3.1.Het gaat in deze zaak om het volgende.
( i) [geïntimeerde] is rechthebbende tot de appartementsrechten rechtgevend op het uitsluitend gebruik van de woning aan de [adres] en de bijbehorende berging (verder: de appartementsrechten).
(ii) Bij koopovereenkomst van 8 december 2014 (verder: de overeenkomst) heeft [geïntimeerde] de appartementsrechten verkocht aan [appellant] voor een koopprijs van € 122.500,=. In de overeenkomst is, voor zover hier van belang, het volgende bepaald:
“
Ontbindende voorwaarde(n)
Artikel 7
De Koop geschiedt onder de ontbindende voorwaarde(n), dat:
a. Koper niet uiterlijk op
maandag 19 januari 2015een toezegging waaraan geen voorwaarden zijn verbonden waaraan nog niet is voldaan heeft verkregen van een kredietinstelling of een verzekeringsbedrijf met een vergunning in de zin van de Wet op het financieel toezicht erkende geldverstrekkende instelling voor één of meer geldleningen onder hypothecair verband van het Verkochte (…) tot een hoofdsom gelijk aan de koopsom te vermeerderen met de gebruikelijke bijkomende kosten koper (…) en Koper tevens uiterlijk op de eerste werkdag na laatstgemelde datum schriftelijk en gedocumenteerd met tenminste twee afwijzingen van twee hiervoor bedoelde erkende en geldverstrekkende instellingen, aan Verkoper en aan de Notaris heeft verklaard, dat hij wegens het niet of niet tijdig verkrijgen van voormelde toezegging(en), de Koop wil ontbinden (…)
Waarborg
Artikel 8
Tot meerdere zekerheid voor de nakoming van zijn verplichtingen zal Koper te zijner keuze:
- een waarborgsom ten belope van tien procent (10%) van voormelde totale koopprijs voldoen op de Kwaliteitsrekening; of
- een schriftelijke bankgarantie doen stellen ten belope van tien procent (10%) van voormelde totale koopprijs,
zulks uiterlijk op
maandag 26 januari 2015en voorts op de wijze als nader is aangegeven in de algemene bepalingen.
Levering
Artikel 9
De Leveringsakte zal worden verleden op
maandag 2 februari 2015, of zoveel eerder of later als Koper en Verkoper nader zullen overeenkomen, ten overstaan van de Notaris.
(…)
Tekortkoming (wanprestatie)
Artikel VI
1. Bij niet of niet tijdige nakoming van de Koop anders dan door niet toerekenbare tekortkoming (overmacht) is de nalatige aansprakelijk voor alle daaruit voor de wederpartij ontstane schade met kosten en rente, ongeacht het feit of de nalatige in verzuim is in de zin van het volgende lid.
2. Indien één van de partijen, na bij deurwaardersexploot in gebreke te zijn gesteld, gedurende acht dagen, na de dag waarop het deurwaardersexploot is uitgebracht, tekortschiet in de nakoming van één of meer van haar verplichtingen – daaronder begrepen het niet tijdig betalen van de waarborgsom of het niet tijdig doen stellen van een correcte bankgarantie – is deze partij in verzuim en heeft de wederpartij de al dan niet subsidiaire keus tussen:
a. uitvoering van de Koop te verlangen, in welk geval de partij die in verzuim is na afloop van voormelde termijn van acht dagen voor elke sedertdien ingegane dag tot aan de dag van nakoming een onmiddellijk opeisbare boete verschuldigd is van drie pro mille van de koopprijs; of
b. de Koop door een schriftelijke verklaring te ontbinden en betaling van een onmiddellijk opeisbare boete te vorderen van tien procent van de koopprijs.
3. Betaalde of verschuldigde boete strekt in mindering op eventueel verschuldigde schadevergoeding met rente en kosten.
(…)
Slotbepalingen
Artikel IX
1. Partijen kiezen ter zake van de Koop en haar gevolgen, tot de Leveringsakte is ondertekend, woonplaats ten kantore van de Notaris (…)”.
(iii) [appellant] heeft de in artikel 7 van de overeenkomst bedoelde ontbindende voorwaarde voor het verkrijgen van financiering niet ingeroepen. [appellant] heeft op 26 januari 2015 echter geen waarborgsom gestort en evenmin een bankgarantie gesteld.
(iv) [geïntimeerde] heeft [appellant] bij brief van 29 januari 2015, zowel aan het adres van de passerend notaris als aan het eigen adres van [appellant] , [appellant] in gebreke gesteld, gesommeerd om zijn verplichtingen uit de overeenkomst na te komen en zich het recht voorbehouden om de overeenkomst op 10 februari 2015 te ontbinden.
( v) Op 30 januari 2015 heeft de notaris de ontvangst van voormelde brief van 29 januari 2015 bevestigd. Op 2 februari 2015 heeft de voormalig advocaat van [appellant] , mr. M. Pinarbasi, aan (de makelaar van) [geïntimeerde] bericht:
“Bij schrijven d.d. 29 januari jl. heeft u cliënt in gebreke gesteld en aangeschreven om aan zijn verplichtingen te voldoen uit hoofde van de koopovereenkomst (…).
Hierbij bericht ik u dat cliënt tot op heden de hypotheekfinanciering nog niet rond heeft gekregen. Cliënt heeft vorige week een beroep gedaan op de hardheidsclausule om in aanmerking te komen voor de NHG. Zonder NHG krijgt cliënt namelijk de hypotheekfinanciering niet rond. De hypotheekadviseur van cliënt heeft mij vanmorgen geïnformeerd dat aanstaande donderdag uitsluitsel wordt gegeven op het verzoek van cliënt. Gelet hierop doet cliënt een beroep op uw geduld.
Uiteraard houd ik u op de hoogte van de ontwikkelingen.”
(vi) Op 2 februari 2015 heeft [appellant] geen medewerking verleend aan de levering van de appartementsrechten. De hypotheekadviseur van [appellant] heeft op donderdag 5 februari 2015 geen uitsluitsel gegeven aan [geïntimeerde] .
(vii) [geïntimeerde] heeft bij e-mails van 6 en 12 februari 2015 aanspraak gemaakt op nakoming van de overeenkomst. Bij e-mail van 27 maart 2015 heeft [appellant] aan [geïntimeerde] bericht dat de bank de hypotheekaanvraag heeft afgewezen.
(viii) Op 8 april 2015 heeft [geïntimeerde] aan de hypotheekadviseur van [appellant] gevraagd of deze nog iets van [appellant] of de bank had vernomen. De hypotheekadviseur heeft daarop niet gereageerd, waarna [geïntimeerde] bij e-mail van 9 april 2015 aan [appellant] heeft bericht de overeenkomst buitengerechtelijk te ontbinden.