ECLI:NL:GHARN:2012:BY7685

Gerechtshof Arnhem

Datum uitspraak
29 november 2012
Publicatiedatum
5 april 2013
Zaaknummer
P12/0374
Instantie
Gerechtshof Arnhem
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Strafrecht
Procedures
  • Hoger beroep
Rechters
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Verlenging terbeschikkingstelling van een terbeschikkinggestelde met vreemdelingenstatus

In deze zaak heeft het Gerechtshof Arnhem op 29 november 2012 uitspraak gedaan in hoger beroep betreffende de verlenging van de terbeschikkingstelling van een terbeschikkinggestelde met een vreemdelingenstatus. De terbeschikkinggestelde, die in een kliniek verblijft, heeft een verleden van een misdrijf dat gericht is tegen de onaantastbaarheid van het lichaam, namelijk doodslag. Het hof heeft geconstateerd dat de terbeschikkinggestelde niet kan resocialiseren vanwege zijn vreemdelingenstatus, wat een belemmering vormt voor zijn terugkeer in de samenleving. De advocaat-generaal heeft verzocht om een schorsing van de behandeling in afwachting van een uitspraak van de rechtbank Assen over een beroep dat door de terbeschikkinggestelde is ingesteld tegen zijn inreisverbod. Het hof heeft de reclassering opgedragen om te rapporteren over de mogelijkheden voor een voorwaardelijke beëindiging van de verpleging van overheidswege en de voorwaarden waaronder de terbeschikkinggestelde kan terugkeren in de samenleving. Tevens is het hof van mening dat de vreemdelingenstatus van de terbeschikkinggestelde niet als verstorende factor in de beoordeling moet worden meegenomen. Het hof heeft de beslissing van de rechtbank Leeuwarden van 16 juli 2012 bevestigd, met de aanvulling dat de tbs-maatregel niet in duur is gemaximeerd, gezien de ernst van het gepleegde misdrijf. De zaak is van belang voor de rechtspraktijk, omdat het de afweging van vreemdelingenstatus en resocialisatie in het kader van terbeschikkingstelling behandelt.

Uitspraak

TBS P12/0374
Beslissing d.d. 29 november 2012
De kamer van het hof als bedoeld in artikel 67 van de Wet op de rechterlijke organisatie heeft te beslissen op het beroep van
[terbeschikkinggestelde],
geboren te [geboorteplaats] ([geboorteland]) op [geboortedatum],
verblijvende in [kliniek].
Het beroep is ingesteld tegen de beslissing van de rechtbank Leeuwarden van 16 juli 2012, houdende verlenging van de terbeschikkingstelling met een termijn van een jaar.
Het hof heeft gelet op de stukken, waaronder:
- de uitspraak van de rechtbank Leeuwarden van 22 mei 2003, waarbij de terbeschikkingstelling met bevel tot verpleging van overheidswege werd opgelegd terzake van een misdrijf dat gericht is tegen of gevaar veroorzaakt voor de onaantastbaarheid van het lichaam van een of meer personen, namelijk doodslag;
- het verlengingsadvies van [kliniek] van 23 april 2012;
- de vordering van de officier van justitie, ingekomen op 3 mei 2012;
- het proces-verbaal van het onderzoek in eerste aanleg;
- de beslissing waarvan beroep;
- de akte van hoger beroep van de terbeschikkinggestelde van 24 juli 2012;
- de aanvullende informatie van [kliniek] van 5 november 2012.
Het hof heeft ter terechtzitting van 15 november 2012 gehoord de terbeschikkinggestelde, bijgestaan door zijn raadsman mr R. Bosma, advocaat te Assen en de advocaat-generaal
mr E.J. Julsing-Nijenhuis.
Overwegingen:
Het standpunt van de terbeschikkinggestelde en zijn raadsman
De terbeschikkinggestelde wil niet langer terugkeren naar Kroatië maar kan gelet op zijn vreemdelingenstatus niet resocialiseren nu er door het ministerie geen verlofmachtigingen worden afgegeven. Zijn ongewenstverklaring is wel opgeheven maar er geldt voor hem een inreisverbod. Tegen die beslissing is beroep ingesteld en een voorlopige voorziening aangevraagd. De rechtbank Assen zal op 25 maart 2013 het beroep behandelen. Er is nog geen datum bekend waarop het verzoek tot een voorlopige voorziening wordt behandeld.
Binnen de kliniek is de terbeschikkinggestelde al zes jaar uitbehandeld. Een langer verblijf in de kliniek is in strijd met de artikelen 3 en 5 EVRM.
De terbeschikkinggestelde en zijn raadsman hebben verzocht een onderzoek te gelasten naar de mogelijkheden om de verpleging van overheidswege voorwaardelijk te beëindigen.
Het standpunt van het Openbaar Ministerie
De terbeschikkinggestelde kan niet resocialiseren vanwege zijn vreemdelingenstatus. Resocialisatie is het sluitstuk van een verantwoorde terugkeer in de maatschappij.
De advocaat-generaal heeft verzocht de behandeling van de zaak te schorsen in afwachting van de uitspraak van de rechtbank Assen op 25 maart 2013. In de tussentijd kan de reclassering (afdeling buitenland) een rapport opmaken. De advocaat-generaal is bereid zelf in contact te treden met [kliniek].
Het oordeel van het hof
Het hof is van oordeel dat de rechtbank op juiste gronden heeft geoordeeld en op juiste wijze heeft beslist. Daarom zal de beslissing waarvan beroep met overneming van die gronden worden bevestigd, met de volgende aanvulling.
De tbs-maatregel is niet in duur gemaximeerd, nu blijkens de bewezenverklaring, de kwalificatie en de motivering van de oplegging van de maatregel, in onderling verband en samenhang bezien, sprake is van misdrijven gericht tegen of gevaar veroorzakend voor de onaantastbaarheid van het lichaam van een of meer personen, namelijk doodslag.
Het hof acht het gewenst dat de reclassering voor de volgende verlengingszitting bij de rechtbank rapporteert omtrent de (on)mogelijkheden van voorwaardelijke beëindiging van de verpleging van overheidswege van betrokkene, en over de wijze waarop en de voorwaarden waaronder de terugkeer van de terbeschikkinggestelde in de samenleving zou kunnen geschieden. Het hof benadrukt dat daarbij de vreemdelingenstatus van de terbeschikkinggestelde als (verstorende) factor buiten beschouwing dient te blijven.
Verder acht het hof het gewenst dat de advocaat-generaal voor de volgende verlengingszitting bij de rechtbank zorg draagt voor een rapport van de IND waarin duidelijkheid wordt verschaft over de nationaliteit van de terbeschikkinggestelde en welk land als zijn land van herkomst wordt beschouwd, en waarin tevens wordt gerelateerd wat de verblijfstatus van de terbeschikkinggestelde is en wat de voornemens zijn van de IND met betrekking tot de terbeschikkinggestelde.
Beslissing
Het hof:
Wijst af het verzoek tot het doen opmaken van een maatregelrapport door de reclassering.
Bevestigt met aanvulling van gronden de beslissing van de rechtbank Leeuwarden van 16 juli 2012 met betrekking tot de terbeschikkinggestelde [terbeschikkinggestelde].
Aldus gedaan door
mr E.A.K.G. Ruys als voorzitter,
mr A.J. Smit en mr B.F.A. van der Krabben als raadsheren,
en drs. R. Poll en dr. L. Kaiser als raden,
in tegenwoordigheid van mr I.H.A. Bijl als griffier,
en op 29 november 2012 in het openbaar uitgesproken.
De raden zijn buiten staat deze beslissing mede te ondertekenen.