Uitspraak
GERECHTSHOF AMSTERDAM
1.Ontstaan en loop van het geding
2.Feiten
€ 3,8 miljoen.
(…)
De nieuwe koper zit in [plaats] , die wil het pand transformeren in appartementen. De gemeente werkt hier wel aan mee. De koopovereenkomst is ongeveer zes weken geleden gesloten. Het bedrag van € 3,8 miljoen heeft alleen betrekking op de stenen.”
Wet WOZ de vrijheid heeft om ook een hogere waarde te bepleiten en dat als uitgangspunt verondersteld kan worden dat die belanghebbende daarbij belang heeft. In de uitspraak van Hof 's-Hertogenbosch van 21 februari 2019 [noot rechtbank: ECLI:NL:GHSHE:2019:649] is die vrijheid begrensd voor het geval de belanghebbende tegenstrijdige standpunten inneemt, waarbij hij zowel stelt dat de waarde lager moet worden vastgesteld als dat de waarde hoger moet worden vastgesteld dan de heffingsambtenaar heeft gedaan. Een dergelijke proceshouding lijkt met name te zijn ingegeven om een proceskostenvergoeding te verkrijgen. Volgens het Hof mag in dergelijke gevallen nader bewijs worden verlangd van het belang bij het verhogen van de beschikte waarde. Eisers hebben evenwel in het geheel niet onderbouwd dat zij na de verkoop van hun pand opeens een belang hebben gekregen bij de verhoging van de WOZ-waarde voor de jaren 2021, 2022 en 2023 (anders dan een belang bij proceskostenvergoeding).”
3.Geschil in hoger beroep
4.Beoordeling van het geschil in hoger beroep
5.Kosten
6.Beslissing
de Hoge Raad der Nederlanden via het webportaal van de Hoge Raad www.hogeraad.nl.
de Hoge Raad der Nederlanden (belastingkamer), postbus 20303, 2500 EH Den Haag. Alle andere personen en gemachtigden die beroepsmatig rechtsbijstand verlenen, zijn in beginsel verplicht digitaal te procederen (zie www.hogeraad.nl).