ECLI:NL:GHAMS:2015:1830
Gerechtshof Amsterdam
- Hoger beroep
- Rechtspraak.nl
Aansprakelijkheid bij het aangaan van een overeenkomst door een vennoot van een commanditaire vennootschap
In deze zaak heeft het Gerechtshof Amsterdam op 12 mei 2015 uitspraak gedaan in hoger beroep over een geschil tussen een appellant en de besloten vennootschap Proximedia Nederland B.V., die tevens onder de naam BeUp handelt. De appellant, die zich als eigenaar van een eenmanszaak had gepresenteerd, bleek in werkelijkheid vennoot van een commanditaire vennootschap (CV) te zijn. De kwestie ontstond nadat Proximedia een overeenkomst had gesloten met de appellant voor de verhuur van diverse zaken, waarbij de appellant een aantal facturen onbetaald had gelaten. Proximedia ontbond de overeenkomst en vorderde een verbrekingsvergoeding van € 3.751,80, naast de onbetaalde facturen, wat resulteerde in een totale vordering van € 6.151,32.
De kantonrechter had de vordering van Proximedia grotendeels toegewezen, wat de appellant in hoger beroep aanvecht. De appellant betwistte dat hij zich als eigenaar van een eenmanszaak had gepresenteerd en stelde dat Proximedia zelf bij het handelsregister had kunnen verifiëren dat de onderneming OASE, waarvoor de overeenkomst was gesloten, geen eenmanszaak maar een commanditaire vennootschap was. Het hof oordeelde echter dat Proximedia er op basis van de overeenkomst en de verklaringen van de appellant op mocht vertrouwen dat deze de overeenkomst als eigenaar van de eenmanszaak had gesloten.
Het hof concludeerde dat de appellant onvoldoende had onderbouwd dat hij niet als eigenaar had gehandeld en dat Proximedia niet verplicht was om de juistheid van de gegevens bij het handelsregister te controleren. De vordering van Proximedia werd daarom terecht toegewezen en het hoger beroep van de appellant werd afgewezen. Het hof bekrachtigde het vonnis van de kantonrechter en veroordeelde de appellant in de proceskosten van het hoger beroep.