6.1.Over de door de rechtbank in haar vonnis van 16 november 2016 onder 3.2 vermelde feiten hebben [appellanten] in grief I geklaagd dat deze weergave deels onjuist is en - blijkens de toelichting op de grief - (deels) onvolledig. Voor zover [appellanten] zich heeft gekeerd tegen die feitenvaststelling heeft het hof zulks in het onderstaande verwerkt. Voor zover nodig gaat het hof er bij de bespreking van de grieven nader op in. Het gaat in dit geding om het volgende.
6.2.1[appellanten] zijn eigenaren van het kantoorgebouw Gemini II aan de [adres 1] te [vestigingsplaats 2] (hierna: het kantoorgebouw).
6.2.2TenneT en [geintimeerde 2] werken samen in het kader van de realisatie van een nieuw 380 kV hoogspanningstracé van TenneT in Zeeland.
6.2.3TenneT en [geintimeerde 2] hebben afzonderlijk van elkaar kantoorruimten (respectievelijk 429m2 en 116m2 groot) gehuurd op de eerste verdieping van het kantoorgebouw. Die huurovereenkomsten liepen vanaf 1 augustus 2008 en kenden een looptijd van 5 jaar, derhalve tot 31 juli 2013. Krachtens artikel 3.2 van de betreffende huurovereenkomsten zouden deze overeenkomsten per 1 augustus 2013 worden voortgezet voor 5 jaar, behoudens opzegging door TenneT c.q. [geintimeerde 2] , met inachtneming van een opzegtermijn van één jaar.
6.2.4Bij aanvang van de huurovereenkomsten hebben TenneT en [geintimeerde 2] een waarborgsom voldaan. In het geval van TenneT betrof dat een bedrag van € 21.875,35; in het geval van [geintimeerde 2] een bedrag van € 5.915,01.
6.2.5Op 14 juni 2012 heeft [geintimeerde 2] de volgende brief gestuurd:
“AANGETEKEND
Beleggingscombinatie [appellanten]
t.a.v. de heer [appellant 1] en mevrouw [appellante 2]
[adres 2]
[postcode] [vestigingsplaats 3]
Datum: 14 juni 2012
Onderwerp: opzegging huurovereenkomst kantoorgebouw Gemini [vestigingsplaats 2] 1e verdieping
Geachte heer [appellant 1] en mevrouw [appellante 2] ,
Hierbij zeggen wij de huurovereenkomst kantoorgebouw Gemini [vestigingsplaats 2] 1e verdieping op. Met inachtneming van de opzegtermijn zal de overeenkomst dan per 1 augustus 2013 ontbonden zijn.
Graag ontvangen wij van u een bevestiging van deze opzegging.”
Deze brief is feitelijk ontvangen door [appellant 1] .
TenneT heeft op 19 juni 2012 de volgende brief gestuurd:
“AANGETEKEND TE VERZENDEN
de heer [appellant 1]
[adres 2]
[postcode] [vestigingsplaats 3]
Mevrouw [appellante 2]
[adres 3]
[postcode] [vestigingsplaats 4]
Nederland
BETREFT Beëindiging huurovereenkomst [adres 1] te [vestigingsplaats 2]
Geachte heer [appellant 1] ,
Met referte aan de huurovereenkomst inzake het gehuurde aan de [adres 1] te [vestigingsplaats 2] , delen wij mede dat TenneT TSO BV door middel van dit schrijven de overeenkomst per 31 juli 2013 beëindigt, met in acht name van de opzegtermijn van tenminste 12 maanden.
Het gehuurde betreft circa 429m2 kantoorruimte op de eerste verdieping van gebouw “Gemini II”, inclusief toedeling algemene ruimten gelegen aan de [adres 1] te [vestigingsplaats 2] .
Graag ontvangen wij een schriftelijke bevestiging dat u deze brief heeft ontvangen per omgaande retour. U kunt deze bevestiging sturen t.a.v. ContractbeheerFM en weergegeven adres onderaan dit schrijven.
Heeft u naar aanleiding van deze brief nog vragen, dan kunt u contact opnemen met [medewerker van TenneT 1]
(…)”
Deze brief is feitelijk ontvangen door [appellant 1] .
6.2.6Na ontvangst van deze brieven door [appellant 1] zijn partijen alsnog met elkaar in gesprek gegaan over de voorwaarden waaronder de huurovereenkomsten eventueel zouden kunnen worden verlengd. In dat kader heeft [geintimeerde 2] , onder verwijzing naar een “telefoongesprek van gisteren” bij e-mail van 26 juni 2013 aan [appellant 1] op het e-mailadres [e-mailadres] , verzocht “(…) een concept overeenkomst conform de template van TenneT en met dezelfde condities zoals met TenneT reeds kortgesloten toe te sturen.”
