3.1Het gaat in deze zaak om het volgende.
( i) [geïntimeerde] heeft [appellant] in 2008 als advocaat bijgestaan in een geschil dat hij had met zijn toenmalig werkgever, Action Company B.V. (hierna: AC).
(ii) Bij faxbericht van 3 december 2008 heeft [geïntimeerde] [X], als advocaat van AC, namens [appellant] onder meer het volgende geschreven:
“(…)
Bijgaand zend ik u de uitwerking van de ideeën van cliënt t.a.v. een mogelijke verdere samenwerking met uw cliënte. (…)
Indien uw cliënte niet afwijzend staat tegen een vorm van samenwerking met cliënt, dan lijkt het mij dat partijen daarover eerst zelf tot afspraken trachten te komen, welke afspraken uiteraard nader schriftelijk dienen te worden vastgelegd.
(…)”
(iii) Bij e-mailbericht van 11 december 2011 heeft [appellant] [geïntimeerde] het volgende geschreven:
“(…)
Gisteren vroeg je me na te denken over een soort finaal aanbod. Nu ben ik bang dat ik met iets kom waar je niet erg blij mee bent maar ik heb er goed over nagedacht en ben vrij zeker dat dit is wat ik wil.
Voor een minnelijke oplossing waarin ik afstand doe van mijn aandelen stel ik het volgende voor:
1. Beëindiging van het contract aan de zijde van AC zodanig dat eventueel recht op uitkering blijft per 31 december. Salaris van december wordt nog betaald.
2. Betaling door AC aan [appellant] van € 10.500 per 31/12.
(…)
5. Concurrentiebeding voor activiteiten met [H], [C], [Q] en [R] binnen 25 km van [HA] en relatiebeding voor aantal bedrijven die vanaf de start van AC een factuur van AC hebben ontvangen.
(…)
7. Na beëindiging van het contract zijn er wederzijds géén verplichtingen (…)”
(iv) Bij faxbericht van 12 december 2008 heeft [X] [geïntimeerde] een voorstel voor een minnelijke regeling gedaan. [X] schrijft onder meer het volgende:
“(…)
(A) De arbeidsovereenkomst tussen AC en uw cliënt wordt met ingang van 15 december 2008 met wederzijds goedvinden beëindigd. Het loon (pro rata) over december 2008 zal aan uw cliënt worden uitbetaald, vermeerderd met de door hem tot 15 december 2008 opgebouwde aanspraken in verband met vakantiegeld en niet-opgenomen vakantiedagen. Uitgaande van de thans gelegde loonbeslagen gaat het om een bedrag van ongeveer € 3.000,= netto.
(…)
(C) De artikelen 12 tot en met 17 uit de arbeidsovereenkomst van uw cliënt blijven onverkort van toepassing, met dien verstande dat de werking van het in artikel 13 opgenomen concurrentie-beding geografisch wordt beperkt tot [HA] (NH) en het gebied binnen een straal van 25 km rondom [HA].
(…)
Het relatiebeding uit artikel 14 van de arbeidsovereenkomst zal in die zin worden beperkt, dat het van toepassing zal zijn op klanten en/of relaties aan wie AC in de periode van 1 augustus 2007 tot en met 15 december 2008 facturen heeft gestuurd, of van wie zij op enige andere wijze (via incasso of overboeking) betalingen heeft ontvangen.
(…)
Cliënten wensen uiterlijk zaterdag 13 december a.s. om 17.00 uur uitsluitsel te krijgen over de vraag of tussen partijen al dan niet overeenstemming bestaat over voorgaande regeling. Indien het hiervoor gedane voorstel dan niet is aanvaard, zal het komen te vervallen en zal (..) overgaan tot executie van het meegestuurde vonnis. Een verzoekschrift tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst volgt spoedig daarna.
(…) ”
( v) De keuze van het tijdstip van de limiet van het voorstel op zaterdag 13 december 2008 om 17.00 uur hield verband met het vertrek van [geïntimeerde] op zondag 14 december 2008 naar een vakantiebestemming in Thailand. Op zaterdag 13 december 2008 hebben diverse telefonische contacten tussen [appellant] en [geïntimeerde] plaatsgevonden. [geïntimeerde] heeft er bij [appellant] op aangedrongen dat hij die dag voor 17.00 uur zou beslissen of hij het voorstel wel of niet zou aanvaarden.
