Uitspraak
GERECHTSHOF ARNHEM-LEEUWARDEN
1.Het verdere verloop van het geding in hoger beroep
2.De verdere beoordeling in hoger beroep
De onderzoeksbevindingen zijn veel waarschijnlijker wanneer [naam1] het woord "schenking", de naam " [appellante] " en de plaatsnaam " [woonplaats1] " op de betalingsopdracht X2 alsmede de handtekeningen op de betalingsopdrachten X1 en X2 heeft vervaardigd, dan wanneer [appellante] of een willekeurig andere persoon dit heeft gedaan.
De onderzoeksbevindingen zijn veel waarschijnlijker wanneer [appellante] de rekeningnummers, het bedrag in euro's, de naam " [naam1] " en de plaatsnaam " [plaats1] "" op de betalingsopdracht X1 alsmede het rekeningnummer, het bedrag in euro's en het woord "moreel" op de betalingsopdracht X2 heeft vervaardigd, dan wanneer [naam1] of een willekeurig andere persoon dit heeft gedaan.
Het beantwoorden van de vraag of de handgeschreven gegevens op de betalingsopdrachten gelijktijdig of op verschillende momenten zijn ingevuld en, in het laatste geval, wanneer/in welke volgorde/met welke tijdsverloop dat is gebeurd, is om redenen van methodische aard niet mogelijk.
nadat[naam1] haar handtekening al had gezet, zonder dat zij wist wat [appellante] daarop vervolgens heeft ingevuld. Daarbij valt op dat wat nu over de gang van zaken is komen vast te staan, afwijkt van wat [appellante] eerder heeft gezegd (waarbij zij haar lezing al eerder heeft aangepast). Zo stelde zij in hoger beroep aanvankelijk dat [naam1] gebruik heeft gemaakt van overschrijvingen die zij zelf heeft ingevuld en ondertekend. [1] Tijdens de zitting in hoger beroep heeft [appellante] , nadat de bewindvoerder erop had gewezen dat op de betalingsopdrachten twee handschriften voorkomen, nader verklaard dat [naam1] de machtiging voor het overmaken van het bedrag naar haar rekening heeft geschreven en dat [appellante] de machtiging voor de overboeking van de spaarrekening naar de lopende rekening heeft geschreven, waarbij de handtekening van [naam1] is. Op de tweede machtiging heeft [naam1] het bedrag, haar handtekening en ‘morele schenking’ geschreven, aldus [appellante] . [2] Ook dat blijkt dus niet juist: [naam1] heeft alleen ‘schenking’ geschreven en haar handtekening gezet. Bij dit alles blijft onduidelijk waarom [naam1] een cruciaal gegeven als het schenkingsbedrag niet zelf heeft ingevuld.