Uitspraak
1.[benadeelde 1]
2.[benadeelde 2]
hij op een of meer tijdstip(pen) in de periode 1 december 2015 tot en met 22 november 2016 te Hardinxveld-Giessendam en/of Amsterdam en/of Diemen en/of Den Haag en/of Roosendaal en/of Capelle aan den IJssel en/of een of meer plaats(en) in Nederland, meermalen, althans eenmaal, tezamen en in vereniging met anderen, althans alleen, (telkens) van een of meer voorwerp(en), te weten
(het hof begrijpt gelet op de door [slachtoffer 1] overgelegde e-mail: [e-mailadres 2] ). [slachtoffer 1] dacht in eerste instantie dat deze e-mail afkomstig was van de [benadeelde 1] . In de e-mail stond dat hij een app kon downloaden, een [benadeelde 1] Security Trusteer Rapport. Dit zou een speciale app zijn voor Android toestellen, voor een betere beveiliging van zijn smartphone. Onderaan de e-mail stond een “knop”
(het hof begrijpt telkens: link)waarmee de app gedownload kon worden. [slachtoffer 1] heeft op deze knop geklikt. Hij kreeg toen een app te zien met de naam [benadeelde 1] Security Trusteer Rapport. Vervolgens werden een aantal gegevens van hem gevraagd welke hij heeft ingevuld en was direct daarna de app zichtbaar op zijn smartphone. Tien minuten later werd [slachtoffer 1] gebeld door de [benadeelde 1] met de vraag of hij grote geldbedragen had overgemaakt. Dat was niet het geval. [6] [slachtoffer 1] heeft de e-mail die hij ontvangen heeft, aan de politie overgelegd. Daar is te zien dat de e-mail de naam van de [benadeelde 1] bevat en dat het onderwerp ‘Extra bescherming voor op uw Android’ is. [7]
(het hof begrijpt: een e-mail)in zijn mailbox ontvangen van (naar hij dacht) de [benadeelde 1] . In de e-mail werd [slachtoffer 2] als klant van de [benadeelde 1] verzocht de beveiliging van zijn mobiele telefoon te verbeteren. Hij heeft de instructies gevolgd en hij moest zijn gebruikersnaam en wachtwoord invoeren om het programma te kunnen downloaden. Ongeveer twee uur later heeft [slachtoffer 2] vier sms-berichten ontvangen en direct daarna werden er ook vier sms-berichten verzonden. Dit betrof zogenaamde forwarders waarmee TAN-codes worden doorgestuurd. Hij probeerde hierna om op zijn internetbankieren te kijken wat er aan de hand was maar hij kon niet inloggen omdat zijn wachtwoord door iemand anders was gewijzigd. Hierop heeft hij contact opgenomen met de [benadeelde 1] , waarna bleek dat er geldbedragen waren overgeboekt. [8]
(het hof begrijpt: [e-mailadres 3] )en [e-mailadres 1] zijn opgegeven. Via het account dat bij [BV 2] is gekoppeld aan het e-mailadres [e-mailadres 1] is op 8 januari 2016 een betaling gedaan vanaf de rekening van [slachtoffer 14] ten behoeve van de aanschaf van een [voucher] . De hiervoor genoemde e-mailadressen zijn afgegeven aan [slachtoffer 15] uit [plaats 2] . Deze e-mailadressen zijn buiten haar weten aangemaakt door iemand die kennelijk beschikte over haar inloggegevens voor “mijn [provider 1] ”. [13] [slachtoffer 15] heeft verklaard dat zij behalve haar e-mailadres [e-mailadres 4] , geen andere e-mailadressen in gebruik heeft gehad bij [provider 1] . Zij heeft de politie toestemming gegeven om in te loggen met haar gegevens en nader onderzoek te doen. [14] Op de onder verdachte in beslag genomen iPod zijn de inlognaam en wachtwoord van deze [slachtoffer 15] aangetroffen. [15]
(het hof begrijpt: geregistreerd is)aan het adres van verdachte. [22] Het verweer van de raadsman dat niet vast staat dat het e-mailadres [e-mailadres 1] door de verdachte werd gebruikt, wordt gelet op het voorgaande verworpen.
(het hof begrijpt: “ [benadeelde 1] _security_trusteer_rapport.apk ”)uitgepakt. Hierop zag hij in de map [map] . Dit bestand heeft hij geopend waarna hij de volgende tekst zag:
(het hof begrijpt: 2016)in combinatie met tweeëntwintig simkaarten. [28] Twee van die 06-nummers waren tevens in gebruik in een telefoon met imeinummer [nummer 2] . [29] Uit onderzoek naar de wijze van opwaarderen van deze telefoonnummers is gebleken dat een groot deel van deze telefoonnummers is opgewaardeerd door het online aanschaffen van een opwaardeerkaart vanaf het IP-adres dat op naam staat van de moeder van verdachte. Voorts is uit dit onderzoek gebleken dat die opwaardeerkaarten betaald werden vanaf de bankrekening van verdachte. [30] Tijdens de doorzoeking van de woning van verdachte is, onder andere, de doos aangetroffen van de telefoon met imeinummer [nummer 1] . [31] Ook de telefoon met imeinummer [nummer 2] is in die woning aangetroffen. [32] Gelet op het voorgaande is het hof van oordeel dat bewezen is dat verdachte de gebruiker was van, onder meer, het telefoonnummer [telefoonnummer 1] en de toestellen met imeinummers [nummer 1] en [nummer 2] . Dat niet het toestel [nummer 1] , maar alleen doos van die telefoon bij de doorzoeking is aangetroffen, acht het hof in het licht van het voorgaande niet van belang. Het verweer van de raadsman wordt verworpen.
(het hof begrijpt: de moeder van de verdachte), [adres 3] . [35] Het hof is derhalve van oordeel dat bewezen is dat het telefoonnummer [telefoonnummer 2] door de verdachte werd gebruikt.
1.[benadeelde 1]
2.2.[benadeelde 2]
hij op 22 november 2016 te [adres 1] een voorwerp, te weten een horloge van het merk Rolex voorhanden heeft gehad, terwijl hij, verdachte wist, dat bovenomschreven voorwerp middellijk afkomstig was uit enig misdrijf.
gevangenisstrafvoor de duur van
21 (eenentwintig) maanden.
teruggaveaan
[benadeelde 2]van het in beslag genomen, nog niet teruggegeven voorwerp, te weten:
€ 12.626,60 (twaalfduizend zeshonderdzesentwintig euro en zestig cent) ter zake van materiële schade vermeerderd met de wettelijke rente vanaf de hierna te noemen aanvangsdatum tot aan de dag der voldoening.
€ 48.587,42 (achtenveertigduizend vijfhonderdzevenentachtig euro en tweeënveertig cent) ter zake van materiële schade.