6.2.7Bij e-mail van 2 juli 2013 schreef de namens TenneT en [geintimeerde 2] optredende [medewerker van TenneT 2] (destijds werkzaam op de afdeling Facility Management van TenneT, nader te noemen: [medewerker van TenneT 2] ) aan [appellant 1] op het mailadres [e-mailadres] :
“De afgelopen periode hebben wij herhaaldelijk gesproken over het pand ‘Gemini II ’ aan de [adres 1] te [vestigingsplaats 2] .
Naar aanleiding van uw huurvoorstel (zgn. ‘final offer’) welke wij mondeling met elkaar hebben besproken, mag ik u hierbij mededelen dat TenneT akkoord gaat met de volgende afspraken:
- Contract 5jaar, eenzijdig opzegbaar (door TenneT) na het 1e jaar (dwz: minimale huurtermijn 2jr).
- 25% korting op de huidige m2prijs in het 1e jaar, daarna 5% stijging p/jaar (dwz: 2e jaar 20% korting, 3e jaar 15% korting, etc.).
- Servicekosten gelijk aan huidige tarief, excl. jaarlijkse indexering (waarbij datum indexering gelijk huidige overeenkomst);
- Tevens van kracht op het huurdeel ‘ [geintimeerde 2] ’.
De uitgangspunten mogen worden vastgelegd in een zgn. ‘alonge’. TenneT maakt hiervoor gebruik van een vast format/template welke u op korte termijn van ons ontvangt met het verzoek om deze afspraken daarin te verwerken. (…)”
6.2.8[medewerker van TenneT 2] mailde [appellant 1] op 30 juli 2013 voorts nog:
“Nav het telefoongesprek van zojuist, hierbij nogmaals de eerder verzonden mail met de
afspraken. Het spreekt verder voor zich dat de afspraken ingaan/gelden per 01/08/2013.
Eventuele wijzigingen, op- en aanmerkingen tav onderstaande afspraken ontvang ik graag,
zodat wij eea in een bevestigingsbrief kunnen vastleggen. Ik zal zsm een concept toezenden
per mail.”
6.2.9Bij e-mail van 30 juli 2013 schreef [appellant 1] , vanaf [e-mailadres] , “namens de Beleggingscombinatie [appellanten] ” aan [medewerker van TenneT 2] :
“Hierbij sturen we je de bevestiging van onze kant dat wij akkoord zijn met de afspraken zoals ze gaan gelden vanaf 1 augustus 2013 op basis van de teksten van jouw e-mails van 2 juli2013 en vandaag. Alle bepalingen zoals zij luiden in de huidige huurcontracten blijven ongewijzigd met uitzondering van de bepalingen betreffende de looptijd en de korting (zie jouw e-mails (...).
Ik kijk met belangstelling uit naar de concept-bevestigingsbrief.”
6.2.10[medewerker van TenneT 2] heeft op 12 augustus 2013 zowel aan [appellant 1] als aan [appellante 2] een bevestigingsbrief gezonden, met het verzoek deze ondertekend door [appellanten] te retourneren. In deze bevestigingsbrief staat onder meer dat TenneT de overeenkomst wenst te verlengen onder de voorwaarde dat de overeenkomst eenzijdig opzegbaar is door TenneT na het eerste jaar, waarbij de opzegtermijn gelijk blijft aan de opzegtermijn in de geldende overeenkomst. Er wordt vermeld dat dat neerkomt op een minimale huurtermijn van twee jaar. Op 13 augustus 2013 heeft [medewerker van TenneT 2] deze bevestigingsbrief ook per e-mail aan [appellant 1] verzonden.
TenneT heeft [appellant 1] op 16 september 2013 opnieuw een brief toegestuurd, waarvan de inhoud overeenkomt met die van bovengenoemde brief van 12 augustus 2013. Een kopie daarvan is aan [appellante 2] verzonden.
6.2.11Op 8 juli 2014 heeft [geintimeerde 2] de volgende brief gestuurd:
“AANGETEKEND
Beleggingscombinatie [appellanten]
t.a.v. de heer [appellant 1] en mevrouw [appellante 2]
[adres 2]
[postcode] [vestigingsplaats 3]
Datum: 8 juli 2014
Onderwerp: opzegging huurovereenkomst kantoorgebouw Gemini [vestigingsplaats 2] 1e verdieping
Geachte heer [appellant 1] en mevrouw [appellante 2] ,
Hierbij zeggen wij de huurovereenkomst kantoorgebouw Gemini [vestigingsplaats 2] 1e verdieping op. Met inachtneming van de opzegtermijn zal de overeenkomst dan per 1 augustus 2015 ontbonden zijn.
Graag ontvangen wij van u een bevestiging van deze opzegging.”
Deze brief is feitelijk ontvangen door [appellant 1] .
