Uitspraak
1.[curator 1] ,
[curator 2],
[appellante] ,
1.Het geding in eerste aanleg
2. Het geding in hoger beroep
3.De feiten
Betrokkene wil graag een andere functie. Ik heb hem verteld dat hij geen recht op ww heeft als hij ontslag neemt. Wel kan hij zowel binnen als buiten NCOI solliciteren. Voor zover ik kan nagaan is er geen sprake van oude rechten op gebied van WAJONG of WIA oid. Maar 100% zeker weet ik dat niet.”
Vorige week heeft [appellante] , zonder melding of toelichting, zijn toegangspas, sleutels, telefoon e.d. op kantoor achtergelaten. Dit in combinatie met het sinds vrijdag 26 augustus niet meer op kantoor komen, wekt de indruk dat [appellante] niet meer voor NCOI wil werken.
Na overleg met de huisarts is de conclusie dat [appellante] wel degelijk ziek is en niet functioneert zoals wij.
Goed om te horen dat jullie in overleg zijn met de huisarts. Dit verandert echter niets aan het feit dat jij [appellante] niet bij ons kunt ziekmelden. [appellante] is meerderjarig en valt daardoor niet onder jullie ouderlijk gezag. (…)”.
Nu je niet op onze uitnodiging bent ingegaan, je niet hebt afgemeld en ook jouw werk niet hebt hervat, kan ik niet anders dan de conclusie trekken dat je ongeoorloofd afwezig bent. De eerste dag van de ongeoorloofde afwezigheid is vrijdag 26 augustus jl. Per die datum zal dan ook jouw salarisbetaling worden stopgezet.
Ik wil je laten weten dat wij deze ziekmelding niet zonder meer accepteren maar dat wij je uitnodigen voor het spreekuur van onze bedrijfsarts. De afspraak is opwoensdag 14 september a.s. om 12.00 uur.(…)”. [appellante] heeft ook aan deze oproep geen gehoor gegeven.
In goed onderling overleg hebben we afgesproken dat de salarisbetaling wordt stopgezet tot en met 31 december 2016. Dit geeft de ouders de gelegenheid om een traject voor [appellante] op te starten met als doel enerzijds een indicatiestelling en anderzijds wellicht behandeling. Mocht de uitkomst zijn dat [appellante] niet arbeidsongeschikt is als gevolg van ziekte of gebrek dan zal hem een vaststellingsovereenkomst worden aangeboden voor de beëindiging van zijn arbeidsovereenkomst. Dit conform de wens van de ouders. Mocht de uitkomst zijn dat [appellante] wel arbeidsongeschikt is als gevolg van ziekte of gebrek dan zal, vanaf het moment dat hij na 31 december 2016 aan zijn verplichtingen voldoet onder de Wet Verbetering Poortwachter, de loondoorbetaling hervat worden.”
Conclusies en beantwoording van de hulpvraag” onder meer het volgende vermeld:
Ik raad aan om [appellante] door een psychiater te laten zien in verband met een mogelijk pre psychotische ontwikkeling. Het plotseling stoppen met zijn werk als koerier is te vergelijken met het wegloopgedrag dat hij vertoonde (…) in 2005. (…) Het lijkt erop alsof [appellante] steeds meer vastloopt in zijn ontwikkeling. Vanuit zijn beperking is [appellante] steeds minder in staat om zich te conformeren aan de verwachtingen die door een werkgever aan hem worden gesteld. Daarom acht ik [appellante] op dit moment niet in staat om te functioneren in een vorm van werkverband.
Op 23 december 2016 hebben wij met u en [appellante] overleg gevoerd over de situatie van [appellante] . In dit gesprek is toegezegd dat de behandelend psycholoog contact zou opnemen met de bedrijfsarts. Onze bedrijfsarts heeft aangegeven dat zij alleen medische informatie mag opvragen bij de behandelaar van [appellante] als hij daar persoonlijk, middels een getekende verklaring, toestemming voor geeft. (…) Helaas heeft zij noch wij deze machtiging ontvangen. (…)
(…) Uit dit rapport zal blijken dat [appellante] te maken heeft met zodanige beperkingen dat hij niet in staat is zijn werkzaamheden te hervatten en dat pas op termijn en na de nodige begeleiding er een vooruitzicht bestaat op werkhervatting in passende werkzaamheden. Dat is dan ook de reden dat ik [appellante] hierbij voor zover nodig andermaal aanmeld alsarbeidsongeschikt.”
Ik ben vandaag bij [appellante] op huisbezoek geweest. (…). [appellante] geeft vervolgens aan dat hij zich niet ziek heeft gemeld en dat hij zich ook niet ziek voelt. Hij heeft ontslag genomen bij NCOI. (…)
In augustus 2016 heb ik betrokkene voor het eerst ontmoet. Hij was bij mij op het spreekuur uitgenodigd op verzoek van zijn leidinggevende/HRM. Onderstaand was toen de vraagstelling:
Het betreft een 30-jarige man met heteroanamnestisch al sinds meerdere jaren een knik in zijn functioneren met vooral in het laatste jaar een toename van terugtrekgedrag (…). Patiënt werd opgenomen middels een IBS naar aanleiding van deuren intrappen thuis en agressie naar vader toe wat veroorzaakt lijkt door akoestische hallucinaties (…) en waanideeën naar ouders toe. (…) Concluderend is er sprake van een eerste episode van een psychotische stoornis die gezien de knik in het functioneren sinds langere tijd meest waarschijnlijk in het kader van een schizofrene ontwikkeling.”.
4.De verzoeken aan de rechtbank en de beoordeling daarvan
5.De beoordeling in het principaal en incidenteel beroep
geschikt is. Op dat moment was duidelijk dat [appellante] aan geen enkel onderzoek meewerkte en dat hij zich isoleerde op zijn kamer. Het was dus voorspelbaar dat nader onderzoek geen verdere resultaten zou opleveren over de arbeids(on)geschiktheid van [appellante] . Op advies van de bedrijfsarts hebben de curatoren hierna de procedure voor ondercuratelestelling in gang gezet; de rechter heeft op 10 april 2017 een huisbezoek gebracht en ook toen heeft [appellante] zijn kamer niet verlaten en niet met de rechter gesproken.