Uitspraak
Bihol Holding,
Qualiphar,
1.Het geding in eerste aanleg
2.Het geding in hoger beroep
3.De beoordeling in hoger beroep
Qualipharvooruitlopend op een algehele overname van de Produkten thans eerst de lopende onderhandelingen wensen af te ronden voor zover het de Beneluxlanden betreft op basis van deze overwegingen en de hiernavolgende voorwaarden.
Qualiphardie aanvaardt al haar rechten op de Producten voor gebruik in de Benelux, met inbegrip van de rechten opgesomd in het OVERWEGEND gedeelte hiervan en meer in het bijzonder:
Qualipharvan de overgedragen rechten bedoeld in artikel 1(i) is uitdrukkelijk beperkt tot de Benelux. Het gebruik ervan door
Qualipharbuiten de Benelux zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van BIHOL geeft aanleiding tot betaling van een boete van NFL 10.000,- voor elke dag (of gedeelte ervan) van dergelijk gebruik, te betalen op eerste verzoek van BIHOL.
Qualipharvan rechten gelijk aan die hierbij overgedragen, met betrekking tot landen, naar keuze van
Qualiphar,buiten de Benelux. Desgevallend zullen artikelen 1(b) en 8 aangepast worden.
).
Grief I) houdt in dat niet alleen de verkoop van de contractproducten buiten de Benelux door Qualiphar, maar ook de verkoop daarvan door haar afnemers, in het bijzonder Gifrer, als een inbreuk op de overeenkomst moet worden beschouwd.
Grief IIIborduurt hier op voort.
Grief IIbestrijdt de vaststelling van de rechtbank dat Qualiphar zelf geen contractproducten buiten de Benelux heeft aangeboden.
Grief IVkomt ten slotte op tegen het oordeel van de rechtbank dat de registratie van het merk OSTRIN in Cyprus, Frankrijk en Turkije niet is te beschouwen als een toerekenbare tekortkoming van Qualiphar. Het hof zal de grieven, mede gelet op de in hoger beroep en in eerste aanleg gevoerde verweren, deels gezamenlijk bespreken, onder de volgende onderwerpen.
door Qualipharbuiten de Benelux is verboden. De considerans noch artikel 1 sub b van de overeenkomst biedt steun voor de stelling van Bihol dat het verbod in artikel 1 sub b van de overeenkomst ook geldt voor de afnemers van Qualiphar en dat Qualiphar op grond van de overeenkomst was gehouden haar afnemers in de Benelux beperkingen op te leggen ter zake de verdere verkoop van die rechtmatig in het verkeer gebrachte producten buiten de Benelux, zoals Bihol in haar memorie van grieven ingang wenst te doen vinden. Steun voor die stelling is evenmin te vinden in artikel 8 van de overeenkomst. In artikel 8 is overeengekomen dat Bihol zich binnen de Benelux van elke mededinging in verband met de producten dient te houden. Zonder nadere toelichting, die ontbreekt, valt niet in te zien dat dit - voor de verkoper van een activiteit doorgaans niet ongebruikelijke - concurrentiebeding op gelijke wijze dient te gelden voor Qualiphar, de koper van die activiteit. Door Bihol zijn geen feiten of omstandigheden aangedragen die erop duiden dat partijen, ondanks ontbrekende bewoordingen in de overeenkomst, desalniettemin de bedoeling hadden ook de verkoop van de contractproducten door de afnemers van Qualiphar buiten de Benelux te beperken. Op grond van de overeenkomst kan Qualiphar dus niet aansprakelijk worden gehouden voor de wederverkoop van haar contractproducten door haar afnemers buiten de Benelux, en dus ook niet, zoals door Qualiphar terecht is aangevoerd, voor de verkoop van haar contractproducten door haar afnemers op het internet, waaronder de door Bihol in grief II genoemde webshop van Newpharma.
4.Slotsom
5.De beslissing
€ 704,- voor verschotten;