Uitspraak
GERECHTSHOF ARNHEM-LEEUWARDEN
[erflater],
appellanten,
bij de kantonrechter: eiser in conventie, gedaagde in reconventie,
de erven,
1.[geïntimeerde1] ,
[geïntimeerde1],
[geïntimeerde1],
[geïntimeerde2] B.V.,
bij de kantonrechter: gedaagden in conventie, eisers in reconventie,
[geïntimeerden] c.s.,
1.De procedure bij de kantonrechter
2.De procedure bij het hof
3.Waar gaat het in deze zaak om?
4.4 De feiten
Koopovereenkomst Particulieren’, is vermeld dat [geïntimeerde2] B.V. aan [erflater] verkoopt een Renault Scenic uit 2004 en daarop inruilt de Renault Megane en ‘
Indian Scout compleet met onderdelen’tegen bijbetaling door [erflater] van een bedrag van € 1.500,-. Verder is in het contract vermeld:
‘
Andere Indian word hier in de showroom tentoongesteld en blijft eigendom van dhr [erflater]’.
‘+ Gesloopte Motor Merk; Indian Scout in onderdelen’. Verder is op de factuur de handgeschreven opmerking, met een handtekening, geplaatst dat de factuur op 14 oktober 2017 is voldaan.
5.5 De beoordeling van het geschilInleiding5.1 De erven zijn het niet eens met de beslissing van de kantonrechter. Zij hebben een aantal argumenten (’grieven’) aangevoerd voor zijn betoog dat de kantonrechter ten onrechte de vordering van [erflater] heeft afgewezen om [geïntimeerden] c.s. te veroordelen de motoronderdelen aan hem af te geven. Het hof zal die argumenten hieronder thematisch bespreken, zonder alle grieven afzonderlijk te benoemen en te behandelen.
Primair: het koopcontract is vervalst. Toen het getekend werd, was er nog niet vermeld dat ook de onderdelen van de Indian werden ingeruild.
Subsidiair: als de vermelding er toch op stond, was [erflater] zich daarvan niet bewust. De vermelding is onterecht, omdat de inruil van deze onderdelen helemaal niet ter sprake is gekomen. Partijen hadden daarover, naar [geïntimeerden] c.s.. wisten, dus geen wilsovereenstemming.
Het hof stelt vast dat de erven - overigens terecht - geen grief hebben gericht tegen deze bewijsopdracht en het daaraan ten grondslag liggende oordeel over de bewijslastverdeling.
Subsidiair: ook als [erflater] dat wel verklaard zou hebben, is er nog geen sprake van wilsovereenstemming. In dat geval stemde de verklaring van [erflater] niet overeen met diens wil en [geïntimeerde2] B.V. mocht er niet op vertrouwen dat dit wel het geval was.
Meer subsidiair: als er wel sprake was van wilsovereenstemming, is de wil van [erflater] gebrekkig - onder invloed van misbruik van omstandigheden door [geïntimeerden] c.s. - tot stand gekomen.
b. misbruik doordat de andere partij het tot stand komen van een rechtshandeling bevordert terwijl hij weet of moet begrijpen dat de ene partij door de bijzondere omstandigheden tot het verrichten van de rechtshandeling wordt bewogen, hoewel de andere partij de ene partij daar juist van had moeten weerhouden;
c. causaal verband tussen de bijzondere omstandigheden en de rechtshandeling.
Dat de transactie nadelig was, is - zoals de kantonrechter al onbestreden heeft overwogen - geen voorwaarde voor het aannemen van misbruik van omstandigheden. Het is wel een van de factoren bij de beoordeling of sprake is van misbruik van omstandigheden.
bijzondere omstandigheden. Dat [erflater] zich in een (financiële) noodtoestand bevond, bijvoorbeeld door geldgebrek, hebben de erven niet gesteld. Integendeel, in de procedure bij de kantonrechter is door [erflater] juist aangevoerd dat hij over ongeveer € 17.000,- aan liquide middelen beschikte.
had ten tijde van het aangaan van de overeenkomst een hoge leeftijd bereikt,