2.6Tussen partijen is in geschil of [appellante] de tegelvloer op deugdelijke wijze heeft laten aanleggen. [geïntimeerde] is van mening dat dat niet het geval is. Hij onderbouwt deze stelling door verwijzing naar diverse e-mails waarin hij bij [appellante] heeft geklaagd over de kwaliteit van de werkzaamheden. Voorts stelt hij dat hij de vloer heeft laten inspecteren door twee verschillende deskundigen, die beiden tot het oordeel kwamen dat de vloer niet deugdelijk was gelegd.
( a) […] bv heeft bij brief van 2 april 2012 het volgende geconstateerd ter zake van de in november 2011 uitgevoerde werkzaamheden:
“(…)
De tegelzetter heeft plaatselijk 14 stuks tegels uitgeslepen en uitgehakt, hierbij zijn kleine beschadigingen aan de omliggende tegels opgetreden, verder is in de keuken ook kleine krasvorming geconstateerd.
De tegelvloer is na reparatie nog steeds niet geheel vlak, op diverse posities in de vloer is het onderlinge hoogteverschil maximaal 2mm.
In de woning waren nog enkele extra vloertegels aanwezig, deze zijn visueel gecontroleerd op vlakheid, ze zijn volledig vlak.
Verder is geconstateerd dat de tegels zeer krasgevoelig zijn.
Het voegwerk is niet strak uitgevoerd.
Conclusie:
Of het nivo verschil van de vloertegels binnen de marge valt is ons naar onze bescheiden mening een grensgeval, het nivelleren van het hoogteverschil onderling tussen de tegels is middels reparatie volstrekt niet mogelijk, aangezien dit bij de 3e poging al diverse beschadigingen heeft opgeleverd.
Derhalve adviseren wij de bestaande vloer te vervangen inclusief het demonteren en monteren van de bestaande keuken. Dit heeft verder tot gevolg dat de bestaande tegelvloer en dekvloer en de bestaande vloerverwarming verwijderd en vervangen dient te worden.
(…)”
( b) Ing. […], werkzaam bij Bureau Bouwpathologie BB, heeft naar aanleiding van een onderzoek van de tegelvloer op 21 juni 2012 in zijn rapport van 17 augustus 2012 onder meer het volgende geschreven:
“(…)
WAARNEMINGEN EN DOSSIERSTUDIE
(…)
Tegelvloer
5. De voegen tussen de vloertegels zijn circa 3 mm breed en zijn korrelig aangebracht (…).
6. In de voegen zijn op verschillende plaatsen luchtbelletjes aanwezig (…).
7. Op enkele plaatsen ontbreken er voegen tussen de tegels (…).
8. In de voegen zijn op enkele plaatsen donkere verkleuringen zichtbaar (…).
9. Op plaatsen, waar volgens u herstel is uitgevoerd, zijn aan de randen van de tegels beschadigingen zichtbaar (…).
10. Op plaatsen, waar onderling hoogteverschil tussen twee aan elkaar grenzende tegels aanwezig is, is dit getracht te ontnemen door de voegen schuin aan te smeren (…).
11. In het hele tegelvloerveld is op verschillende plaatsen tussen twee aan elkaar grenzende tegels onderling hoogteverschil zichtbaar (…).
12. Het onderlinge hoogteverschil, dat op verschillende plaatsen in de tegelvloer is gemeten, blijft onder de 1 mm, op een enkele plaats uitlopend tot 1,5 mm (…).
13. De tegelvloer loopt op ter plaatse van de deur van de trapkast richting de achtergevel. Hierdoor loopt de deur vast op de vloer bij het openen van de trapkast (…).
ANALYSE
De vloer, zoals deze door ondergetekende is aangetroffen is beoordeeld conform de eisen voor goed en deugdelijk werk voor een tegelvloer en hiervoor is “Uitvoeringsrichtlijn 35-101 voor het aanbrengen van wand- en vloertegelwerk in reguliere toepassing als handvat toegepast. (…)
De vloertegels, die in uw tegelvloer zijn toegepast zijn gerectificeerde tegels van 30 cm x 60 c.. Dit houdt in dat de tegels op maat gezaagd zijn, hierdoor hebben de tegels scherpe randen. Wanneer er een tegel uit de vloer geslepen wordt is de kans groot dat er tijdens deze werkzaamheden naastgelegen tegels beschadigd kunnen worden. In uw tegelvloer zijn dan ook op verschillende plaatsen beschadigingen in de randen van de tegels aangetroffen.
De voegen tussen de tegels hebben een breedte van circa 3 mm. In het patroon van de voegen is geen verloop zichtbaar de voegen zijn niet vlakvol aangebracht. Bij de voegen mag er geen spraken zijn dat de scherf van de glazuurde tegel zichtbaar is. Bij uw tegelvloer is op veel plaatsen de scherf van de geglazuurde tegel zichtbaar, dit houdt in dat vloer niet vlakvol is gevoegd. Ook zijn er op enkele plekken de voegen schuin aangesmeerd om de onderlinge hoogte verschillen te ontnemen. Daarnaast zijn de voegen korrelig van structuur waardoor deze snel brokkelen en kapot springen.
Op enkele plaatsen ontbrekende er voegen. Deze voegen springen langzaam tussen de tegels uit.
Ook is de tegelvloer in het geheel niet vlak aangebracht, bij de trapkast loopt de vloer op. Hierdoor loopt bij het openen de deur vast op de tegelvloer. Uit meting met een waterpas blijkt dat dit gebrek veroorzaakt wordt door het niet vlak aanbrengen van de tegelvloer.
In de tegelvloer zijn op verschillende plaatsen onderlinge hoogte verschillen aangetroffen van 1 mm, op een enkele plaats tot 1,5 mm. Gezien de onderlinge hoogte verschillen tussen twee naast elkaar gelegen tegels, schrijft de norm een afwijking van 1 mm voor.
CONCLUSIE:
(…) Bij beoordeling van de tegelvloer aan de hand van [de uitvoeringsrichtlijn 35-101] is door ondergetekende vastgesteld dat de tegelvloer deels niet voldoet aan deze eisen en, naar de mening van ondergetekende, onvoldoende presteert.
De voegenzijn
foutief en niet conform de norm uitgevoerd.
Het oplopen van de vloer bij de trapkast is fout, hierdoor kan de deur van de trapkast niet goed open en bestaat de kans op beschadigingen aan de vloer en deur.
De onderlinge hoogteverschillen tussen twee aan elkaar grenzende tegels voldoet aan de norm. Wel is het zo dat door de toegepaste tegels er veel hinder door kan ontstaan. De randen zijn scherp en wanneer er hoogteverschil aanwezig is bestaat de kans dat meubelen achter de randjes blijven hangen met beschadigingen aan meubels en vloer als gevolg.
(…)”