Uitspraak
GERECHTSHOF AMSTERDAM
1.BVK KOERIERS V.O.F.,
NL TRANS V.O.F.,
[appellant sub 3],
[appellant sub 4],
1.Het geding in hoger beroep
2.Feiten
3.Beoordeling
‘op non-actief [had] gesteld, althans niet langer opgeroepen en aldus een einde [had] gemaakt aan de arbeidsverhouding, zonder de daartoe vereiste wettelijke gronden of dringende redenen’, als gevolg waarvan BVK schadeplichtig was, en dat BVK hem loonopgaven over de hele duur van het dienstverband moest verstrekken,
‘waarna de vorderingen ten aanzien van onder meer het achterstallige loon en de nog te betalen vakantie-uren en/of overuren nader zullen worden bepaald.’Bij dezelfde brief heeft [geïntimeerde] BVK meegedeeld dat hij op haar verzoek Trans had opgericht en door middel van Trans opdrachten van een derde had verworven, die BVK ten goede waren gekomen, en dat hij daarvoor een vergoeding van € 600,- per maand zou ontvangen, die BVK hem had onthouden. Op 29 januari 2016 heeft BVK geantwoord dat [geïntimeerde] vanaf 18 februari 2015 vennoot van Trans was en hierdoor niet meer beschikbaar was voor werkzaamheden bij BVK. Zij heeft hem geen achterstallig loon of andere vergoeding betaald.
principale beroepbetogen BVK c.s. dat de arbeidsovereenkomst tussen BVK en [geïntimeerde] met instemming van [geïntimeerde] is beëindigd per 28 februari 2015 in verband met de toetreding van [geïntimeerde] tot Trans, dat [geïntimeerde] na die datum niet langer werkzaamheden voor BVK heeft verricht en zich daarvoor evenmin beschikbaar heeft gehouden, en dat de loonvorderingen van [geïntimeerde] , diens vordering strekkend tot betaling van niet-genoten vakantieaanspraken en de vorderingen tot betaling van de wettelijke verhoging en de wettelijke rente niet toewijsbaar zijn. In het
incidentele beroepbetoogt [geïntimeerde] dat hem ten onrechte geen transitievergoeding en geen billijke vergoeding zijn toegekend en dat de omvang van de overeengekomen arbeidsduur, op basis waarvan het hem nog te betalen loon moet worden bepaald, duidelijk meer dan 90 uur per maand bedraagt, namelijk 8 uur per dag bij een zesdaagse werkweek. De beide beroepen lenen zich voor een gezamenlijke bespreking.
‘BVK | [geïntimeerde] , [geïntimeerde] .’stond geregistreerd. Deze feiten vormen evenzovele aanwijzingen dat de wijze waarop BVK en [geïntimeerde] vanaf 28 februari 2015 uitvoering en inhoud aan hun rechtsverhouding hebben gegeven, niet wezenlijk is veranderd ten opzichte van de situatie vóór die datum, in welk geval de arbeidsovereenkomst zou zijn blijven bestaan, wat er ook zij van de onder 3.2 beschreven toetreding van [geïntimeerde] tot Trans en met dien verstande dat BVK [geïntimeerde] na de genoemde datum geen loon meer heeft betaald.
‘Halverwege februari 2015 hebben [geïntimeerde] en ik (…) Trans opgericht. Hij heeft in februari 2015 nog gewerkt voor BVK (…) en daarna is hij volledig overgekomen naar (…) Trans. Het is niet mogelijk dat hij daarna nog heeft gewerkt voor BVK (…). Wij waren dagelijks in contact en ik heb nooit de indruk gekregen dat hij reed voor BVK (…). (…) In ieder geval wil ik verklaren dat het niet klopt dat [geïntimeerde] vanaf maart 2015 heeft gewerkt voor BVK (…).’BVK c.s. hebben verder drie schriftelijke verklaringen van derden overgelegd, onder wie twee werknemers van BVK, die daarbij allen in vergelijkbare bewoordingen hebben verklaard dat [geïntimeerde] een eigen bedrijf wilde beginnen, dat hij dit ook daadwerkelijk heeft gedaan en dat hij in maart 2015 bij BVK is vertrokken.
oktober, november en december 2018. [geïntimeerde] zal bij antwoordakte eveneens verhinderdata aan zijn zijde dienen op te geven. Voor het geval bewijslevering door getuigen zal plaatsvinden, zal hierna – op voorhand – een raadsheer-commissaris voor dit doel worden benoemd.
‘datum in dienst’is vermeld en [geïntimeerde] zijn stelling dat de daadwerkelijke aanvangsdatum in weerwil hiervan 1 mei 2014 is, in hoger beroep niet noemenswaardig heeft onderbouwd met feiten waaruit dat volgt. Iedere verdere beslissing zal worden aangehouden.
4.Beslissing
dinsdag 21 augustus 2018voor het indienen van een akte door [geïntimeerde] – uitsluitend – voor de onder 3.9 genoemde doeleinden;