(vi) Bij e-mailbericht van zaterdag 13 december 2008 (16.14 uur) heeft [geïntimeerde] het volgende bericht aan [X]:
Na onze lange middagbesprekingen bevestig ik u dat cliënt mij telefonisch te kennen heeft gegeven akkoord te gaan met de inhoud van uw brief (..). Cliënt zal a.s. maandag een door hem getekend exemplaar aan uw kantoor laten bezorgen.
[geïntimeerde] heeft dit bericht doorgezonden aan [appellant]. Op zondag 14 december 2008 is [geïntimeerde] voor drie weken op vakantie vertrokken.
(vii) Bij e-mail van 15 december 2008 heeft [appellant] aan [X] als volgt geschreven:
Het is niet omdat ik terug wil komen op enigerlei toezegging maar ik had zaterdag toch aan de heer [geïntimeerde] aangegeven dat ik ter voorkoming van misverstanden toch nog wel enige verduidelijking zou willen hebben over het in uw brief dd 12 december gestelde.
(..)
(C)
1. In het eerder door mij geformuleerde samenwerkingsvoorstel heb ik de mogelijkheid geopperd om als een intermediair o.a. de activiteiten van AP te gaan aanbieden. Ik woon in Diemen en dus binnen een straal van 25 Km. Volgens de letter van de overeenkomst zou ik dus moeten verhuizen om dit te kunnen gaan doen. Of zie ik dat verkeerd?
2. Inzake de beperking van de soort activiteiten: Binnen AC zijne plannen geopperd om activiteiten met Segways te doen maar ook met kano’s en fietsen etc. Wanneer een klant mij vraagt om een fietstocht door Amsterdam te organiseren of een kanotocht door de grachten valt dat dan onder het concurrentiebeding of moet ik eerst aan AC vragen of zij deze activiteit tegen marktconforme prijzen kunnen uitvoeren? Ik vind het logisch en kan ook akkoord gaan als er onderscheid wordt gemaakt bij activiteiten die AC nú uitvoert met eigen middelen. Een uitbreiding van het concurrentie beding tot alle soorten voer – en vaartuigen is denk ik niet praktisch en leidt alleen maar tot mogelijke discussies.
3. Relatiebeding tov bedrijven die klant zijn snap ik maar zo hebben we bijvoorbeeld ook een factuur gestuurd aan een afdeling van ABNAMRO en ik zal hen dan ook niet benaderen. Maar dit is een groot bedrijf en hoe maken we onderscheid tussen de verschillende onderdelen van dit bedrijf?
4. Eenzelfde soort probleem gaat optreden bij alle particulieren die in de betrokken periode via een incasso hebben betaald voor een activiteit. Ik zal deze mensen niet actief benaderen dat lijkt me wel logisch maar ik zie niet in hoe ik deze mensen zou moeten herkennen als ze misschien via een toekomstige website bij mij iets zouden willen boeken.
(..)
Ik hoop dat u er begrip voor hebt dat ik in dit stadium niet wil dat er te veel onduidelijkheden zijn en dat ik begrijp wat ik onderteken.
(viii) [appellant] is in rechte veroordeeld tot nakoming van de overeenkomst die op 13 december 2008 namens hem met AC tot stand is gekomen.
(ix) [appellant] heeft vervolgens tegen [geïntimeerde] vorderingen ingesteld uit hoofde van beroepsaansprakelijkheid. De Rechtbank Amsterdam heeft deze vorderingen in haar vonnis van 8 september 2010 afgewezen.
( x) Bij arrest van 13 maart 2012 (200.083.014/01) heeft dit hof laatstgenoemd vonnis vernietigd en voor recht verklaard dat [geïntimeerde] toerekenbaar tekort geschoten is in de nakoming van zijn verplichtingen jegens [appellant]. Tevens is [geïntimeerde] veroordeeld tot vergoeding van de hierdoor door [appellant] geleden schade, ter begroting van welke schade de zaak is verwezen naar de schadestaatprocedure. In dit arrest heeft het hof onder meer het volgende overwogen: