Vaststaande feiten
1. Tegen de vaststelling van de feiten door de rechtbank in rechtsoverweging 2 (2.1 tot en met 2.8) zijn geen grieven gericht, zodat in appel kan worden uitgegaan van deze feiten, die - aangevuld met wat verder over de feiten vaststaat - op het volgende neerkomen.
1.1. [bedrijf] (hierna: Visfauna) was gespecialiseerd in het kweken van aal. Haar onderneming was sinds 2005 operationeel. Visfauna kocht destijds partijen glasaal in vanuit Frankrijk om deze vervolgens op te kweken in haar bassins.
1.2. De groei van de aal bij Visfauna vond plaats in twee systemen: in het glasaalsysteem en in het afkweeksysteem. Beide systemen waren voorzien van pompen (één voor het glasaalsysteem en twee voor het afkweeksysteem), die de systemen voorzagen van zuurstofrijk water. Het zuurstofarme water werd met behulp van een circulatiesysteem gezuiverd.
1.3. Met het oog op calamiteiten was de op het adres [adres] gevestigde kwekerij van Visfauna voorzien van een aggregaat voor noodstroomvoorziening, speciale zuurstofrekken die in de bassins konden worden geplaatst en had ieder bassin een reservepomp. Daarnaast was Visfauna uitgerust met een elektronisch waarschuwingssysteem. Door middel van een melding per mobiele telefoon werd de directeur van Visfauna, de heer [directeur Visfauna], rechtstreeks geïnformeerd in geval van calamiteiten.
1.4. Schielab B.V. heeft op 27 juli 2006 de installatie van de viskwekerij van Visfauna geïnspecteerd. In het naar aanleiding daarvan opgemaakte rapport d.d. 31 juli 2006 wordt onder het kopje 'Conclusies' gemeld:
"De roestvast stalen delen van de installatie van de viskwekerij van Vishandel [directeur Visfauna] vertonen gebreken, die op mogelijk korte termijn zal leiden tot noodzakelijke (nood)reparaties om uitval van de installatie te voorkomen. Revisie van het ontwerp en van de roestvast stalen delen van de installatie wordt noodzakelijk geacht. Gelet op de veelheid aan afwijkingen die in de roestvast stalen delen van de installatie van de viskwekerij zijn aangetroffen en de te verwachten kosten om die afwijkingen op te lossen wordt aan opdrachtgever geadviseerd om advies in te winnen bij de rechtsbijstandverzekering van de Vishandel [directeur Visfauna]."
1.5. In aansluiting op genoemd rapport heeft Schielab een op 5 februari 2007 gedateerd rapport uitgebracht onder de titel "Onderzoek naar de conditie van een viskweekinstallatie [bedrijf] te [woonplaats]." In dat rapport is onder meer het volgende vermeld:
(blz. 3)
“De pompen, volgens opgave van Visfauna [directeur Visfauna] geheel vervaardigd uit gietijzer, zijn
onderhevig aan ernstige corrosie en mogelijk ook cavitatie, waardoor er al meerdere
pompen vervangen of gerepareerd moesten worden. (…)
(blz. 11)
De beide pompen van het afkweeksysteem waren volgens opgave al herhaaldelijk
vervangen, met name doordat er gaen in de gietijzeren pompbladen waren ontstaan.
Dergelijke schade kan het gevolg zijn van corrosie (gietijzeren pompbladen zijn wat
corrosieweerstand betreft ongeschikt voor het verpompen van zout water), maar
vermoedelijk hebben ook cavitatie en erosie (luchtbellen in systeem) een rol gespeeld.
De beide pompen van het afkweeksysteem bleken uitwendig ernstig door corrosie te zijn
aangetast. Om het zwaar gecorrodeerde systeem mechanisch te ontlasten waren de
pompen als tijdelijke maatregel door Vishandel [directeur Visfauna] met spanbanden vastgezet. De
pompen waren niet regelbaar. De PVC aan- en afvoerleidingen van de pompen toonden
een veelvoud van koppelstukken en verloop in aansluitdiameters. (…)
Het is zeer wel mogelijk dat het aansluitwerk op de pompen, dat gezien bovenstaande een
weinig professionele aanblik bood, tot cavitatie in de pompen heeft geleid. De bouten van
de flenzen bleken te zijn vervaardigd uit ongelegeerd staal en waren gecorrodeerd. (…)
(blz. 15)
De pompen dienen vervangen te worden door pompen vervaardigd uit meer
corrosievaste componenten.
