ECLI:NL:HR:2005:AS5238
Hoge Raad
- Cassatie
- O. de Savornin Lohman
- H.A.M. Aaftink
- P.C. Kop
- E.J. Numann
- F.B. Bakels
- P. Neleman
- Rechtspraak.nl
Merkinbreuk en parallelimport van geneesmiddelen: de zaak Euromedica tegen Merck
In deze zaak, die voor de Hoge Raad der Nederlanden is gebracht, gaat het om een geschil tussen B.V. Euromedica Holding en B.V. Euromedica (hierna gezamenlijk aangeduid als 'Euromedica') en Merck & Co Inc. (hierna 'Merck') over merkinbreuk en de gevolgen van parallelimport van geneesmiddelen. Merck, houder van het Benelux-woordmerk RENITEC, heeft Euromedica aangeklaagd wegens inbreuk op haar merkrechten. Euromedica importeert en verpakt het geneesmiddel enalapril, dat onder het merk RENITEC wordt verhandeld, vanuit Griekenland naar Nederland. Merck vorderde in kort geding dat Euromedica zou worden verboden om met de ompakking en verkoop van het product door te gaan, en dat zij zou voldoen aan verschillende eisen, waaronder het staken van inbreuken op de merkrechten en het verstrekken van informatie over de geïmporteerde producten.
De president van de rechtbank te Arnhem heeft in een vonnis van 9 juli 1999 de vorderingen van Merck toegewezen, en Euromedica is in hoger beroep gegaan. Het gerechtshof te Arnhem heeft op 8 april 2003 het vonnis van de president bekrachtigd, waarna Euromedica cassatie heeft ingesteld bij de Hoge Raad. De Hoge Raad heeft de zaak beoordeeld in het licht van de Europese regelgeving omtrent merkrechten en parallelimport.
De Hoge Raad oordeelde dat het verbod op merkinbreuk, versterkt met een dwangsom, rechtens toelaatbaar is, mits het verbod voldoende is afgebakend. De Hoge Raad bevestigde dat de eisen die voortvloeien uit de ompakkingsjurisprudentie van het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen (HvJEG) in acht moeten worden genomen. De Hoge Raad verwierp het beroep van Euromedica en oordeelde dat de opgelegde maatregelen gerechtvaardigd zijn om de merkrechten van Merck te beschermen. De Hoge Raad veroordeelde Euromedica in de kosten van het geding in cassatie, die aan de zijde van Merck zijn begroot op € 1.251,34 aan verschotten en € 1.365,-- voor salaris.