De beoordeling
De feiten
1.1. In het geding in eerste aanleg is niet overwogen welke feiten tussen partijen vaststaan. Het hof zal dit thans alsnog doen.
1.2. Privateer Yachts drijft een onderneming die zich bezighoudt met de bouw en verkoop van pleziervaartuigen. Privateer Yachts betrekt daartoe van een andere onderneming stalen casco's waarna zij deze casco's afbouwt tot een eindproduct.
1.3. [appellant 1] is op 10 april 2000 als leerling scheepstimmerman bij Privateer Yachts in dienst getreden tegen een salaris van fl. 2.600,00 bruto per maand. De arbeidsovereenkomst is niet schriftelijk vastgelegd.
1.4. [appellant 3] is op 17 februari 2003 als leerling scheepstimmerman bij Privateer Yachts in dienst getreden tegen een salaris van fl. 1.250,00 bruto per maand. Partijen zijn een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd te weten tot 17 augustus 2003 overeengekomen. Deze arbeidsovereenkomst is aansluitend verlengd tot 17 augustus 2004. De arbeidsovereenkomst is vervolgens verlengd tot 17 mei 2005 met dien verstande dat de functie van [appellant 3] met ingang van 17 augustus 2004 is gewijzigd in die van scheepstimmerman. Partijen zijn met ingang van 17 februari 2005 een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd aangegaan waarbij de functie van [appellant 3] in het schriftelijk contract is omschreven als jachttimmerman.
1.5. [appellant 2] is met ingang van 1 januari 2001 in de functie van watersportmonteur/technisch medewerker bij Privateer Yachts in dienst getreden tegen een salaris van fl. 3.465,00 bruto per maand. De arbeidsovereenkomst is voor bepaalde tijd, te weten tot 1 juli 2001, aangegaan. [appellant 2] is met ingang van 1 juli 2001 in de functie van watersportmonteur in vaste dienst getreden.
1.6. Privateer Yachts heeft bij de kantonrechter te Sneek onder meer tegen [appellanten] een vordering ingesteld tot verklaring van recht dat Privateer Yachts niet gebonden is aan de HISWA-CAO en dat het besluit van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 30 december 1992, nummer 92/6488, laatstelijk gewijzigd op 24 januari 2005, nummer 03/94537, Staatscourant 2005, nummer 19 niet van toepassing is op Privateer Yachts zodat Privateer Yachts geen enkel bedrag aan de werknemers verschuldigd is op grond van de HISWA-CAO of het Besluit. De kantonrechter heeft in zijn vonnis van 4 oktober 2006 in conventie de vordering afgewezen met veroordeling van Privateer Yachts in de kosten van de procedure onder aanhouding van de beslissing in reconventie.
1.7. Privateer Yachts is in het tegen dit vonnis door haar ingestelde hoger beroep bij arrest van dit hof van 16 september 2008 niet-ontvankelijk verklaard met veroordeling van Privateer Yachts in de kosten van de procedure.
1.8. Genoemd arrest is in kracht van gewijsde gegaan.
1.9. De HISWA-CAO zoals deze tot 1 januari 2005 gold, verder te noemen de CAO, kent in elk geval sinds 1 november 1999 in artikel 7 een regeling over de indeling van functies in functiegroepen.
Artikel 7 lid 1 van de CAO luidt als volgt:
De functies van de werknemers worden op basis van het ORBA-functiewaarderingssysteem ingedeeld in functiegroepen.
De indeling van een aantal veel voorkomende functies is vermeld in bijlage I van deze overeenkomst. Verkorte omschrijvingen van deze functies zijn in bijlage II opgenomen. Een verkorte weergave van de wijze van indeling van functies is opgenomen als bijlage III. Als bijlage VI van deze CAO is in het kader van het functiewaarderingssysteem een beroepsprocedure opgenomen.
Artikel 7 lid 2 van de CAO luidt als volgt:
Bij elke functiegroep behoort een salarisschaal welke een schaal omvat gebaseerd op leeftijd en een functievolwassenschaal gebaseerd op taakvervulling. De schalen zijn opgenomen in bijlage IV van deze overeenkomst.