TenneT heeft op 28 juli 2014 de volgende brief gestuurd:
“AANGETEKEND TE VERZENDEN
T.a.v. de heer [appellant 1]
[adres 2]
[postcode] [vestigingsplaats 3]
Nederland
BETREFT Verlenging huurovereenkomst [adres 1] te [vestigingsplaats 2]
Geachte heer [appellant 1] ,
Met referte aan de Overeenkomst inzake het gehuurde aan de [adres 1] te [vestigingsplaats 2]
d.d. 4 november 2008 (…) en de correspondentie inzake verlenging overeenkomst
d.d. 16 september 2013 (…), bevestigen wij dat TenneT de Overeenkomst, met
inachtneming van een opzegtermijn van tenminste 12 (twaalf) maanden, wenst te beëindigen
per 31 juli 2015.
Het gehuurde betreft circa 429m2 kantoorruimte op de eerste verdieping van gebouw "Gemini II",
inclusief toedeling algemene ruimten gelegen aan de [adres 1] te [vestigingsplaats 2] .
Graag ontvangen wij één ondertekend exemplaar retour naar onderstaand adres tav Contractbeheer FM.
Heeft u naar aanleiding van de brief vragen en/of opmerkingen, dan kunt u contact opnemen met
mevrouw [medewerker van TenneT 1] (…)”.
TenneT heeft deze brief op 29 juli 2014 ook per mail aan [appellant 1] verzonden. Hij heeft deze ontvangen.
6.2.12Bij e-mail van 28 juli 2015 13:43 heeft [appellant 1] aan TenneT en [geintimeerde 2] medegedeeld:
“Voor de goede orde bevestig ik hetgeen ik ook telefonisch al heb medegedeeld.
De huurovereenkomst loopt momenteel tot 1 augustus 2018.
Met [medewerker van TenneT 2] namens Tennet ben ik overeengekomen dat tussentijdse opzegging door Tennet uitsluitend mogelijk zou zijn als het project in Zeeland zou zijn afgerond. Het zag er destijds niet naar uit dat dat vóór 1 augustus 2018 het geval zou zijn. Het is mij inderdaad gebleken dat dat nog niet het geval is. Derhalve is tussentijdse opzegging door Tennet onterecht en in strijd met de destijds door [medewerker van TenneT 2] namens Tennet met mij gemaakte afspraken. Een oplevering is derhalve niet aan de orde.”
6.2.13TenneT heeft bij e-mail van dezelfde datum de juistheid van de lezing van [appellant 1] betwist. [geintimeerde 2] heeft datzelfde gedaan bij e-mail van 29 juli 2015.
6.2.14De kantoorruimten zijn door TenneT en [geintimeerde 2] verlaten. Daarbij hebben zij een deurwaarder laten vastleggen hoe de gehuurde ruimten eind juli 2015 zijn achtergelaten.
6.2.15[appellanten] hebben niet gereageerd op verzoeken en sommaties van de zijde van
TenneT en [geintimeerde 2] (onder meer bij brief van 30 juli 2015) tot terugbetaling van de door hen gestorte waarborgsommen.
7.1.1In eerste aanleg hebben TenneT en [geintimeerde 2] in conventie gevorderd [appellanten] hoofdelijk te veroordelen tot betaling:
a. a) aan TenneT van een bedrag van € 21.875,35, te vermeerderen met primair de wettelijke handelsrente als bedoeld in artikel 6:119a BW en subsidiair met de wettelijke rente als bedoeld in artikel 6:119 BW vanaf 15 augustus 2015 tot aan de dag der algehele voldoening, te vermeerderen met een bedrag van € 2.203,35 aan buitengerechtelijke incassokosten, en
b) aan [geintimeerde 2] van een bedrag van € 5.915,01, te vermeerderen met primair de wettelijke handelsrente als bedoeld in artikel 6:119a BW en subsidiair met de wettelijke rente als bedoeld in artikel 6:119 BW vanaf 15 augustus 2015 tot aan de dag der algehele voldoening, te vermeerderen met een bedrag van € 1.291,05 aan buitengerechtelijke incassokosten,
een en ander met hoofdelijke veroordeling van [appellanten] in de kosten en nakosten.
7.1.2In reconventie hebben [appellanten] gevorderd:
a. a) TenneT te veroordelen tot betaling van de huurachterstand tot en met juni 2016 ad € 78.288,20 en tot doorbetaling van de contractueel verschuldigde huur vanaf 1 juli 2016 tot aan de dag waarop de huurovereenkomst rechtsgeldig zal zijn geëindigd, vermeerderd met de contractuele boeterente van (het hof leest:) 2% per huurtermijn per kalenderjaar, waarbij elke ingetreden maand voor een volle geldt, met een minimum van € 300,00 per maand;
b) [geintimeerde 2] te veroordelen tot betaling van de huurachterstand tot en met juni 2016 ad € 21.169,40 en tot doorbetaling van de contractueel verschuldigde huur vanaf 1 juli 2016 tot aan de dag waarop de huurovereenkomst rechtsgeldig zal zijn geëindigd, vermeerderd met de contractuele boeterente van 2% per huurtermijn per kalenderjaar, waarbij elke ingetreden maand voor een volle geldt met een minimum van € 300,00 per maand,
een en ander met hoofdelijke veroordeling van TenneT en [geintimeerde 2] in de kosten.