(blz. 17, onder het kopje conclusies)
De opgetreden corrosieschade, en de te verwachten corrosieschade en mechanische
schade van de viskweekinstallatie zijn van een dusdanige ernst, dat, op de
kunststofbassins na, de gehele installatie van de viskwekerij in de kweekhal
vervangen dient te worden.
Bij vervanging dient het ontwerp, zowel van de diverse onderdelen als van het
geheel, heroverwogen te worden op aspecten als corrosievastheid, mechanische
sterkte en functionaliteit,
De uitvoering tijdens fabricage en installatie zal moeten worden herzien, met name
wat betreft de kwaliteit van de noodzakelijke lasverbindingen.
Inflatiecorrectie daargelaten, wordt verwacht dat de vervangingskosten de oorspronkelijke
nieuwprijs van de installatie zullen overschrijden."
1.6. [X] heeft een op 8 maart 2007 gedateerd herstelplan opgesteld, waarin onder meer het volgende wordt opgemerkt:
“De waterzuiveringsinstallatie is in ernstige mate door corrosie aangetast. De installatie
is volledig buiten werking gesteld. (…)
De waterpompen bleken niet geschikt te zijn voor maritieme condities. De pompen
dienen vervangen te worden door pompen vervaardigd uit meer corrosievaste
componenten (zowel het in- als het uitwendige). (…)
De pompen zijn van een niet zelf aanzuigend type. Het starten van de pompwerking
(wat nodig is bij het vervangen van een pomp) lukt enkel als de pomp met water gevuld
kan worden. Hiervoor dient de terugslagklep te werken. Deze kleppen zijn echter
bevestigd op de bodem van de bassins en kunnen niet geïnspecteerd of onderhouden
worden.”
1.7. Visfauna heeft de leverancier van de installatie, Hesy B.V. (hierna: Hesy) aangesproken vanwege de gebreken in de installatie. Visfauna en Hesy hebben een schikking getroffen.
1.8. Op 10 mei 2007, van 10.19 tot 12.08 uur heeft zich in de omgeving van Berlikum een stroomstoring voorgedaan. Deze stroomstoring is veroorzaakt door graafwerkzaamheden bij de rotonde ter hoogte van de kruising van de Hemmemaweg en De Draai te Sint Annaparochie. Bij het plaatsen van verkeersborden - waarbij gebruik werd gemaakt van een mechanische grondboor - is een kabel van NUON geraakt, met de stroomstoring als gevolg. De borden zijn geplaatst door twee in dienst van de provincie zijnde kantonniers. Voorafgaand aan het plaatsen van de borden heeft een werknemer van de provincie de ligging van de kabels gecontroleerd met een zogenaamde elektrische kabelzoeker. Voormelde kabelzoeker was (grotendeels) ontladen, waardoor de meldingen niet meer betrouwbaar waren.
1.9. Tengevolge van de stroomstoring is de installatie, inclusief de pompen, van Visfauna uitgevallen. Binnen dertig seconden na het optreden van de stroomstoring is het noodaggregaat bij Visfauna in werking getreden, waardoor de kwekerij weer van stroom werd voorzien. De aanwezige pompen zijn nadat het noodaggregaat in werking was getreden opnieuw gestart. De pomp die de bassins met glasaal van vers zuurstofrijk water voorzag kon niet worden gestart. Deze pomp - met een gietijzeren binnenwerk - bleek te zijn vastgeslagen. De normaliter aanwezige reservepomp was niet aanwezig, omdat deze ter revisie was afgevoerd naar een gespecialiseerd bedrijf.