Artikel 7 lid 3 van de CAO luidt als volgt:
a. De leeftijdschaal geldt voor de werknemers die de voor de respectieve functiegroepen geldende functievolwassenleeftijd nog niet hebben bereikt.
b. De functievolwassenschaal geldt voor de werknemers die de voor de respectieve functiegroep geldende functievolwassenleeftijd wel hebben bereikt.
1.10. In artikel 8 van de CAO is de toepassing van de salarisschalen geregeld.
Artikel 1 van deze bepaling luidt:
Werknemers die nieuw in dienst treden ontvangen het bij hun functiegroep behorende salarisschaal en wel:
- indien zij functievolwassen zijn voor de desbetreffende functiegroep: het aanvangsschaalsalaris van de functievolwassenschaal tenzij op grond van verkregen kundigheden en ervaring bij een vorige werkgever, een hoger schaalsalaris kan worden toegekend, een en ander ter beoordeling van de nieuwe werkgever;
- indien zij deze functievolwassen leeftijd nog niet hebben bereikt het schaalsalaris behorende bij hun leeftijd van de leeftijdschaal, een en ander met inachtneming van het bepaalde in lid 3.
Artikel 8 lid 3 van de CAO luidt:
Leertijd
Indien een werknemer bij indiensttreding nog niet over de kundigheden en ervaring beschikt om zijn functie volledig te vervullen, kan de werkgever hem gedurende 6 maanden in één salarisschaal lager plaatsen. Deze bepaling geldt niet voor de werknemer in functiegroep I.
1.11. [appellant 1], [appellant 3] en [appellant 2] zijn vanaf het aangaan van de arbeidsovereenkomst tot 1 oktober 2004 ([appellant 2]) dan wel tot 1 januari 2005 ([appellant 1] en [appellant 3]) niet volgens het hiervoor genoemde functiewaarderingssysteem noch volgens een ander functiewaarderingssysteem ingedeeld.
1.12. Bijlage II bij de CAO, inhoudend een overzicht met verkorte functieomschrijvingen, kent de functie van leerling scheepstimmerman niet. In genoemd overzicht komen "houtbewerkers" in twee salarisklassen voor.
In het overzicht behorend bij salarisklasse 3 staat als toelichting bij het kopje Machinaal houtbewerker vermeld: Vervaardigt standaardonderdelen uit hout en kunststof met behulp van houtbewerkingsmachines. Maakt lijstwerk, verlijmd materialen. Verzorgt voormontage van diverse onderdelen.
In het overzicht behorend bij salarisklasse 4 staat als toelichting bij het kopje Meubelmaker vermeld: Maakt houten constructies als keukenblokken, kasten, kaarttafels. Be- en verwerkt materialen, maakt houtverbindingen, verzorgt lamineren, maakt delen pasklaar en stelt samen. Werkt met handgereedschap en houtbewerkingsmachines
1.13. In bijlage II bij de CAO staat in het overzicht behorend bij salarisklasse 5 de functie van Watersportmonteur als volgt omschreven: Verricht volgens verstrekte opdrachten onderhoud aan dieselmotoren: ververst olie, stelt kleppen, V-snaren, vervangt filters. Repareert dieselmotoren: doet storingsonderzoek en verhelpt storing. Verricht onderhoud aan keukeninstallaties, sanitair, pompen, verlichting, water- en brandstoftanks. Werkt met handgereedschap, las- en meet & regelapparatuur.
In genoemde bijlage wordt bij salarisklasse 6 de functie van Allround monteur als volgt omschreven: Installeert dieselmotoren: verzorgt inbouw, aansluiting en uitlijnen van de motor. Verricht onderhoud en reparaties aan dieselmotoren: ververst olie, stelt kleppen en V-snaar, vervangt filters, verhelpt storingen. Voert complexe reparaties uit aan instrumenten/voorzieningen op elektronisch, mechanisch en hydraulisch gebied. Werkt met handgereedschap, las- en meet & regelapparatuur.