De GI voert in het verweerschrift, zoals aangevuld ter zitting – kort samengevat – het volgende aan.
Het heeft bij de aanvang van de ondertoezichtstelling enige tijd geduurd voor het Ronde Tafel overleg kon plaatsvinden omdat de moeder de betrokken hulpverlening geen toestemming gaf voor het verstrekken van informatie. Uiteindelijk heeft de GI alle hulpverleners uitgenodigd om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen. Samenvattend kan worden gesteld dat sprake is van een getraumatiseerd gezinssysteem. Dit vormt de rode draad in het leven van alle familieleden en vanuit die pijn wordt er gehandeld. Tussen de moeder en de vader van de kinderen zijn veel conflicten en heerst er wantrouwen. Bij de kinderen is sprake van parentificatie en loyaliteitsconflicten.
De kinderen hebben rust nu zij in de pleeggezinnen verblijven. Bij de moeder hebben de kinderen veel ruzies gehoord. [minderjarige 1] is erg stil. [minderjarige 2] is emotioneel en huilt snel. [minderjarige 3] wil graag vertellen, maar is hier met momenten terughoudend in. Gezien wordt dat de moeder de kinderen ook in deze situatie belast met volwassenproblematiek en dat zij onvoldoende rekening houdt met de gevoelens van de kinderen.
De hulp van Plinthos is ingeschakeld voor het verwerken van de (traumatische) gebeurtenissen. Een absoluut vereiste hierbij is dat de kinderen op een rustige en stabiele plek verblijven. De gezinsvoogden hebben voor dit gezin veelvuldig gesprekken gevoerd en intensief onderhandeld om de best passende hulpverlening te organiseren. Dit heeft behoorlijk wat voeten in aarde gehad, zodat de intake pas eind januari 2019 zal plaatsvinden. De therapie zal vervolgens binnen circa drie weken kunnen aanvangen.
Tussen de moeder, Buro One en de gezinsvoogd heeft een gesprek plaatsgevonden waarin de moeder een aanbod is gedaan voor hulpverlening (systeemtherapie in combinatie met individuele gesprekken met als doel om weer in contact te komen met [dochter uit een eerdere relatie] ). De moeder heeft bedenktijd gekregen om te bepalen of zij dit wil.
Het is nog onduidelijk of de moeder de opvoeding van de kinderen weer ter hand kan nemen. Zij vindt het moeilijk om feedback te krijgen en zij en haar partner bagatelliseren zaken. De aanwezigheid van deze partner maakt het systeem complex hetgeen zijn uitwerking heeft op de kinderen. Niemand van het systeem laat het achterste van zijn tong zien. De enige die zich momenteel uit is [dochter uit een eerdere relatie] die erg lijdt onder het verleden en de dingen die zij heeft meegemaakt.
Het uiteindelijke doel van de GI is nog altijd om de situatie bij de moeder zodanig te verbeteren dat de kinderen weer terug naar huis kunnen. Om meer zicht te krijgen op de thuissituatie worden op korte termijn de bezoekmomenten van de kinderen bij de moeder thuis begeleid door Kracht en Zorg. Hoewel verzocht zal worden om de uithuisplaatsing voor de duur van een half jaar te verlengen, zal de GI, zodra duidelijk is dat het gezin de therapie ook vanuit de thuissituatie kan ondergaan, onmiddellijk overgaan tot thuisplaatsing van de kinderen.