1.10. In een door Crawford & Company (hierna: Crawford) in opdracht van de vissterfteverzekeraar van Visfauna (Reaal) opgesteld schaderapport d.d. 15 juni 2007 wordt, voor zover hier van belang, gemeld (pagina 7 e.v.):
"Nadat wij inspectie bij verzekerde hadden uitgevoerd, hebben wij de defecte pomp, welke bij de firma Koster te Nijehaske ter reparatie was aangeboden, geïnspecteerd. Wij stelden het volgende vast:
- De gehele pomp (circa 1,5 jaar oud) was ernstig door corrosie aangetast;
- Pakkingen en rubber delen waren hard/verkalkt;
- In het binnenwerk waren "pokken", corrosie en aangroei waarneembaar.
Tijdens de gesprekken met verzekerde gedurende expertise werden wij geïnformeerd dat verzekerde inmiddels door metallurgisch bureau Schielab B.V. te Rotterdam een onderzoek had laten uitvoeren naar de kwaliteit van de geleverde installatie. Uit het na het onderzoek opgestelde rapport bleek dat de gehele installatie zoals opgebouwd en geïnstalleerd door Hesy B.V. "niet" aan de specifieke eisen voldeed voor een brak water visfarm. Met andere woorden: Hesy B.V. had een installatie aangelegd en gemonteerd met gebruikmaking van een verkeerd soort roestvaststaal.
(…)
Gedurende onze inspectie viel het ons op dat alle technische onderdelen uitgevoerd in staal, zoals pompen, filters en trommels, in meer en mindere mate door corrosie (roest) c.q. zout waren aangetast. In de onderhavige situatie kunnen wij u samenvattend als volgt informeren.
De eerste oorzaak van de schade is gelegen in stroomuitval van het net, met als gevolg dat de pomp niet meer kon opstarten, welke feitelijk uit verkeerd materiaal is opgebouwd. Zolang deze pomp maar blijft draaien is er niets aan de hand, maar door de weerstand als gevolg van de aanwezige pokken en aangroei, bleek bij opnieuw opstarten voor de elektrisch aangedreven pomp te groot."
1.11. Glasaal is gelet op de geringe afmetingen en het lage gewicht een gevoelige en kwetsbare vis. Dit geldt in het bijzonder wanneer zich een tekort aan zuurstof en circulatie van vers water voordoet. Na het uitvallen van de pomp was er tijdelijk geen circulatie meer in de bassins van het glasaal systeem. Vervolgens zijn er glasalen gestorven. De gestorven glasaal is uiteindelijk afgevoerd voor destructie.
1.12. Reaal heeft geweigerd de schade van Visfauna te vergoeden. Volgens Reaal heeft Visfauna niet voldaan aan enkele verplichtingen uit de verzekeringsovereenkomst (onder andere de verplichting een onderhoudscontract af te sluiten bij de leverancier van de viskweekinstallatie en de verplichting de viskweekinstallatie in een werkwaardige toestand te houden).
1.13. Visfauna heeft de provincie aansprakelijk gesteld voor de door haar geleden en nog te lijden schade. De provincie heeft, nadat het door haar verzekeraar ingeschakelde expertisebureau Lengkeek, Laarman & De Hosson onderzoek had verricht, geweigerd aansprakelijkheid te erkennen.
1.14. Crawford heeft vragen aan de provincie gesteld over de toedracht van het ontstaan van de schade bij de uitoefening van de graafwerkzaamheden. Deze vragen zijn namens de provincie door Lengkeek beantwoord in een e-mailbericht van 28 augustus 2008. In deze e-mail is onder meer het volgende vermeld:
2. Heeft Provincie Friesland een Klic melding gedaan, zo ja wanneer?
Antwoord: Neen, de Provincie Fryslân heeft geen Klic-melding gedaan. Voorafgaand
aan het werk heeft de hoofdaannemer KWS dat gedaan. De door de leidingbeheerders
verstrekte tekeningen van kabels en leidingen waren op het werk aanwezig. Bij de aanleg
van de rotonde zijn de aldaar gesitueerde kabels verlegd. Ten tijde van het aanbrengen
van de bebording had het doen van een nieuwe Klic melding geen zin, omdat de
revisietekeningen nog niet beschikbaar waren.