Uitspraak
GERECHTSHOF AMSTERDAM
DE KINDERKORF DIEMEN B.V.,
KINDERKORF VASTGOED BEHEER B.V.,
mr. R. Voste Haarlem,
GEMEENTE DIEMEN,
mr. E.C.W. van der Poelte Alkmaar.
1.Het geding in hoger beroep
2.Beoordeling
- basisschool ’t Palet
- basisschool De Duif
- KMN Kind & Co (hierna: Kind & Co) voor het uitvoeren van kinderopvang
- peuterspeelzaal ’t Kloddertje en peuterspeelzaal De Tuimelaar
- Stichting Welzijn Diemen (SWD) voor naschoolse en wijkgerichte activiteiten.
- De kinderkorf zich beperkt tot kinderopvang van 0-4 jaar (dus ook in de ruimtes waar nu de peuterspeelzalen in gepland zijn, na de inwerkingtreding van de Harmonisatiewetgeving),
- Kind&Co (of een andere organisatie) zich beperkt tot buitenschoolse opvang voor kinderen van 4 tot 12 jaar,
- De scholen zich beperken tot hun eigen onderwijstaak (…)
grief 2betoogt de Kinderkorf dat de Gemeente geen eigen belang heeft bij haar vorderingen, maar slechts opkomt voor de belangen van Kind & Co, zodat –zo begrijpt het hof- de voorzieningenrechter de vorderingen van de Gemeente had moeten afwijzen. De grief kan niet slagen. Niet alleen heeft de Gemeente als zodanig een taak om de opvang en het onderwijs van kinderen in goede banen te leiden, zij heeft zich die taak ook aangetrokken door niet alleen voor Diemen Noord een kinderdagverblijf aan te besteden maar ook door samen met anderen te werken aan de opzet van een brede school en deel te nemen aan de daartoe gesloten samenwerkingsovereenkomst. Nu het gebouw van de brede school (vrijwel) gereed is en deze van start kan gaan, heeft de Gemeente een eigen spoedeisend belang dat zulks ook kan worden gerealiseerd.
grieven 3 tot en met 6lenen zich daarom voor gezamenlijke behandeling.
grief 7aan de orde te komen tezamen met haar
grief 8. Met beide grieven betoogt de Kinderkorf dat de Gemeente in verzuim is met de nakoming van haar verplichtingen, omdat uit een notitie van de Gemeente blijkt dat zij de Kinderkorf buiten het peuterspeelzaalwerk wil houden terwijl Kind & Co voornemens is kinderopvang van 0-4 jarigen in de brede school aan te bieden. Tegen die achtergrond heeft de advocaat van de Kinderkorf bij brief van 21 januari 2014 de overeenkomst met de Gemeente gedeeltelijk ontbonden waardoor een eventuele gebruiksbeperking van de gebouwen volgens hem is vervallen.
grief 1betoogt de Kinderkorf dat de vordering ten onrechte tegen KKD is toegewezen, omdat deze geen huurovereenkomst met Popeye heeft gesloten maar haar zuster KVB. Dat is juist zodat het vonnis op dit punt moet worden vernietigd. De vorderingen tegen KKD zullen alsnog worden afgewezen. Gelet op de verwevenheid van KKD en KBV is er geen aanleiding te komen tot een andere kostenveroordeling in de eerste aanleg dan in het vonnis is gegeven. In hoger beroep dienen KKD en KBV de kosten te dragen, omdat zij beiden in overwegende mate in het ongelijk zijn gesteld.