de passage onder het kopje “Mededelingsplicht”, luidende: “
Indien u de voorgaande verklaring niet zonder meer kunt ondertekenen dient u het formulier met aanvullende vragen in te vullen en te ondertekenen. De verzekeraar kan dan aan de hand van de aanvullende informatie de acceptatie van het risico beoordelen.”
nietzonder meer zou kunnen ondertekenen.
“een ziekelijke verandering in of aantasting van het lichaam of een van zijn delen.”
aandoeningvergt de tekst van het polisblad in aanvulling daarop dat deze aandoening behandeling vereist. De bepaling in haar geheel moet redelijkerwijs zo begrepen worden dat mededeling moet worden gedaan van een ziekelijke verandering of aantasting van het lichaam die medisch behandeld dient te worden (om daarin verbetering te bereiken dan wel om verergering of de dood te voorkomen).